Published On: 26/10/20153.9 min read

Abilitatea de a descifra oportunități e mai importantă ca niciodată! Pentru că, dacă ai putea să exploatezi oportunitățile la maxim, atunci 3 ani s-ar transforma în 3 luni. Lărgește-ți orizonturile și descoperă secretele fiecărei oportunități.

În momentul de față lucrez la relansarea unui proiect mai vechi. Și de mai bine de două luni de zile tot lucrez la el. Aveam în minte exact cum trebuie să-l fac, ce funcționalități să-i ofer, ce experiența îmi doresc ca utilizatorul să aibă și așa mai departe.

Până când, la un moment dat, de curând, intru într-o conversație cu un prieten vechi și îmi face câteva recomandări care m-ar putea să îmbunătățesc proiectul. Informația și resursele pe care mi le-a oferit m-au făcut să regândesc aproape tot proiectul  undeva la 80%, probabil).

Ceea ce aveam în minte inițial nu era neapărat greșit, însă noua informație m-a făcut să văd lucrurile dintr-un unghi cu totul nou, o perspectivă pe care aș fi dobândit-o, probabil, după ce lansam proiectul, utilizatorii interacționau cu el, și primeam feedback de la ei.

Ce s-a întâmplat, mai exact?

Am găsit o scurtătură. De fapt, acel prieten mi-a arătat o scurtătură și m-a făcut să înțeleg că pot ajunge la mai bine într-un timp mai scurt. Imediat cum am conștientizat asta, am început să-mi adresez niște întrebări:

  • Se spune că succesul ăla de peste noapte, apare după 10 ani de la primul efort făcut în direcția respectivă. Oare trebuie să așteptăm / muncim 10 ani pentru a avea succes?
  • Se spune că facultatea și, în general, sistemul educațional te formează. Oare e nevoie să treci printr-un astfel de sistem educațional pentru a te forma și pentru a deveni specialist într-un domeniu?
  • Se spune că pentru a-ți dezvolta o carieră, este nevoie să faci parte dintr-o corporație. Oare e nevoie de corporația respectivă pentru ca tu să faci o carieră din ceea ce iubești?

Și întrebările ar putea continua la nesfârșit, dar am luat pauză din a mă tot întreba și am acționat. Am început să regândesc proiectul, să-l restructurez, să-l pun la punct pe baza noilor perspective.

Și mă simt de parcă viitorul meu proiect nu are cum să dea greș. Atât de multă încredere am în efortul pe care-l depun acum. Însă, asta probabil că se și datorează provocărilor pe care mi le tot însușesc.

Cele două secrete ale fiecărei oportunități

În momentul ăla în care îmi tot adresam întrebări, am conștientizat mai multe lucruri, printre care și următoarele două elemente, care probabil nu-ți sunt străine. Însă am impresia că le tot ignorăm, așa că o să le spun aici.

1. Oamenii sunt totul atunci când vine vorba de oportunități

Dacă nu era prietenul respectiv, în mod sigur nu ajungeam să am parte de informațiile și resursele respective. Sau, dacă ar fi să mă duc mai profund de atât, aș mai avea un argument: proiectul acesta (ca multe dintre proiectele pe care le-am dezvoltat în trecut) îl fac pentru oameni și pentru a le oferi resursele și informațiile necesare pentru depășirea obstacolelor – așa cum a făcut și prietenul respectiv pentru mine.

Dacă nu înțelegeam importanța oamenilor, în mod sigur eram neutru, inactiv și invizibil din toate punctele de vedere.

2. Acolo unde e un zid, tu să vezi o ușă

Și asta-i tot legată de oameni. Până să am parte de noile resurse, a trebuit să-l cunosc pe omul ăsta. Până să-l cunosc pe omul ăsta, a trebuit să fiu trainer într-un proiect. Până să fiu trainer într-un proiect, a trebuit să fiu blogger.

Și ca să fiu blogger, a trebuit să învăţ WordPress, să scriu, să programez, să administrez. Și învățând toate ăstea, am găsit cheia către noua ușă, aceea de trainer. Și fiind trainer, am reușit să-l cunosc pe omul ăla, și cunoscându-l am avut parte de noile resurse.

3. Bonus – Totul se leagă, trebuie doar să continui să muncești

Cel mai important lucru atunci când ești în căutarea oportunităților este următorul lucru: conștientizează ultima oportunitate de care ai avut parte și începe de acolo. Muncește cât de mult poți pentru că, în mod sigur, te va duce undeva!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.