Pentru foarte mult timp am fost foarte leneș, și pe lângă faptul că trebuia să am chef ca să fac ceva, trebuia să-mi mai și placă ceea ce făceam. Deci eram și mofturos. Și cred că mai am momente în care lucrurile stau la fel, doar că nu-s exagerate.
Ideea este că am învățat, în toate momentele ăstea, niște lucruri care acum le pun în practică și care mă ajută destul de mult, motiv pentru care cred că lenea nu este cel mai rău lucru din lume, oricât s-ar plânge unii de ea.
Și cred că nici nu ar trebui să se numească „lene”, ci eficiență. Iar cei care sunt invidioși pe eficiența altora, au definit treaba asta ca fiind „lene”, atribuindu-i o energie negativă.
-
Oricât de leneș ai fi, dacă există pasiune îți vei atinge obiectivele
Când eram mai mic, nu îmi plăcea să învăț mai deloc și preferam să mă joc pe calculator toată ziua. De multe ori mă trezeam la 7 dimineața și stăteam la calculator până la 12 noaptea. Din momentul în care mi-am descoperit pasiunea, una care n-are treabă cu jocurile pe calculator, a trebuit să fac niște alegeri. Și am ales să împart timpul astfel încât să mă și joc și să și muncesc.
Oricare din activitățile respective, inclusiv muncitul, erau pe placul meu. Așa că nu simțeam niciun fel de oboseală, ba chiar mă simțeam foarte bine.
-
Leneșii simplifică totul
Niciodată n-o să vezi un leneș muncind o zi întreagă pentru o chestie foarte mică. Niciodată. În schimb, o să gândească cea mai bună soluție prin intermediul căreia va reuși să facă lucrul respectiv de 10 ori mai repede. Iar asta mă duce cu gândul la faptul că leneșii inovează și că pot schimba mecanisme.
Totodată, pentru că ne place să simplificăm, suntem capabili să găsim imediat o alternativă pentru orice. O alternativă foarte simplă.
-
Multitasking la puterea a 10-a
Dacă stai să te gândești la cuvântul „leneș”, nu l-ai asocia niciodată cu vreo activitate. Țin minte că atunci când mă jucam, de prea multe ori mâncam în același timp. Și cu toate că-ți pare o chestie inofensivă, creierul a ajuns să admită că eu făceam două lucruri în aceeaşi timp.
Și uite așa, pentru faptul că făceam două lucruri (unul pentru supraviețuire, altul pentru pasiune), ajungeam să îmi dezvolt abilități de multitasking.
-
Învățăm din greșeli mult mai rapid
Decât să greșesc acum și apoi să mai greșesc de 10 ori același lucru, prefer să greșesc odată, să învăț din el și apoi să nu mai pierd timpul greșind din nou. Având la bază ideea asta, leneșii sunt persoane care fac un lucru, doar pentru a nu ajunge la un altul, care ar fi mult mai plictisitor sau dificil.
Cred că din cauza asta îmi place să-mi păstrez totul curat, pentru că altfel ar trebui să le curăț / spăl zilnic.
-
Salvăm energie și timp
Ți s-a întâmplat vreodată să îți cadă telefonul lângă pat, la un metru distanță, și să te întinzi după el? Ei bine, dacă n-ai fi leneș, te-ai fi dat jos din pat, ai fi făcut un pas, l-a fi ridicat, iar apoi te-ai fi pus în pat. Nu zic că dacă s-a întâmplat asta ești leneș, însă ăla-i un moment de leneveală.
Și chiar și în exemplul ăsta foarte lipsit de semnificație, varianta leneșului ajunge să salveze timp și energie.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.