Published On: 08/04/20157 min read

Recent mi-am propus să am o stare cât mai „zen”. Adică să nu mă las influențat de nimeni și nimic, și orice ar fi să îmi păstrez energia pozitivă. Din când în când mai aveam parte de câte un „attention whore” care mai era și vampir energetic pe deasupra și nu-mi dădea pace. Așa că le doresc multă sănătate, pentru că de la mine nu mai au ce suge.

Lăsând gluma deoparte, m-am gândit la câteva lucruri de care ar trebui să fiu mai conștient și de care să țin mai mult cont în activitățile mele zilnice, lucruri pe care urmează să le împărtășesc cu tine în paragrafele următoare.

Fake it till you make it

Se întâmplă ca nu de multe ori să avem parte de îndoieli cu privire la propria persoană. Fie considerăm că nu suntem îndeajuns de buni, fie avem impresia că ceea ce facem nu se ridică la așteptările celor din jurul nostru. Cum ar fi dacă nu ne-am mai gândi la asta și în schimb ne-am imagina.

Imaginează-ți cum e să fii cel mai bun și comportă-te ca atare. Imaginează-ți că tu ești cel mai bun, indiferent ce ar spune ceilalți și comportă-te ca și cum părerile celorlalți ar fi exprimate doar pentru a te trage pe tine în jos – oricum de obicei cam asta se întâmplă.

Cu cât „mimăm” mai mult faptul că suntem buni la un lucru, cu atât îi transmitem subconștientului mesajul că noi chiar suntem buni la lucrul respectiv. Și probabil că abilitățile nu ni se vor îmbunătății peste noapte, însă în mod sigur atitudinea și încrederea pe care o avem în propria persoană se va schimba în bine!

Indiferent că alegi „da” sau că alegi „nu”, în ambele cazuri alegerea este corectă

Dacă alegi să spui „da” oricărui lucru de care poți avea parte, atunci în mod sigur vei avea parte de mai multe oportunități. Dacă alegi să spui „nu” de fiecare dată, atunci limitarea ta va fi una perfectă. Și în oricare din aceste două cazuri, alegerea pe care o faci este una corectă, însă corect nu înseamnă aici și benefic.

Se știe că lucrurile pozitive sunt mult mai puternice decât cele negative, însă nu avem capacitatea de a conștientiza asta pentru că avem parte de un procent mai mare de lucruri negative în fiecare zi. Dacă alegi să spui de mai multe ori „da” lucrurilor mărunte, care nu au un impact extraordinar (deci nu au cum să te sperie), atunci vei transmite în mod inconștient subconștientului lucruri pozitive. Și astfel, în timp, vei avea parte de o perspectivă optimistă la pachet cu energia pozitivă.

Din moment ce crezi că poți să ai ceva, acel lucru este pe jumătate al tău

Dacă ai ales „da” în loc de „nu”, atunci ești cu un pas mai aproape. Indiferent de domeniu, de situație, de anturaj, acest principiu se aplică. Se aplică oriunde, chiar și în somn. Să-ți dau câteva exemple.

  1. Ești medic, iar pentru a salva o viață trebuie să operezi o persoană. Dacă alegi să faci asta, atunci ești cu un pas mai aproape de salvarea persoanei respective. Dacă alegi nu, deja ai renunțat.
  2. Ești la facultate, într-o săptămână ai examen. Dacă alegi să înveți, atunci șansele tale să iei examenul vor crește. Dacă alegi să nu faci nimic, deja ai renunțat.

În oricare din aceste exemple și orice alte exemple ai tu în minte, a spune „da” înseamnă a încerca. Și din momentul în care alegem să încercăm, alegem să ne creăm oportunități și să descoperim lucruri noi.

Partea interesantă este că habar nu ai ce se va întâmpla peste 1, 5, 12 sau 24 de ore, așa că lasă-te surprins și spune „da”.

