Ți s-a întâmplat vreodată să iei decizii de care mai apoi să nu fii mulțumit și totuși să nu existe niciun motiv logic pentru asta? În acea situație, în mod sigur emoțiile au luat decizia pentru tine, ci nu creierul.
Undeva la 80% din deciziile noastre le luăm pe baza emoțiilor, cu toate că avem 70.000 de gânduri pe zi. Însă și multe din aceste gânduri sunt generate de o emoție. Iar cel mai bun exemplu este următorul: te duci la cumpărături cu o listă bine definită și cu un buget de cumpărături de 200 de lei. Te întorci acasă cu de două ori mai multe cumpărături și 500 de lei cheltuiți. Îți sună cunoscut?
Fiecare lucru pe care îl facem are la bază o emoție urmată de un gând, tocmai din acest motiv pare greu să schimbăm acțiunile pe care le avem, pentru că încercăm să controlăm gândul, nu emoția, și eșuăm. De ce? Pentru că încercăm doar o singură dată.
Partea interesantă apare atunci când reuşim prin intermediul gândurilor să blocăm sau să creăm emoții. Când a fost ultima dată când ai spus „NU!” la o ieșeală cu prietenii în oraș, la ora 12 noaptea, cu toate că erai obosit și nu aveai chef? Când a fost ultima dată când în loc să cumperi o plasă de dulciuri, ai cumpărat doar o ciocolată? Când a fost ultima dată când aveai de muncit și în schimb ai ales să lenevești.
Gândul care este generat de emoție este gândul care ne dăunează, pentru că nu ne oferă un echilibru. În loc să ieși cu prietenii, puteai să dormi și să te odihnești pentru că a doua zi aveai treabă. În loc să mănânci atât de multe dulciuri, puteai să-ți potolești pofta cu o simplă ciocolată. În loc să lenevești, puteai pur și simplu să faci activități foarte mici care să te țină în priză.
Acest „puteai” este controlat de un gând, iar gândul trebuie să fie puternic, pentru că se va bate cap în cap cu gândurile generate de emoții, care sunt foarte puternice la rândul lor. Nu încerca să nu mai simți nimic, pentru că nu asta este soluția, ci încearcă să controlezi ceea ce simți.
Partea cea mai nasoală apare atunci când ajungem să găsim cât mai multe scuze datorită emoțiilor. Îți aduci aminte de tipa aia care ți-a dat papucii acum un an de zile și tu încă ești depresiv? Pe motiv că o iubești, cică. Toată această emoție nu te face nici să evoluezi, nici să schimbi ceva la tine, te face să stagnezi, iar de fiecare dată când cineva îți zice să mergi mai departe, scuza ta este că o iubești.
Nu ar fi mai frumos să treci peste și să găsești cu adevărat o persoană care să țină la tine? Sunt sigur că răspunsul tău este unul pozitiv.
Iar acum, ca să înțelegi și mai bine importanța gândurilor, o să-ți mai împărtășesc un exemplu.
Gândește-te la sărăcie și la ce reprezintă ea. În primul rând, sunt sigur că te-ai gândit la lipsa banilor. După care, posibil ar urma lipsa prietenilor, lipsa inteligenței, lipsa informației, lipsa a ceva.
Însă când vine vorba de gând și emoție, sărăcia este o afirmație. Dacă te simți sărac, atunci vei fi sărac. În schimb, gândește-te că nu ești. Indiferent cât de mari ar fi lipsurile din viața ta, gândește-te că ești bogat și bucură-te de bogăția pe care o ai, oricare ar fi aceasta.
Felul în care ne simțim poate genera gânduri care să ne dicteze viața, dar asta nu înseamnă că trebuie să și lăsăm asta să se întâmple.
Acum vin și te întreb: tu cum te simți?
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.