Published On: 30/10/20152.9 min read

Fiecare moment în care acționăm într-o direcție, ne aduce anumite rezultate specifice, în concordanță cu direcția în care am acționat. Ceea ce înseamnă că dacă vrem să avem rezultate benefice, trebuie să acționăm cu cap, în direcția potrivită. Nu pierde timpul cu lucrurile pe care nu le poți schimba.

Însă cum alegem care este direcția potrivită? Cum ne dăm seama că X este mai bun decât Y? Cum știm că ceea ce facem acum o să ne aducă rezultatele dorite peste o lună, un an sau peste 10 ani?

Totul pornește de la o întrebare simplă: „Ce îmi doresc?”

Dacă ai răspunsul la această întrebare, dacă știi care sunt lucrurile pe care ți le dorești vei ajunge să ai parte și de o claritate în acțiunile tale. Nu-i mare filozofie, ba chiar e foarte simplu. Iar răspunsul din spatele întrebării „Ce îmi doresc?” este rezultatul a multor experiențe.

Experiențele pe care le ai sunt definitorii

Din orice experiență pe care o întreprinzi rezultă două lucruri la poluri opuse: ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut, ce ai făcut bine și ce nu ai făcut bine, ce ai învățat și ce nu ai învățat.

Cu cât ai parte de mai multe experiențe, cu atât ai parte de mai multe lucruri care-ți plac, mai multe lucruri pe care le faci bine și mai multe lucruri pe care le înveți. Iar dacă din fiecare experiență înveţi câte un lucru din fiecare cele trei, atunci vei ajunge să ai parte de claritatea necesară pentru a acționa.

De luat în calcul aici că de fiecare dată când ieși afară din casă, chiar și până la magazinul de la colț, ai parte de o nouă experiență. Trebuie doar să conștientizezi ce ți-a plăcut, ce ai făcut bine și ce ai învățat.

Claritatea este pentru tine precum morcovul pentru măgar

Din moment ce ai ajuns să știi ce îți place, ce faci bine și ce înveți, vei știi în mod specific care este A și care este B. Vei știi care este punctul în care te afli și punctul în care vrei să ajungi. Vei știi care sunt acțiunile în care trebuie să investești.

Și astfel nu vei mai pierde timpul cu ceea ce crezi că ar putea să meargă. Ci vei acționa acolo unde trebuie pentru a avea rezultatele dorite.

Acțiunile pun punctul pe i

Dacă la multitudinea de experiențe se adaugă claritatea de care avem nevoie, atunci acțiunile pe care le întreprindem nu vor fi doar eficiente, ci vor fi și valoroase, având la bază un cumul de experiențe consistent.

Ecuația arată în felul următor: experiențe + claritate + acțiune = timp investit cu cap.

Investește cu cap!

Fiecare experiență ne oferă claritatea necesară pentru ca acțiunile noastre să fie specifice. Din momentul în care ajungem să punem în practică o astfel de ecuație, atunci putem spunem că timpul investit este unul eficient.

În schimb, dacă unul din cele trei elemente ale ecuației lipsește, atunci vom investi în lucruri care nu au nicio legătură cu noi și rezultatele noastre vor fi total opuse așteptărilor noastre.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.