Published On: 30/03/20154.2 min read

Indiferent că vorbești zilnic în fața oamenilor sau că mâine va fi pentru prima dată, este foarte posibil ca următoarele 7 gânduri să fie prezente și în mintea ta. Iar pentru a scăpa de astfel de gânduri negative, unul din cele mai importante lucruri este să le conștientizăm și să fim de acord cu faptul că ele există.

Momentul în care conștientizăm prezența gândurilor negative este momentul în care putem începe să lucrăm pentru a le alunga.

  1. O să mi se taie respirația

Încă din momentul în care evenimentul a început simți cum începi să respiri din ce în ce mai greu, cum inima începe să-ți bată din ce în ce mai repede. Și cu cât se apropie mai mult momentul în care va trebui să urci pe scenă, cu atât ai mai mult impresia că vei rămâne fără respirație exact atunci când vei avea de spus primele cuvinte.

Tot ce trebuie să faci este să te concentrezi pe respirație și să încerci s-o controlezi.

  1. O să uit ceea ce trebuie să spun

Sau altfel spus, creierul te va trăda. Însă sunt două metode foarte bune prin intermediul cărora creierul tău nu va ajunge să te trădeze niciodată.

În primul rând: repetiția. Cu cât repeți mai mult ceea ce ai de spus, cu atât șansele de trădare sunt mai mici. Repetă cât de cât de multe ori poți și nu vei mai avea parte de aceste gânduri negative.
În al doilea rând: felul în care prezentarea ți-e concepută. Este foarte important ca prezentarea să fie făcută de tine și totodată este important ca aceasta să fie concepută astfel încât creierul tău s-o înțeleagă.

  1. PPT-ul și materialele nu vor funcționa din punct de vedere tehnic

Dacă este ceva ce cauzează o imensă panică, este momentul în care tehnologia o ia razna. Acesta este un lucru care de foarte puține ori poate fi controlat, iar pentru a-ți asigura succesul în cazul în care asta se întâmplă, asigură-te că toată prezentarea ta poate fi susținută și fără suportul tehnologic.

De asemenea, îți recomand să sosești mai devreme la evenimentul respectiv și să verifici tot ce ține de tehnologia pe care o vei folosi.

  1. Voi avea parte de comentarii răutăcioase

Probabil acesta este unul din cele mai negative gânduri atunci când vine vorba de cei care au puțină experiență în fața oamenilor. Ce ar fi mai rău decât câte un comentariu negativ la informația transmisă de tine la fiecare 5 minute?

Din păcate, se poate și mai rău de atât. Și anume când un astfel de comentariu este transmis într-un mod subtil, doar prin expresia facială și postura celor prezenți.

Însă nu-ți face probleme. Din momentul în care ajungi „să controlezi” aceste comentarii vei observa cum acestea sunt cele mai bune lucruri de care ai parte.

  1. Nimeni nu va râde la glumele mele

Acest gând negativ este cu adevărat periculos, mai ales pentru persoanele care au un simț al umorului dezvoltat și au așteptarea de a cuceri orice război cu o glumă. Partea proastă este că nu poți controla ceea ce audiența găsește amuzant în vorbele tale. Tot ce poți face este să nu ai așteptări.

  1. Audiența nu va înțelege ceea ce eu prezint

Dacă acest lucru se întâmplă, poți face două lucruri.

În primul rând, poți investi mai mult timp atunci când faci prezentarea. Investește timp în alegerea unui subiect care va fi interesant pentru toată lumea. Investește în a te asigura că mesajul pe care îl transmiți este unul clar. Și așa mai departe.

În al doilea rând, vorbește cu audiența. Dacă vezi că lucrurile o iau razna în momentul în care îți prezinți informația, întreabă audiența ce s-a întâmplat și de ce lucrurile nu ma sunt clare.

  1. Cineva îmi va pune o întrebare la care nu voi știi răspunsul

O metodă foarte simplă prin care poți acoperi cât mai multe întrebări neprevăzute este să scrii pe o coală de hârtie cât mai multe întrebări care consideri că-ți vor fi adresate și să răspunzi la ele.

Cu toate acestea, dacă ți se adresează o întrebare și nu îi cunoști răspunsul, tot ce poți face este să îi promiți persoanei respective că vei căuta, când vei ajunge acasă, un răspuns și că, mai apoi, vei reveni la persoana respectivă cu răspunsul. Ai grijă ca la sfârșitul evenimentului să-i iei datele de contact.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.