Published On: 10/06/20154.2 min read

Introvertiți sau extrovertiți. Acestea sunt două categorii de oameni, într-un fel aflate la polul opus, prin intermediul cărora putem să creăm niște tipare. Despre cele două categorii consider că s-a tot vorbit, și s-au tot dezbătut avantajele și dezavantajele, însă indiferent din care ai face parte, sunt de părere că latura aceea antisocială tot există si nu ai cum să nu fii deloc antisocial.

Suntem antisociali pentru că refuzăm să comunicăm. Și refuzăm să comunicăm din foarte multe motive precum disconfort, invidie, orgoliu, mândrie, frică, frustrare, și așa mai departe. Din toate aceste motive ajungem să ne creăm bariere în jurul nostru care ne țin pe loc și nu ne oferă posibilitatea de a cunoaște mai multe, atât despre noi cât și despre ce se întâmplă în jurul nostru.

Când eram mic eram tare antisocial pentru că eram timid. Reușeam oarecum să vorbesc cu băieții, însă cu fetele mi-era imposibil. Am ajuns să depășesc acel moment cu multă muncă, însă latura mea antisocială n-a dispărut și am nevoie ca în fiecare conversație s-o conștientizez și s-o înlătur.

Problema este că ne bazăm prea mult pe stereotipuri

Astăzi comunicăm cu o persoană, mâine cu alta, peste o săptămână cu o alta, și tot așa. Fiecare din aceste persoane au tot felul de trăsături. Au un anumit contur al feței, au un limbaj specific, au anumite culori și accesorii pe care le poartă și așa mai departe.

Partea interesantă apare după ce se strânge un număr destul de mare de persoane ce au un contur al feței asemănător, au un limbaj asemănător prin gesturi și voce și poartă culori asemănătoare. Așa ai ajuns să creezi un tipar.

Și pentru că avem o parte interesantă, avem totodată și una mai puțin interesantă. Tiparul respectiv pentru tine va ajunge să fie definitoriu, ceea ce înseamnă că dacă cu tiparul respectiv de oameni nu te înțelegi bine și, să zicem că, mereu îi judeci, atunci nu te vei înțelege bine cu niciuna din următoarele persoane pe care le vei întâlni și le vei asocia tiparului, și probabil le vei și judeca.

Și uite așa, fără să-ți dai seama, ajungi să-ți omori oportunitățile pentru că ajungi să nu mai cunoști cu adevărat persoanele din jurul tău. Și pun pariu că nu găseai un motiv îndeajuns de bun pentru faptul că nu-ți plăcea o persoană în urma simplului fapt că doar te-ai uitat la ea, fără ca măcar să schimbați o vorbă.

La un moment dat scriam despre importanța primelor 24 de secunde în procesul comunicării și te invit să citești acel articol pentru a înțelege de ce punem atât de mult preț pe o primă impresie și totodată de ce ar trebui să nu facem asta.

Un motiv în plus pentru care să nu fii antisocial

Aveam acest articol de ceva timp în minte și mă tot gândeam cum să îți arăt ce ai de pierdut dacă alegi să rămâi antisocial și să nu faci nimic în privința asta. Așa că am luat un număr mic din oamenii de pe facebook și i-am rugat să-mi spună fiecare câte 3 pasiuni. Uite ce-a ieșit:

1. sport, citit, antreprenoriat 8. privit stele, muzică, apus și răsărit
2. tir cu arcul, pictat, cântat 9. jocuri, calculatoare, citit
3. călătorii, știință, sport 10. cercetare, alpinsm, blogging
4. volei, înot, citit 11. scris, calatorit, cultura spaniolă
5. călărit, morcovii, adunat dopuri de plută 12. blogging, pescuit, sport
6. dans, citit, evenimente 13. design floral, film, fotografie
7. dormitul, prietenii, sexul 14. blogging, citit, fashion

Da, am ales să nu le public numele, pentru că nu asta este relevant. Consider că este mai relevant ce pasiune are fiecare în parte. Dacă ar fi să trag linie după lista respectivă și să concluzionez, aș avea două idei:

  • Dacă alegi să socializezi, atunci vei întâlni oameni care au aceleași pasiuni cu ale tale și poți afla mai multe despre ele pentru că perspectivele vor fi diferite, dar și oameni care au pasiuni total diferite de ale tale, uneori ciudate, pe care ți le poți însuși și astfel să ai parte de noi experiențe;
  • Dacă alegi să nu socializezi atunci vei pierde orice oportunitate de a cunoaște oameni noi și de a experimenta lucruri noi.

Sper că ți-am dat de gândit prin acest articol și că, data viitoare, pe lângă faptul că vei renunța la a judeca persoanele de lângă tine, vei și începe conversația cu o dorință enormă de a afla mai multe despre ceilalți.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.