Încep prin a spune că începuturile sunt mereu grele. Însă nu începuturile sunt cel mai dificil lucru, ci ceea ce se întâmplă atunci când amânăm începuturile și tot tragem de timp până când avem nevoie urgentă de acel început. De ce începuturile sunt mereu grele?
Indiferent care-i domeniul despre care vorbim, începuturile sunt mărunte și tocmai din cauza asta nu le băgăm în seamă. Gândește-te la facultate și la examenele tale. Dacă te-ai fi apucat de învățat încă din prima săptămână, atunci ai fi avut de învățat săptămânal câte 1-2 ore pe zi. În schimb, ai ales să amâni începutul și te-ai apucat de învățat cu 3-4 săptămâni înainte de sesiune, câte 10 ore pe zi.
La fel se întâmplă în orice alt domeniu. Ai un proiect nou în minte, vrei să te apuci de el, știi că ai de făcut un singur pas, unul mic, și amâni. De ce? Pentru că e prea ușor. Pentru că e prea puțin. Pentru că consideri că îl poți face oricând.
Vrei să slăbeşti, însă nu ești neapărat hotărât și îți iei și în seara asta un meniu de la KFC. Îți zici că pornești de mâine, însă mâine va fi la fel, poimâine la fel și tot așa. Oare vei ajunge vreodată să faci schimbarea?
Și cu cât amânăm mai mult, cu atât ajunge să ne fie mai greu. Pentru că nu doar lăsăm de pe o zi pe alta, ci ajungem totodată să ne frustrăm pe motiv că „ce bine era dacă începeam acum o lună dieta aia” sau „ce bine era dacă îmi deschideam propria afacere acum 2 ani”.
De ce ajungem mereu să amânăm și să prelungim perioadele de dezvoltare la nesfârșit? Sunt câteva motive în spatele acestor decizii, care sună cam în felul următor:
1. Ne simțim foarte bine în zona de confort
De ce naiba ai vrea să renunți la ciocolata aia pe care o mănânci în fiecare? E atât de bună încât nu-ți vine să dai burta jos și preferi să bagi ciocolată în continuare.
Însă nu zona de confort este problema. Zona de confort este un lucru de care scapi ușor, atât timp cât știi cum să scapi din ea. Și pentru a putea de zona de confort, avem nevoie de obiective solide, care să ne țină atenția concentrată pe motivele pentru care vrem să facem schimbarea și astfel să nu mai amânăm atât.
2. Nu înțelegem procesul
Vrem să slăbim (continui cu același exemplu), însă avem impresia că se va întâmpla într-o noapte în care punem o măsea sub pernă și o să vină zâna măseluță să ne îndeplinească dorința.
A slăbi înseamnă a schimba ceea ce bagi în tine. A face o schimbare înseamnă a modifica un lucru la rutina ta, la atitudinea ta, la acțiunile tale.
3. Vrem totul dintr-o dată
Mai grav decât faptul că nu înțelegem procesul, este că ne dorim ca acest proces să se realizeze instant. Pentru fiecare lucru pe care dorim să-l schimbăm, este important să facem câte un pas mic, fiecare pas mic ajungând să formeze un obicei.
Nimeni n-a ajuns vreodată să se trezească peste noapte cu o afacere de milioane. De obicei, „peste noapte” fiind reprezentat de 10 ani de muncă.
4. Ne considerăm prea inteligenți
Dacă avem impresia că ceva este mult prea ușor de făcut, atunci nu-l facem și așteptăm până se strâng îndeajuns de multe astfel încât totul să fie pe măsura „capacităților noastre” de a rezolva și soluționa task-uri. Considerăm că basicul nu-i pentru noi, așa că nu-l băgăm în seamă.
Cu cât tragi mai mult de timp, cu atât timpul se va îndepărta mai mult de tine
Pentru fiecare secundă pe care o amâni, se pot întâmpla următoarele:
- Ajungi să acumulezi frustrări până când, toate aceste frustrări, vor forma o depresie nasoală rău de tot;
- Pierzi șansa de a porni la drum și de a te folosi de fiecare oportunitate nouă care apare;
- Sunt persoane care conștientizează că fiecare secundă contează și se vor folosi de ea și vor deveni mai buni ca tine.
Încetează să mai amâni. Încetează să mai trăiești cu gândul că momentul cel mai bun va fi mâine, iar momentul prezent este unul pentru așteptare / gândire / strategii sau alte cele. Momentul prezent este cel mai bun moment pentru a începe, iar fiecare amânare nu face decât să-ți saboteze momentul prezent și să te facă să ratezi oportunitatea de a-ți atinge obiectivul.
Regândește-ți sistemul de gândire
Dacă te afli în imposibilitatea de a face lucrurile și le tot amâni, însă vrei să schimbi asta și te frustrează că nu o poți face, atunci am pentru tine o activitate practică, care s-ar putea să funcționeze. Te invit să-o folosești și să vezi cât de eficientă este.
Pentru următoarele 7 zile vreau să nu te mai gândești deloc la cât de mult amâni lucrurile, la cât de multe faci bine sau nu. Pentru următoarele 7 zile nu te mai gândi la nimic. La absolut nimic ce ține de frustrarea asta și de felul în care amâni lucrurile.
Apoi, în a 8-a zi, ia o foaie de hârtie și un pix și scrie acolo tot ceea ce vrei să începi să faci, scrie despre toate motorașele pe care dorești să le pornești, scrie despre cum vrei ca totul să decurgă.
Și după cei ai făcut o listă cu câteva lucruri (este recomandat să fie puține, astfel încât să te concentrezi cât mai bine), atunci mai ai de făcut un singur lucru. În dreptul fiecărei activități scrie un gând.
De exemplu, dacă îți dorești să începi o afacere de mult timp, însă nu ai făcut-o până acum, atunci gândul ar trebui să fie primul pas pe care îl ai de făcut. Fie că e vorba de PFA, fie că e vorba de website, sau oricare ar fi pasul următor, scrie-l pe foaie. Acesta va fi gândul pe care vei ajunge să ți-l repeți în fiecare zi, de acum înainte.
Deci, ești cu lista de activități pe foaie, fiecare activitate are atribuit un gând. Din a 9-a zi în colo va trebui să citești în fiecare zi, pentru câte 1-2 minute, cu voce tare, toate gândurile scrise acolo.
Ce se va întâmpla?
Vei ajunge să-ți manipulezi subconștientul și „să îl convingi” că lucrurile importante pe care trebuie să le faci sunt cele conform acelor gânduri. Și te va ajuta să obții lucrurile pe care le dorești.
Tu cât de multă dificultate ai cu începuturile? Cât de greu le depășești?
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.