Published On: 22/04/20156.8 min read

Sunt oficial, pe internet, și tot scriu din anul 2012. Fix aproape acum 3 ani de zile, pe 24.04.2012, lansam fiioptimist.ro, un blog care era mai mult un jurnal. Însă probabil știi deja povestea. Oricum, de atunci s-au schimbat multe, m-am schimbat și eu, și stilul de a scrie.

Însă este cert că în tot acest parcurs am avut parte de câteva beneficii extraordinare, pe care doresc să le împărtășesc cu tine și prin intermediul cărora sper, chiar sper, să te conving să îți faci blog. Eu m-am bucurat, mă bucur și mă voi bucura mereu de această experiență. Și vreau ca și tu să te bucuri.

Înainte de toate, voi presupune că ți-a mai zis cel puțin o persoană sau că ai mai citit cel puțin o dată, undeva, că ar fi indicat să îți faci blog. Iar în acel moment sunt sigur că te-ai gândit le ce ai putea scrie sau la faptul că ție nu-ți place să scrii. Ei bine, te-ai mințit. Treaba cu scrisul nu-i grea deloc! Chiar deloc!

Gândește-te la toate subiectele pe care le abordezi într-un local, atunci când petreci timp cu prietenii. Exact despre asta ai putea scrie pe blog și în același timp ai putea face și niște bănuți. Dar stai că m-am repezit și ți-am menționat unul din beneficii. Toate la timpul lor.

Blog-ul este acel loc în care poți să scrii despre ce vrei, cum vrei, când vrei. Iar în timp vei ajunge să te pricepi atât de bine la asta încât vei avea parte de oportunități, de prieteni noi care îți împărtășesc pasiunile, de tabere blogosferice, întâlniri și multe alte lucruri.

Nu ai absolut nicio limitare!

Ești pasionat de mașini? Scrie despre asta! Ești pasionat de programare? Scrie despre asta! Ești pasionat de psihologie? Scrie despre asta! Ești pasionat de gastronomie? Scrie despre asta! Ești pasionat de handmade? Scrie despre asta! Ești pasionat de sport? Scrie despre asta! Ești pasionat de bere? Scrie despre asta! Ești pasionat de biciclete? Scrie despre asta! Ești pasionat de jocuri video? Scrie despre asta! Ești pasionat de muzică? Scrie despre asta! Ești pasionat de filme? Scrie despre asta! Ești pasionat de călătorie? Scrie despre asta!

Ești pasionat de ceva anume? Împărtășește pasiunea ta cu noi și nu doar că vei avea parte de oameni care te vor citi, ci vei avea parte și de anumite beneficii.

Iar partea interesantă este că indiferent ce subiecte abordezi, vor fi oameni în jurul tău care să te citească. De asta poți să fii sigur!

Și dacă ai avut răbdare și ai citit până aici, atunci urmează să împărtășesc cu tine beneficiile de care am avut eu parte până acum. Sunt beneficii de care și tu poți avea parte. Tot ce ai nevoie este un blog pe care să scrii.

Beneficii pe plan personal

Așa cum am mai amintit, în 2012 lansam fiioptimist.ro, un blog motivațional de dezvoltare personală. Din acel moment oamenii au început să mă cunoască ca fiind un optimist. Ceea ce înseamnă că eu în finisam brand-ul personal.

Din momentul în care mi-am făcut blog-ul, au început ușor-ușor să apară tot felul de persoane în jurul meu. Am avut ocazia să stau de vorbă cu Adrian Soare, Andrei Roșu, Ariel Constantinof, Cristian China Birta și mulți alți bloggeri, antreprenori sau pur și simplu oameni care făceau ceea ce fac și eu. Partea interesantă este că, cu toate că nu le-am oferit nimic oamenilor ăstora, am avut posibilitatea să le cer un sfat atunci când am avut nevoie. Și m-au ajutat de fiecare dată, fără să ceară nimic în schimb.

Beneficii pe plan profesional și financiar

Aici este mult de povestit, aceste beneficii venind oarecum în continuarea celor personale. În primul rând, am ajuns să cunosc oameni, iar cu acești oameni am ajuns să colaborez.

