Published On: 11/05/20154.4 min read

Dacă ești o persoană căreia îi place să facă tot felul de activități din foarte multe domenii, atunci articolul acesta este pentru tine. Dar, mai ales, acest articol este pentru aceia care fac foarte multe lucruri pe care le iubesc și totuși au parte de o situație de disconfort. A venit momentul în care trebuie să faci o alegere.

Sunt genul de persoană foarte motivată și pasionată de foarte multe lucruri. Îmi place să vorbesc în fața oamenilor, indiferent că sunt ateliere sau discursuri. Îmi place să scriu, indiferent că e poezie, text sau copywriting. Îmi place să alerg, indiferent că sunt 3, 5 sau 20 de km. Îmi place să fac poze, indiferent că fotografiez natura, oamenii sau orașul. Îmi place să ajut oamenii, indiferent că mă implic mai mult decât mă așteptam sau pentru o perioadă prea mare de timp.

Și lista lucrurilor pe care îmi place să le fac este lungă și poate continua cu încă câteva paragrafe bune. Și în toate aceste lucruri, de undeva de la începutul anului 2011 și până în prezent am tot investit și m-am tot implicat.

Am fost speaker la evenimente cu public de 200-300 de participanți și am fost trainer în proiecte pe o durată de câteva săptămâni bune. Am scris poezii, am colaborat cu agenții de publicitate, companii și bloggeri, mi-am dezvoltat propriul blog de la zero. Am terminat un maraton și un semi-maraton și am strâns fonduri pentru ONG-uri precum WoldVision. Am făcut poze și am filmat câteva lucruri interesante prin orașul meu. Am ajutat oameni să facă schimbările pe care și le doresc și să capete ceva mai multă încredere în ei.

Și cu toate că mă implicam foarte mult, nu de mult am început să am parte de o senzație de debusolare. Îmi plăcea tot ceea ce făceam, însă simțeam că nu mai pot să mă dezvolt, că nu puteam să aloc atât de mult timp fiecărei activități în parte încât s-o fac așa cum trebuie. Până la urmă este logic. Eram implicat în cel puțin 7 activități total diferite și timpul meu era alocat lor, cele 16-18 ore zilnic fiind împărțite la 7.

Așa că ce am ales să fac? Am ales să tai în carne vie. Mi-am dat seama că dacă aloc atât de mult timp tuturor acelor activități, atunci nu voi avea posibilitatea să mă dezvolt în privința niciunei activități și voi rămâne la nivel mediu în fiecare din ele. Așa că a trebuit să aleg. Însă a fost dificil, pentru că odată ce am ales să nu mai mă implic aproape deloc în foarte multe dintre ele, însemna că și oamenii din jurul acelor activități cam dispăreau din viața mea.

Și a trebuit să mă decid asupra unei singure activități pe care să mă pot specializa

Cel mai mult, dintre toate cele enumerate anterior, îmi plac scrisul și vorbitul în fața oamenilor. Iubesc la fel de mult să scriu cât iubesc să fiu în fața oamenilor și să îmi exprim opiniile. Sunt două lucruri care se aseamănă, scrisul cu vorbitul în public, ambele fiind metode de exprimare și de învățare.

Însă nu puteam rămâne cu amândouă, pentru că timpul meu se împărțea din nou. Așa că am comparat cele două activități și am ajuns să rămân la scris. Dacă renunțam la scris ar fi trebuit să renunț la blog, lucru pe care nu-l pot face.

Această alegere am luat-o acum două săptămâni. Ce s-a întâmplat de atunci?

Agenția de publicitate cu care colaborez a venit cu o propunere interesantă prin care să mă implic mai mult. Iar în cursul acestor două săptămâni am mai legat două colaborări. Și toate acestea prin simplul fapt că am făcut o alegere prin care să aloc timp unei singure activități și că mi-am îndreptat atenţia asupra ei într-un procent de 100%.

Ce rămâne cu restul activităților? Este simplu. Când îmi iau o vacanță o să am grijă să iau camera foto cu mine, sau pur și simplu când ies să mă plimb. De alergat alerg în continuare, serile fiind perfecte pentru asta. Trainer și speaker voi fi doar dacă mă va invita cineva la proiecte sau evenimente – până acum, multe din ele au fost organizate de mine. Iar ajutorul pe care îl ofer celorlalți va fi limitat și calculat, alegând să-i ajut doar pe aceia care consider că merită cu adevărat.

Posibil am fost puțin cam dur, însă eu consider că am făcut curățenie în viața personală și profesională.

Și pentru că am scris despre decizia pe care am luat-o, aș vrea să mutăm discuția pe facebook și să-mi spui ce consideri tu despre asta și totodată dacă ai luat o astfel de alegere până acum sau dacă te bate gândul să iei una în următoarele luni.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.