Published On: 30/09/20152.9 min read

Fugim ca nebunii de tot ce ar putea fi nou și zicem că ne bucurăm de prezent, când de fapt îmbrăţişăm trecutul mai mult decât credem și ignorăm orice experiențe noi ar putea apărea. Și pentru fiecare moment în care considerăm că prezentul ne este cunoscut, ajungem să ne mințim și să ne tăiem fiecare doză de spontaneitate.

S-o privim logic. Trecutul este format din amintiri. Fiecare amintire reprezintă o acțiune pe care, la un moment dat am întreprins-o, transformându-se într-o experiență. Iar apoi, fiecare experiență ne dezvoltă un anumit mod de gândire. Ei bine, datorită acestor experiențe ajungem să acționăm într-un anumit fel cu orice experiență pe care o considerăm nouă.

Și pentru faptul că legăm experiențele vechi de cea nouă, atunci cum putem spune că cea nouă este nouă în totalitate? Cu cât avem parte de mai multe activități, cu atât experiențele noi sunt legate, într-un fel sau altul, de vechile experiențe. Acele experiențe vechi fiind din ce în ce mai importante pentru cele noi.

Dacă, de 100 de ori, ai de mutat un scaun din punctul A în punctul B, ai parte de mai multe activități, de fapt. Te duci până la scaun, te deplasezi către el, te apleci către el, îl apuci, îți îndrepți spatele și îl ridici, te întorci către direcția în care dorești să te deplasezi, înaintezi către destinație, și când ajungi acolo îl așezi. Iar toate aceste activități sunt experiențe, formate la rândul lor din altele mai mici. Și nici măcar nu le conștientizăm.

După ce se repetă de foarte multe ori o experiență foarte mică, ajunge să ne rămână în subconștient, și cu cât se repetă de mai multe ori, cu atât ne va fi mai greu să avem parte de experiențe noi cu adevărat.

Dacă până aici m-am făcut înțeles, atunci te invit să citești mai departe. Dacă ți se pare neclar, recitește din nou sau trimite-mi un mail.

Cum poți avea parte de experiențe noi în adevăratul sens al cuvântului?

Pentru că suntem atât de angrenați în trecut și ținem cu dinții de el, de obicei fără să vrem, cred că tocmai el este motivul pentru care experiențele noi nu sunt tocmai noi. Însă cum facem să ignorăm trecutul, având în vedere imensitatea și importanța lui? Simplu: conștientizăm prezentul.

În momentul în care vom reuși să ne tăiem orice ancoră ce are legătură cu trecutul, atunci prezentul va fi cu adevărat nou și experiențele noastre vor fi în totalitate spontane.

Revenind la exemplul de mai devreme, cel cu scaunul, tot ce ai de făcut este să conștientizezi fiecare mică activitate în parte ce ajută la mutarea scaunului și s-o faci într-un mod diferit. Dacă până acum te aplecai de la brâu după scaun, de acum înainte ar trebui să te apleci îndoind genunchii.

De ce suntem atât de angrenați în trecut?

Necunoscutul nu se află în viitor, ci în prezent. Din frica de a nu cunoaște prezentul, căutăm informație în trecut și ne folosim de ea pentru a avea un confort în prezent.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.