Published On: 22/05/20166.7 min read

Acum 3 luni mi-am propus că trebuie să mă apuc de slăbit.

Acum 3 luni, în luna februarie, m-am reapucat serios de sport pentru că mă îngrășasem. Până în momentul respectiv alergam doar dacă mă antrenam pentru o competiție.

Însă după perioada cu sărbătorile și cu lenea (pentru că urăsc să fac sport când e frig afară) m-am frustrat atât de mult din cauza kilogramelor în plus pe care le-am făcut, încât am zis că trebuie să fac o schimbare.

Așadar la începutul lui februarie am început să alerg cam de două ori pe săptămână. Însă a fost îndeajuns încât să iau decizia că nu îmi doresc doar să slăbesc, ci vreau să fac din alergare un obicei pe care să-l integrez în stilul meu de viață.

În 3 luni am slăbit 6 kilograme

Sunt kg pe care nu le mai pun înapoi pentru că voi alerga mereu de acum înainte.

Am avut momente în care îmi doream tare mult să amân alergările pentru că eram prea obosit sau pentru că eram fără chef de alergat. Totodată, am avut momente în care abia așteptam să vină următoarea zi de alergare și să alerg.

În prima lună de slăbit programul meu a fost un haos

Mă gândisem să alerg în fiecare zi, începând cu 10 minute de alergare luni, și terminând cu 70 de minute vineri. Însă 10 minute sunt prea puține, așa că am ales să am câte 3-4 alergări pe săptămână.

Am combinat alergările cu bicicleta și alergam când aveam chef. Iar când nu aveam chef, mă suiam pe bicicletă.

Nu am avut nimic concret pentru că în acea perioadă uram rutinele. Nu mi-au plăcut niciodată rutinele și consideram că o să facă alergarea să devină plictisitoare.

Așadar, la sfârșitul primei luni am alergat 510 minute (aproximativ 85 km) și am pedalat 475 min (aproximativ 155 km).

Pe lângă pedalat și alergat, m-am gândit să adaug niște flotări și abdomene spre sfârșitul lunii. Mai exact, 1000 de abdomene și 200 de flotări.

În a doua lună de slăbit parcă aveam nevoie de rutină

Începusem să-mi dau seama că alergările repetitive mă ajută și că, de fapt, dacă fac același lucru de mai multe ori, îmi va fi mai ușor să-l fac, și astfel îmi voi atinge mai ușor obiectivul.
Am continuat cu alergările, cu pedalatul, flotările și abdomenele. Și am mai adăugat și câteva exerciții pentru triceps.

În a doua lună obiectivul mi-a fost ceva mai clar și, astfel, mult mai ușor să ajung la sfârșitul lui. Cu toate acestea, a fost nevoie de o pauză de o săptămână după cea de-a doua lună, deoarece corpul îmi obosise.

Așadar, în cea de-a doua lună alergasem 400 minute (aproximativ 65 km) și pedalasem 135 de minute (aproximativ 45 km).

Pe lângă pedalat și alergat, au mai fost 6900 de abdomene, 2160 de flotări și 1620 de exerciții pentru triceps.

În a treia lună de slăbit aveam programul clar de alergare

A treia lună a fost cu cea mai multă alergare. Și cu toate acestea, mi-a fost cel mai ușor să alerg. Câte 45 de minute în fiecare zi de alergare.

Comparând cu prima lună în care haosul era elementul principal, în ultima totul era clar și liniștit, pentru că știam exact ce am de făcut.

Singura problemă era cu exercițiile, pentru că făceam și dimineața și seara. Iar seara eram prea obosit ca să le fac cum trebuie și din cauza oboselii nici cheful nu prea mai era. Așadar, pe ultimele 10 zile am ales să fac doar dimineața, însă în fiecare zi.

În total, în a treia lună, care se termină astăzi, 22.05.2016, am alergat 720 minute (aproximativ 120 km), n-am pedalat deloc, și am avut 4500 de abdomene, 1800 de flotări și 1800 exerciții pentru triceps.

Care-i rezultatul după 3 luni și ce urmează?

Ei bine, în cele 3 luni am alergat 1630 de minute (aproximativ 270 km), am pedalat 610 minute (aproximativ 200 km) și am făcut 12400 de abdomene, 4160 de flotări și 3420 exerciții pentru triceps.

Consideri că mă laud? Eu consider că ți-am împărtășit una din sursele mele de motivație și entuziasm. Mă motivează tare mult să știu că am fost capabil să fac atât de multe exerciții. Iar cifrele respective mă fac să lucrez și mai mult pentru lunile care urmează.

Așadar, urmează să iau iar o pauză de o săptămână. Probabil voi mai alerga o singură dată, pentru 20-30 de minute, însă nimic mai mult de atât. Iar apoi, urmează câte 60 de minute de alergare, de 4 ori pe săptămână. Iar cu exercițiile cred că voi rămâne ca până acum.

Prea multe informații despre alergare, prea puține despre slăbit

Ei bine, nu ți se pare normal?

Până la urmă, slăbitul este un rezultat, nu o acțiune. Trebuie să faci ceva pentru a slăbi, ci nu slăbești pentru a face ceva. Și cred că detaliul ăsta e pe dos în perspectivele multora dintre noi.
Dacă ar fi să menționez ceva care are legătură cu slăbitul, pe lângă sportul pe care îl fac, ar fi nutriția.

Însă nu-i mult de spus despre nutriție, pentru că eu nu am foarte mare grijă ce mănânc. De câteva ori pe săptămână mănânc dulciuri. Nu mănânc carne (din octombrie 2014 sunt vegetarian). Nu beau sucuri. În rest, mănânc multe salate și beau multe ceaiuri.

E simplu, însă nu-i ușor

A fi simplu, înseamnă a lua prafuri sau pastile. Însă asta înseamnă să alegi o dietă, nu un stil de viață. Eu prefer să-mi privesc deciziile pe termen lung și să îmi implementez obiceiuri în stilul de viață, nu prafuri în ceaiul de dimineață.

Până la urmă, dietele sunt un drog pentru creier, pentru că le vei implementa doar pentru perioade de timp limitate. Mereu și mereu te vei întoarce la ele pentru că au avut un efect rapid asupra corpului și ți-au oferit rezultate de moment.

E simplu pentru că ai de făcut doar câțiva pași pentru a-ți implementa obiceiuri care să te ajute să slăbești.

1. Conștientizează momentul în care te afli

Poate că nu ai alergat deloc și ai fost un leneș până acum. Nu te gândi prea mult la asta, însă conștientizeaz-o. Nu o să-ți ceară nimeni să alergi 100 km în fiecare lună, însă 20-30 de km pe lună cred că vei putea.

Dacă ai 3 alergări pe săptămână, de câte 20 minute, asta înseamnă cam 7.5 km pe săptămână. Într-o lună vor fi 30 de km.

2. Planifică foarte bine ce vrei să faci și fă-o în mod repetitiv

Chiar dacă urăști rutinele, acestea te vor ajuta. Aleargă aceeaşi perioadă de timp în fiecare zi de alergare și vei observa cum ți se va părea totul din ce în ce mai ușor.

3. Nu te opri niciodată

Diferența între diete și stil de viață stă exact în obiceiurile pe care le avem. Iar obiceiurile durează o viață întreagă. Altfel, e ca și cum pentru 30 de ani te-ai spăla pe dinți și, dintr-o dată, te-ai opri.
Îți doresc mult spor în tot ceea ce îți propui. Dacă ai întrebări, m-ar bucura tare mult să-ți răspund la ele. Contactează-mă.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.