Published On: 14/10/20153 min read

Nu știu de ce, dar se întâmplă ca de foarte multe ori ca atunci când îi zic unui om că gândește mult s-o vadă ca un compliment. Sau, totodată, „a gândi” e perceput ca „a fi inteligent”. De când și până unde?

Eu consider că sunt un om care gândește de foarte puține ori, și o fac doar în momentele în care situația o cere. Și am la bază un principiu singur și foarte simplu: dacă gândești înseamnă că e vorba de ceva serios, iar dacă ceva e serios dispare toată starea de bine și încep să apară momentele încordate. Și pentru că îmi place să mă distrez foarte mult, prefer să gândesc doar atunci când este neapărată nevoie.

Totodată, am observat un lucru atât la mine cât și la oamenii din jurul meu. Gândim mai mult când suntem triști, deprimați sau avem parte de eșecuri. Iar când suntem mega-fericiți, nu gândim deloc.

Și ajungem să judecăm atât de mult momentele de tristețe, să ne criticăm atât de mult eșecurile, încât dăm vina pe noi pentru orice. Nu-i deloc sănătoasă treaba asta, așa că am început să gândesc tot mai puțin, iar dacă apare un eșec singura doză de gândire va fi alocată soluționării problemelor, nu găsiri unui vinovat.

În schimb, fericirea ar trebui gândită

Fiecare moment bun își are rădăcinile într-o decizie, la fel ca fiecare moment rău. Însă în cazul celor bune, ar trebui găsită decizia aceea și analizată până stoarcem și cel mai mic indiciu din ea.

Este important să facem asta pentru că astfel ne vom da seama care a fost sursa stării de bine și putem urmări foarte ușor pașii prin care ajungem să fim fericiți.

Problema stă în faptul că ne lăsăm absorbiți prea mult de prezent și de zona de confort, încât un moment de fericire, indiferent că e de două zile, două ore sau două minute, ne face să uităm de tot și să nu ne mai pese de nimic altceva.

Și e greșit, pentru că ar trebui să ne pese. Sunt sigur că ești conștient că după fiecare moment apare un altul, iar acestea îți oferă emoții diferite, mai bune sau mai puțin bune.
N-ar fi bine ca fiecare moment să fie bun sau cel puțin să putem să-l facem bun? N-ar fi bine ca fiecare moment să fie pe placul nostru și să ne simțim bine oricând și oriunde? Ar fi, desigur!

Ce ai putea să faci?

Data viitoare când ești fericit, oprește-te pentru o secundă și gândește-te, pentru că ăla-i un moment în care trebuie să gândești.

Gândește-te la secunda în care a început fericirea, gândește-te la activitățile pe care le-ai avut, gândește-te la oamenii care te-au înconjurat, gândește-te la ce a făcut fericirea să fie fericire. Gândește-te la orice te-ar putea ajuta să-ți dai seama cum ai ajuns să fii fericit.

Din momentul în care ai descoperit asta, atunci vei putea foarte să transformi un moment depresiv în unul fericit.

Tu când ai fost ultima dată fericit? Îți mai aduci aminte? De ce ai fost fericit?

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.