Datorită oamenilor pe care i-am cunoscut sau, mai bine zis, oamenilor care m-au cunoscut și m-au citit (și le-a și plăcut de mine și de ce scriam) am ajuns să vorbesc la evenimente precum 11even Experiences sau TEDxYouth – realizări pe care le consider foarte importante pentru mine.

Acum aproape doi ani am fost pentru prima dată la Craiova Blog Meet, unde l-am cunoscut pe Daniel Botea. Acum 1 an de zile, împreună cu el și cu Andrei Boiangiu (și pe el tot la Craiova Blog Meet l-am cunoscut), am organizat prima ediție a conferinței Craiova2Online, un loc unde cei care nu știu cu ce se mănâncă blogging-ul să poată afla mai multe. Anul acesta, acum două săptămâni, a avut loc a doua ediție a acestei conferinței. La anul pun pariu că va fi a treia. Pe lângă faptul că am organizat, la prima am fost speaker, la a doua am fost moderator. Anul viitor nu știu ce o să mai fiu. :))

Fiecare om pe care îl întâlnesc îmi poate oferi ceva, de la o prietenie și un sfat până la o colaborare. Iar blog-ul mi-a oferit posibilitatea de a întâlni foarte mulți oameni!

Bun, poate că ai în minte și următoarea întrebare: „domne, da câți bani faci, domne, din asta?”

Pentru mine, până acum, banii nu au venit în mod direct din blog-urile mele pentru că nu am vrut asta. Chiar dacă prin prisma unor advertoriale poți face niște bani frumușei. În schimb, am ales să am parte de un venit în mod indirect.

Pentru mine blog-ul este un portofoliu

Am lucrat, lucrez, și voi lucra cu agenții de publicitate. Cum ajung să fac asta? Sunt diverse platforme pe internet precum rowriters.com, jobber.ro (românești) sau elance.com pe care poți să cauți de muncă. Când aplicam la un job, printre CV și alte informații, lăsam și un link către blog. Era dovada directă că eu știam să scriu și că puteam să abordez foarte bine anumite subiecte. Cine avea nevoie de munca mea, mă angaja.

Astfel că, așa am reușit în mod indirect să fac niște bănuți. Însă există câteva metode prin care poți face bani în mod direct din blog-ul tău. Și am să-ți explic imediat.

Cum stă treaba cu advertorialele?

De obicei, companiile sau agențiile caută bloggeri care să promoveze un serviciu sau un produs, iar prin simplul fapt că bloggeri scriu despre respectivul serviciu / produs sunt plătiți cu o anumită sumă. În funcție de mărimea campaniei, imensitatea companiei și importanța produsului, poți câștiga între 50 și câteva sute de euro. Ca să treci de 500 de euro, trebuie să fii foarte notoriu, asta-i clar.

Însă hai să nu ne reducem doar la bani. Mai nou, poți câștiga și premii (produse sau chiar bani) prin intermediul unor chestii meseriașe numite SuperBlog sau Blogal Initiative. Companiile vin cu provocări către bloggeri, aceștia scriu articolul, iar cele mai bune articole sunt premiate. Frumos, nu-i așa?

Cu toate acestea, minunăția apare la Marketing Afiliat

Dar vai, ce-i ăla? „Ăla” este o unealtă foarte interesantă prin care poți face niște bănuți de buzunar, într-un mod ușor.

Treaba stă în felul următor: accesezi magazinele online care dispun de marketing afiliat, selectezi un produs, îi convertești link-ul astfel încât să fie eligibil pentru marketing-ul afiliat, după care pui link-ul la tine pe blog. Dacă cineva accesează link-ul respectiv și, în același timp, cumpără un produs. Tu ai parte de un procent din vânzarea respectivă.

Cam acestea ar fi beneficiile de care eu am avut și am parte. Iar dacă-ți surâde ideea, atunci alătură-te blogosferei, pentru că vei avea parte de multe surprize.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.