Published On: 10/07/20154.6 min read

Iubesc voluntariatul și sunt extraordinar de mulțumit de abilitățile pe care mi le-am dezvoltat în cei 5 ani de voluntariat. Însă parcă nu-i totul chiar așa de roz și, pentru simplul fapt că a ajuns și la noi valul, asta nu înseamnă că ar trebui să ne aruncăm orbește în el. Uite cum să te ferești de capcana legii voluntariatului?

În urma voluntariatului am ajuns să-mi descopăr pasiunea și să iubesc atât de mult dezvoltarea personală, așadar apreciez faptul că am fost și că sunt un voluntar. Voluntar consider că o să fiu toată viața de acum înainte din două motive: îmi place să ajut și îmi place să învăț.

Am colaborat la nivel local, în Craiova, cu foarte multe ONG-uri, undeva în jur de 10. Am cunoscut oameni, am schimbat păreri, am învățat unii de la ceilalți, iar asta a fost minunat. Cred că este unul din lucrurile pe care voluntariatul le pune la dispoziție într-un mare fel, acest networking de care toți avem nevoie.

Și tot colaborând am ajuns să-mi dau seama de un lucru: iubim voluntarii pentru faptul că putem să ne folosim de ei, însă rareori se întâmplă să-i apreciem, să-i încurajăm și să fim alături de ei în dezvoltarea lor. Am văzut voluntari jigniți, am văzut voluntari dezamăgiți, am văzut voluntari care se implicau cu toată inima în ceea ce făceau și erau extraordinar de ignorați. Am văzut multe…

Mă face să cred că, pentru simplul fapt că s-a aprobat și la noi legea voluntariatului, am ajuns să îmbrăcăm voluntariatul într-un ambalaj frumos și, de fapt, să ne intereseze doar efortul depus de alții pentru beneficiile proprii.

Sclavie este un cuvânt prea dur, însă-i parte din realitate

Și de când cu legea voluntariatului, foarte mulți tineri au fost entuziasmați că experiența lor de voluntariat va fi luată în sfârșit în serios. Și uite așa s-au dezvoltat de aici niște categorii de oameni foarte interesante:

  • Voluntarul care nu face nimic, dar are experiență

Da, băiatul ăla care stă cu mâinile în aer și mereu indică către ceva anume. Are impresia că știe încotro bate vântul, când de fapt pe el îl zboară vântul. Tot ce-l interesează este să acumuleze cât mai multe cuvinte în CV, pentru că legea voluntariatului s-a aprobat și „experiența” pe care o tot acumulează, fluturând din mâini în fiecare zi, îi va fi de ajutor în viitorul apropiat.

  • Voluntarul pasionat, care se bucură de noua lege, însă continuă să facă ceea ce făcea

Dacă ai făcut voluntariat, sunt sigur că ai văzut oameni săritori care, mereu când aud că ai nevoie de ceva, îți sar în ajutor. Nu contează pentru ei dacă se pricep sau nu, ci vor să se implice și să învețe. Ei bine, pentru ei legea voluntariatului este cu adevărat un beneficiu pentru că toată experiența ce va fi trecută în CV va fi demonstrată prin aptitudini.

  • Angajatorul care zâmbește frumos și se uită prin tine

„Vino la noi 3 luni de zile, într-o perioadă de teste, după care mai vorbim. Poate te angajăm.” Și uite așa, voluntarii cad în plasa legii voluntariatului, pentru că pe angajator nu-l interesează decât să aibă pe cineva care să muncească gratuit. Prin angajator a se înțelege companie, fundație, organizație și orice cadru în care te poți implica în mod direct.

Nu îți spun să renunți la voluntariat, ci spun că ar trebui să schimbi cadrul în care faci voluntariat dacă nu ești apreciat. Altfel, vor fi mulți care își vor dori doar să profite, și cu cât profită mai mult, cu atât vor avea impresia că ăsta-i modul în care trebuie să se desfășoare lucrurile. Și e total greșit!

Dezvoltarea abilităților contează mai mult decât orice altceva

Dacă faci voluntariat, asigură-te că dezvolți ceva la tine. Altfel, l-ai făcut degeaba. Pentru că voluntariatul chiar dezvoltă oameni și îi face să devină de succes. Te va ajuta să te descoperi mai multe decât orice altă activitate, mai ales dacă ești tânăr.

Tocmai din acest motiv doresc să fac o paralelă cu sistemul de învățământ și să spun că este egal cu zero, pentru că în școli ne este băgată informație pe gât fără să ne îndrume și către o parte practică. Cu cât mâncăm mai multă informație pe pâine fără să o testăm și să o punem în practică, cu atât devenim mai proști.

Și chiar dacă nu găsești un loc unde să faci voluntariat, uite o alternativă interesantă. Învață să faci ceva ce are legătură cu domeniul IT: grafic design, copywriting, programming, web design, software development și așa mai departe. Învăță un skill (photoshop, HTML, PHP, C++, etc.) care să te ajute să interacționezi cu companii și cu oameni de succes. Creează-ți un portofoliu prin care să demonstrezi că ești bun la ceea ce faci.

Și din momentul în care ceilalți știu că ești bun, atunci vei deveni indispensabil.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.