Cunoaște care sunt cei 3 P vitali și mănâncă-i pe pâine la micul dejun, în fiecare zi

Trei factori mai importanți ca aceștia nu am întâlnit până acum și tind să cred că vei fi de acord cu mine.

  1. Plan de acțiune: indiferent ce ai face, ai nevoie să setezi câteva obiective și totodată câțiva pași prin care să atingi obiectivele respective.
  2. Perseverență: asigură-te că oricare ar fi pașii pe care i-ai setat, vei face orice este necesar pentru a-ți atinge obiectivele.
  3. Pasiune: nu contează care sunt obiective, nu contează care sunt pașii, iar orice (absolut orice) devine irelevant, dacă acolo nu există o pasiune pentru toate acele lucruri.

Începe cu pași mici care să îți ofere energia pozitivă de care ai nevoie

Acesta este un sfat extraordinar pentru toată lumea, mai ales pentru cei care sunt la început de drum și pentru aceia care sunt noi într-un domeniu. Pașii mici au scopul lor, acela fiind de a nu îți da voie să renunți.

Din momentul în care ai ales să faci pași mici este exact ca în momentul în care te duci la ștrand și nu te arunci ca nebunul în piscină, pentru că mai întâi de toate vei testa apa, să vezi dacă este prea rece sau nu.

În cazul în care ai parte de un nou proiect, nu te arunca ca nebunul înainte, ci ia-ți câte o bucățică din întregul proiect pe care să o analizezi și eventual s-o duci la bun sfârșit. Astfel, vei ajunge să nu ai task-uri pe care să nu le poți duce și șansa de a te demotiva va scădea.

Găsește-ți motivația și dezvoltă în jurul ei obiceiuri pozitive

Motivația, luată ca atare și pusă pe un platou, nu reprezintă nimic mai mult decât entuziasm și nu o să te țină mai mult de 2 săptămâni. Dacă pe platoul respectiv mai adăugăm și alte elemente, atunci putem face ca motivația să dureze și în cele din urmă să ai parte de energia pozitivă pe care ți-o dorești.

Unul din elementele pe care le poți pune pe platou, alături de motivație, sunt obiceiurile pozitive.

Gândește-te la maratoniști. Pentru ca un alergător să se mențină în formă are nevoie să alerge regulat și să tragă de el din ce în ce mai mult. De la un punct în colo, totul începe să devină foarte dificil. Se spune că, pentru alergătorii de viteză, de la un moment dat în colo este nevoie de ani buni de antrenament pentru a-și îmbunătăți timpul cu o singură secundă.

Este clar că acolo este nevoie de motivație, iar simplul entuziasm s-ar stinge de mult. Obiceiurile unei astfel de persoane ar putea fi următoarele:

  • Trezitul dis de dimineață și începerea zilei cu câteva minute de înviorare
  • Seara, la o oră bine stabilită, o alergare de relaxare
  • Un program de antrenament bine pus la punct care să-l ajute să-și depășească limitele

Și așa mai departe. Cert este că tot ceea ce strânge în jurul motivației sunt lucruri care-l împing către a deveni mai bun, toate acestea fiind obiceiuri pozitive.

Ține cont doar de gândurile tale și fă doar ce te duce către energia pozitivă

Am ajuns să experimentez atât de multe în ultimii ani încât am rămas doar cu lucrurile care-mi plac. Și chiar dacă mereu am fost pe principiul „lucrurile care nu-ți plac nu te vor face niciodată fericit”, am mai avut și parte de scăpări care până la urmă îmi dădeau dreptate.

Orice activitate pe care o făceam, și nu-mi plăcea, ajungea să-mi ofere o stare dubioasă, deloc pozitivă. Așa că am renunțat, treptat treptat, să fac lucruri care nu-mi aduc zâmbetul pe buze.

Te încurajez să testezi acest lucru și măcar pentru o săptămână să faci doar acele lucruri care-ți plac cu adevărat!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.