Published On: 15/07/20153 min read

Știi momentul ăla în care entuziasmul apare atunci când reușești să atingi un obiectiv sau când reușești să intri într-un proiect în care doreai să te implici de mult? Entuziasmul ăla ești tu! TU ești acea torță vie care arde necontenit și produce cât mai multă energie. Supraviețuirea zilei de mâine omoară entuziasmul zilei de azi.

Știi ce se întâmplă dimineața în momentul în care ne trezim? Ei bine, suntem foarte adormiți, desigur. Însă, totodată, suntem plini de viață, energici, spontani și cu chef de orice, dimineața fiind acel moment în care dorim să punem țara la cale și în care vrem și știm că putem face orice.

Însă apare o mică problemă, care ne face să nu conștientizăm toate aceste lucruri. Iar această mică problemă se numește supraviețuire. În fiecare dimineață, când ne trezim, ignorăm toată acea stare de bine pe care o avem și încercăm să găsim soluții de supraviețuire pentru ziua prezentului.

Și dorim atât de mult să supraviețuim pentru că vrem ca viitorul (ziua de mâine) să fie unul bun, unul confortabil. Iar dorința este atât de mare încât ignorăm prezentul. Până și eu, în momentul în care scriu aceste rânduri, ignor într-un fel sau altul prezentul, pentru că mă gândesc la felul în care acest articol va fi văzut de ceilalți și parcă încerc să scriu rândurile ăstea cât mai bine – și da, tot supraviețuire este.

Toți facem asta și ar trebui să încetăm. Ar trebui zilnic să încercăm să ne concentrăm cât mai mult pe prezent, până când trăim doar în prezent.

În fiecare zi în care ne trezim, optimismul este la potențialul lui maxim. Vedem lucrurile extraordinar de clare și totul pare să fie roz. În momentul în care ne trezim suntem atât de pozitivi încât partea negativă a lucrurilor nici nu există.

Gândește-te la diminețile tale. Puține sunt acelea în care te trezești stresat și în care problemele sunt cu adevărat existențiale. În rest, diminețile în care ești conectat la prezent, ci nu la viitor, ar trebui să fie pline de energie. În acel moment, pesimismul nu există.

Însă, așa cum spuneam, intervine instinctul de supraviețuire și ne face să ne gândim la ziua de mâine și la ce putem face acum, cât mai bine, pentru ca mâine să ne fie la fel de bine.

Și treptat, treptat încep să apară tot felul de gânduri, unele pozitive, altele mai puțin pozitive. Acelea mai puțin pozitive sunt cele care pornesc pesimismul și care-l hrănesc.

Există o diagramă a optimistului ce include o linie a creativității, spontaneității, voinței, inspirației și viziunii. Ea este mereu prezentă, însă din cauza gândurilor mai puțin pozitive, ajungem să nu o mai putem observa, pierzându-se puțin câte puțin în pesimism.

Un optimist se naște în fiecare zi și nu moare niciodată. Pentru că, dacă ar fi altfel, pesimismul de la sfârșitul fiecărei zile ar fi transferat în cea de-a doua. Însă asta nu se întâmplă. Toată doza de pesimism se disipă pe timp de noapte, iar optimistul renaște mereu și mereu. Până la urmă, instinctul de supraviețuire având și o parte pozitivă.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.