Published On: 01/05/20153.4 min read

Când vorbim de oameni ne referim la personalitate, caracter, valorile pe care le avem, aptitudini, abilități și așa mai departe. Omul este specimenul ce poate evolua constant și nelimitat, care se poate autodepăşi și care poate obține orice își dorește, atât timp cât dorința este îndeajuns de mare.

Însă, omul la general este un subiect despre care se pot scrie zeci și sute de mii de biblioteci. Omul la general este de miliarde de ori mai complex decât orice altceva ce-l înconjoară. Așa că, m-am gândit că ar fi mai practic și mai ușor dacă aș face referire doar la o singură latură a omului. Și anume valorile acestuia.

Și înainte de a trece mai departe, vreau să te întreb dacă îți cunoști valorile. Știi care sunt acestea?

S-ar putea să fi avut un moment de pauză când ai citit întrebarea de mai devreme și să te fi gândit la valorile tale. Dacă nu ai ajuns la un răspuns, atunci aș vrea să te ajut și să-ți ofer o listă generală de valori.

Însă, înainte de a o citi, aș vrea să iei lângă tine o coală de hârtie și un pix, pentru că va fi nevoie să notezi câteva lucruri.

Bun, acum că ai văzut lista, probabil că te-au și atras câteva din acestea gândindu-te că tu chiar ești entuziast sau perseverent, sau chiar îți place să respecți persoanele din jurul tău. Bun, acelea sunt valorile pe care te îndemn să le scrii pe coala de hârtie pe care te-am rugat anterior să o iei. Scrie-le pe toate care ți-au sărit în ochi, indiferent că sunt 3 sau 20.

La mine au fost următoarele: abundență, adevăr, armonie, bogăție, claritate, compasiune, competiție, corectitudine, creativitate, curaj, disciplină, echilibru, energie, entuziasm, fericire, independență, inteligență, intimitate, înțelepciune, libertate, onestitate, pasiune, perfecțiune, perseverență, prietenie, respect, simplitate, spontaneitate, succes.

Din câte vedeți, eu am foarte multe pe listă, mai exact 29. Iar acum apare partea dificilă a exercițiului. Indiferent câte valori ai scris acolo, te-aș ruga să reduci lista la 10, lucru pe care îl voi face și eu acum.

Cele 10 ale mele sunt: adevăr, bogăție, corectitudine, creativitate, curaj, echilibru, energie, fericire, pasiune, respect.

Bun, acum că ai ajuns să rezumi lista la 10 valori, o să trecem mai departe. Vreau ca din cele 10 valori pe care le-ai ales, să te mai uiți o dată pe lista ta, și să le alegi pe cele mai importante 3, iar după ce le-ai ales pe acestea, să continui cu numărătoarea până la 10.

La mine ar arăta în felul următor:

  1. Respect
  2. Adevăr
  3. Echilibru
  4. Energie
  5. Pasiune
  6. Fericire
  7. Bogăție
  8. Corectitudine
  9. Curaj
  10. Creativitate

Dacă ai ajuns până aici, atunci te felicit. Aceste 10 valori reprezintă pentru tine rădăcinile.

Imaginează-ți că te afli într-o livadă prin care doar ce a trecut o vijelie extraordinar de puternică. Iar din sutele de copaci care erau acolo, numai câțiva au reușit să rămână în picioare, restul fie au fost retezați, fie au fost smulși. Aceia care au rămas în picioare aveau rădăcinile puternic înfipte în pământ.

Exact același lucru se întâmplă și cu oamenii. Dacă avem valorile bine întipărite și știm cu adevărat care ne sunt acestea, atunci vom reuși să depășim orice obstacol.

În final de articol, te mai las cu un mic task pe care să-l faci singur. Aruncă o privire pe ultima listă, aceea în care ți-ai și ordinat valorile în funcție de importanța acestora. Vreau să acorzi o atenție mărită primelor 3 și să te gândeşti la cel puțin 2 situații pentru fiecare în parte, în care au fost prezente valorile tale.

Acest ultim exercițiu te va ajuta să conștientizezi totul mai bine.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.