Published On: 07/09/20154.8 min read

Când vine vorba de oameni, consider că indiferent cât de diferiți am fi există dorința interioară care ne face să vrem să evoluăm, să ne dezvoltăm, să devenim mai buni. În adâncul inimii ne dorim să fim ca prietenul ăla care are un stil de viață sănătos, care e antreprenor și care călătorește. Însă ne oprim când aflăm, de fapt, câte de mult trebuie să muncim pentru a ajunge acolo.

De cele mai multe ori ne formăm în minte ideea că trebuie să muncim ani de zile pentru a obține lucrurile respective. Lucru care e total greșit, iar aici sunt două perspective:

  1. Nu trebuie să muncim câțiva ani, ci întreaga viață.

Ca o paralelă, oamenii consideră că dacă mănâncă sănătos o lună de zile, vor fi sănătoși tot anul, pentru că dieta aplicată pe luna respectivă este miraculoasă și are efect tot anul. Cuvântul „dietă” este un drog pentru creier și doar împuternicește confortul de care ai parte. Însă despre asta într-un articol viitor.

Ideea aceasta se aplică în orice alt domeniu. Dacă vrei să fii antreprenor, păi să știi că dacă aplici o dietă de o lună, de un an sau mai știu eu de cât, nu te va ajuta să devii antreprenor. Trebuie ca tot ceea ce faci să fie făcut constant, pentru restul vieții. Și în timp ce înaintezi, să te adaptezi.

  1. Nu o privi nici ca pe o muncă câteva luni sau câțiva ani, nici că vei munci întreaga viața.

Oricare din cele două perspective te va speria. În schimb, tot ce trebuie să faci este să te gândești la momentul prezent.

Și să luăm următoarea metaforă: să presupunem că ceea ce îți dorești tu să obții are ca simbol construcția unui pod. În niciun caz nu vei reuși într-o lună sau într-un an să construiești podul. Poate în 5, 10 sau 20 de ani, depinde de cât de bine vrei să arate podul. Însă, chiar și așa, după finalizarea lui, va trebui să ai grijă de el.

Tot ce trebuie să faci este să te gândești la prezent. Sau, altfel spus, trebuie ca astăzi să pui o singură cărămidă podului tău, mâine la fel, poimâine la fel și tot așa. Iar cărămida aceea trebuie să fie perfectă.

În fiecare zi punem câte o cărămidă la construcția noastră și greșeala pe care o facem este că nu avem capacitatea de a vedea cum fiecare cărămidă ajunge să ajute atât de mult la construirea podului. În schimb, vedem podul deja construit și dorim să ne teleportăm acolo. Viața nu funcționează așa.

Cum ar trebui să arate fiecare cărămidă?

Sincer să fiu, habar n-am cum ar trebui să arate cărămizile fiecăruia în parte. Iar tot ce pot să-ți spun este cum arată cărămizile mele. Și da, am mai multe, și nu apuc să le pun pe toate într-o zi.

  • Scriu foarte mult. Am ajuns să scriu cel puțin 5 zile din 7, în fiecare între 500 și 2000 de cuvinte.
  • Alerg pentru că mă antrenez pentru maratoane și pentru că mă implic ca fundraiser. Cam 2-3 zile din 7.
  • Fac exerciții și meditez în toate cele 7 zile din 7.
  • Încerc să citesc cât mai mult. Și aici nu mă refer la articole pe internet, că asta o fac cam zilnic. Ci mă refer la cărți de specialitate. Probabil că-mi iese cu 2 zile din 7.
  • Am o alimentație de care am grijă 7 zile din 7, uneori având și scăpări pentru care mă pedepsesc singur.
  • Sunt mereu în căutare de dezvoltare și aloc 1 din 7 zile pentru a căuta și participa conferințe și workshopuri.
  • Îmi dezvolt propriile proiecte în cel puțin 5 din 7 zile pentru că îmi place să îmi mențin spiritul antreprenorial încins.

Pe lângă toate acestea, probabil că mai sunt și altele care nu-mi vin acum în minte. Iar la toată sumedenia asta de cărămizi, mai adaug și un job full time, cum probabil și tu ai.

Cum reușesc să fac toate acestea?

Aveam zilele trecute o discuție cu un prieten, care a tot încercat să se apuce de scris și se plânge că durează prea mult până scrie un articol de 500 de cuvinte. Probabil, din cauza faptului că i-am spus că eu pot să-l scriu și în 20 de minute, are așteptarea de a face același lucru.

Ei bine, la început nu eram în stare să scriu un articol mai mare de 300 de cuvinte și probabil că-mi lua o oră.

Aceeași idee se aplică și în cazul de față. La început n-am avut atât de multe cărămizi. Puneam una singură pe zi și eram foarte mulțumit. Dacă la început aveam parte de atât de multe cărămizi, probabil nu mai puneam niciuna pentru că era efortul prea mare.

Alege-ți o cărămidă și începe cu ea!

Gândește-te la lucrul care dorești să-l schimbi la tine. Dacă ai mai multe, gândește-te la prioritatea lor și începe cu acela care are prioritatea cea mai mare.

Acum ești în punctul A. Ce va trebui să faci, în fiecare zi, de acum înainte, pentru a putea să ajungi în punctul B? În acel punct în care schimbarea s-a realizat și trebuie doar să ai grijă ca lucrurile să rămână schimbate.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.