Published On: 05/08/20153.9 min read

În acest articol nu vei citi nimic nou, pentru că obiectivul meu nu este să-ți prezint o nouă informație, ci să te fac să conștientizezi că ceea ce faci poate fi greșit. Uite principalul motiv pentru care ajungem să nu ne mai bucurăm de experiențe.

Și o să încep direct, cu un exemplu ipotetic. Dacă astăzi vei încerca un ceai rooibos, în condițiile în care până acum nu ai mai băut un astfel de ceai, vei fi foarte încântat. Dacă îl vei încerca și ziua următoare, gustul îți va fi familiar și în mod sigur experiența nu va mai fi la fel ca prima dată.

În termeni cunoscuți de toată lumea, repetarea unei experiențe ce odată a fost unică ajunge să formeze o rutină. Și din punctul meu de vedere ăsta-i motivul principal pentru care ajungem ca experiențele noastre să fie din ce în ce mai monotone.

Avem parte de asta peste tot

Îți aduci aminte prima zi în care te-ai dus la jobul la care ești acum? Pun pariu că erai entuziasmat și că abia așteptai să ajungi acolo. Pun pariu că înainte cu o noapte nici nu ai dormit. Însă, odată cu trecerea timpului, ai ajuns să te saturi, ai ajuns să te plictisești și, poate chiar mai rău de atât, ai ajuns să urăști locul de muncă.

De ce? Pentru că acele experiențe pe care le-ai avut în prima zi de muncă nu mai sunt la fel de încântătoare în prezent.

Îți aduci aminte de prima zi în care ai vizitat orașul ăla în care îți doreai de mult să ajungi? Pun pariu că erai cu ochii peste tot și că în prima zi ai intrat în cât mai multe locații, în cât mai multe magazine și ai vizitat cât de multe locuri ai putut. Iar dacă după câteva zile vizitaseşi tot ce aveai pe listă și mai aveai încă câteva zile de petrecut în respectivul oraș, probabil că alegeai să vizitezi încă o dată ceea ce vizitaseşi deja pentru că îți plăcuse tare mult.

Și cu toate că plictiseala într-un nou oraș nu apare așa de repede ca la un nou loc de muncă, în cazul în care petreci prea mult în noul oraș, vei ajunge și aici să ai parte de o rutină.

Întrebarea este: când și de ce avem parte de o rutină?

De ce?
Am explicat mai sus, pentru că ajungem să ne plictisim.

Când?
În momentul în care ajungem să repetăm de prea multe ori aceeași activitate.

Confortul este problema. Lipsa lui este soluția.

Am observat un lucru atât la mine, cât și la cei din jurul meu. În momentul în care am parte de o nouă activitate, confortul este zero. Cu cât activitatea respectivă se repetă mai mult, cu atât confortul devine mai mare și plictiseala poate apărea în orice moment.

Oricât de masochist ar suna asta, sunt de părere că ar trebui să ne poziționăm într-o situație de disconfort care să ne ofere impulsuri să facem lucrurile diferit. Și, de exemplu, sunt absolut sigur că dacă mâine, când te duci la muncă, vei alege să lucrezi din picioare decât să stai jos, atunci lucrurile vor fi ceva mai diferite.

Cele 5 simțuri și importanța lor pentru fiecare lucru în parte

De o lună de zile nu am mai mâncat dulciuri, însă sunt momente în care prefer să îndulcesc cu miere. Și acum câteva zile cineva, o prietenă care nu știa că nu mai mănânc dulciuri, îmi aduce o prăjitură care știa că-mi place mult. I-am povestit că nu mai mănânc dulciuri, însă am gustat din respectiva prăjitură astfel încât persoana care mi-a adus-o să nu se simtă prost.

Ce am realizat? Prăjitura era mult mai dulce decât știam.

În cadrul oricărei experiențe care se repetă, cele 5 simțuri ajung să fie din ce în ce mai puțin sesizabile, intensitatea lucrurilor pe care le vedem, atingem, mirosim, gustăm sau auzim ajunge să fie din ce în ce mai redusă și astfel experiențele noastre sunt din ce în ce mai plictisitoare.

Ce poți face ACUM pentru ca experiența de MÂINE să fie diferită?

Schimbă ceva. Ceva la tine, ceva la activitățile tale, ceva la lucrurile tale. Schimbă ceva ce poate fi ușor de schimbat și încearcă să reactivezi toate cele 5 simțuri.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.