Te afli într-o situație inconfortabilă unde chiar ai putea să te accidentezi. Care este primul gând pe care îl ai în minte? În mod sigur o pățești? S-ar putea să scapi nevătămat? Ești ultimul care o pățește? Apare teama?
Cu cât gândești mai pozitiv în situațiile negative, cu atât șansele sunt mai mari ca totul să fie bine. Și îți spun un mic secret, gândurile pozitive întotdeauna sunt mai puternice decât gândurile negative, doar că avem parte de lucruri nu neapărat bune pentru simplul fapt că gândurile negative sunt mai numeroase.
Perspectivele pe care le avem asupra a tot ceea ce ne înconjoară sunt vitale, tocmai din acest motiv consider că fiecare dintre noi ar trebui să ne antrenăm aceste perspective. Și o să-ți ofer un exemplu care sper să te facă să înțelegi.
Când vine vorba de vorbit în public, foarte multă lume se teme de asta. Sincer să fiu, și eu m-am temut la început, însă am înțeles că teama este un alt fel de sentiment și trebuie tratat ca atare.
Dacă iau 100 de oameni de pe Facebook, în acest moment, și îi întreb cât de frică le este de vorbitul în public, pe o scară de la 1 la 10, răspunsurile vor fi sigur între 8 și 10, adică foarte frică.
De ce ne temem atât de mult, când am putea să ne bucurăm? Noi, ca specie, suntem al naiba de fraieri. Și dacă ar fi să vedem totul dintr-o perspectivă logică, foarte mulți dintre noi am vrea să fim roboți. Ne dorim atât de mult să simțim numai anumite lucruri și astfel ne limităm la a nu mai simți nimic.
Să vă spun ceva despre teamă, cu riscul de a mă repeta. Din punctul meu de vedere, teama este sentimentul cel mai unic, cel care ar trebui să-l valorificăm cel mai mult, și am două argumente pentru aceste afirmații:
-
Teama este un sentiment unic pentru că de fiecare dată apare în doze diferite.
Nu ai observat cum, de fiecare dată când îți este frică, ceea ce simți nu este deloc asemănător ca data trecută? Dacă încerci să vorbești cu o persoană pe care o placi îți va fi teamă. Dacă încerci să vorbești în fața oamenilor îți va fi teamă. Dacă încerci să vorbești cu părinții despre nota mică pe care ai luat-o îți va fi teamă. Dacă încerci să vorbești cu șeful despre mărirea salariului îți va fi teamă. Dacă încerci să vorbești cu copii despre educație sexuală îți va fi teamă.
Și în fiecare din aceste cazuri, teama este alta, cu o intensitate diferită.
M-aș bucura tare mult dacă ai conștientiza acest lucru și ai fi mai curios. Fii curios când vine vorba de teama pe care o ai și de felul în care aceasta se manifestă. Fii curios de emoția de care vei avea parte atunci când îți vei învinge teama.
Și sunt sigur că dacă teama nu este prezentă sau dacă o înțelegem cu adevărat, atunci nici pericolul nu va mai fi același. Și așa trecem către cel de-al doilea argument.
-
Teama trebuie valorificată pentru că este una din emoțiile ce ne face să ne depășim limitele.
De câte ori s-a întâmplat ca teama să te motiveze? De câte ori, atunci când ți-a fost teamă, ai simțit că stagnezi în loc să evoluezi?
Tot acest amestec de emoții generate de teamă sunt făcute să conștientizezi că poți mai mult, că ești în stare de mai mult. Atunci când ți-este teamă de ceva este pentru că experiența de care urmează să ai parte va fi una nouă, ci nu pentru că nu te-ai descurca.
Teama este precum un indiciu care ne arată că ceea ce urmează să facem va fi unic și că dacă ajungem să fim în mijlocul acelui unic, atunci vom avea parte de ceva formidabil și totodată ne vom depăși limitele.
Nu-ți fie teamă de ceea ce te înconjoară, ci bucură-te de teama care te înconjoară.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.