Foarte mulți oameni vorbesc despre obiective. Și atunci când se vorbește despre obiective, foarte puțin se vorbește despre ceea ce este important. De cele mai multe ori se vorbește despre specific și măsurabil, despre încadrare în timp și obiective realiste. Dacă vrei să te schimbi, nu face asta!
Însă de foarte puține ori se vorbește despre obiectivul potrivit. Pentru că da, unele obiective sunt bune, altele sunt mai puțin bune. Unele sunt chiar oribile.
Dacă nu alegi obiectivul care trebuie, atunci vei ajunge să te stresezi, să te simți mizerabil și să ai parte de un sentiment deloc plăcut, precum acela generat de un eșec. Și pe lângă toate acestea, vei observa că obiectivele nepotrivite sunt aproape imposibil de atins.
Ce face un obiectiv să fie bun sau să fie rău?
Obiectivul potrivit este unul simplu: trebuie să fie al tău! Este ceva ce TU îți dorești datorită schimbării de care vrei să ai parte și felului în care te va afecta ( într-un mod pozitiv, desigur ). Asta-i una din cheile motivaționale. Trebuie ca TU să ți-l dorești.
Și cu toate că sfatul ăsta sună atât de banal, foarte rar este urmat. În schimb, oamenii aleg să își seteze obiective pentru niște motive total greșite, efectul de turmă fiind foarte puternic aici.
Și dacă vrei să îți alegi un obiectiv, uite 4 motive mari și tari pentru care să nu alegi unul:
- Să fii acceptat
Dacă vrei să schimbi ceva la viața ta sau să faci ceva mare să se întâmple doar pentru a fi acceptat, vei eșua. Dacă vrei doar să câștigi, vei pierde. Nu vei obține niciodată acel sentiment de om învingător dacă nu vei munci cu adevărat pentru lucrurile care sunt importante pentru tine.
- Să atingi obiectivele altora
Asta se întâmplă tot timpul. Îl știi pe Andrei? E băiatul de 16 ani care vrea să devină avocat doar pentru că tatăl său este avocat. Îi place lui Andrei să fie avocat? Nu chiar, însă nu vrea să-și dezamăgească tatăl.
- Să eviți respingerea
Asta-i o completare la primul punct. Ne dorim atât de mult să fim acceptați încât am face orice să nu fim respinşi. Și având la baza gândirii această motivație, ajungem să spunem că dorim să facem lucruri pe care, de fapt, nu dorim să le facem. Și uneori nu doar spunem asta, ci chiar o facem.
- Să ne alimentăm orgoliul
„Îi arăt eu lui!” sau ”Lasă că vede el că pot s-o fac și p-asta!”. Și uite așa începe. Cineva crede că nu putem face ceva și uite așa ne setăm un obiectiv doar din orgoliu, doar pentru a arăta că putem face acel lucru. Nu-i o idee tocmai bună.
Ce ar trebui să facem ca să evităm toate aceste motive?
Să ne deconectăm!
Când vrei să obții ceva pentru că TU îți dorești acel lucru, atunci vorbim de motivare internă. Te vei trezi devreme, vei sparge orice barieră și vei face tot ceea ce este necesar pentru a obține tot ceea ce TU îți dorești.
Orice pas înainte, oricât de dificil ar fi, va fi meritat. Nu există nicio conexiune directă între ceea ce dorești, ceea ce faci și ceea ce obţii. Și ține minte că atunci când obiectivul tău are legătură cu mulțumirea cuiva sau cu alimentarea propriului orgoliu, nu vrei să atingi un obiectiv, ci vrei doar satisfacție.
Ții minte cărțile de telefoane, ălea galbene cu sute de mii de numere de telefon în ele? Crezi că a stat cineva să le citească vreodată? Nu, îți spun eu. Pentru că nimeni n-avea motivația s-o facă. Desigur, nu era nimic imposibil, însă lipsea motivația.
Motivația este precum o bacterie și se hrănește cu ceea ce ție îți place să faci, cu ceea ce TU îți dorești să obții.
Tu vrei să te schimbi? Data viitoare când dorești să schimbi ceva la viața ta, asigură-te că este pentru motivele potrivite.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.