Indiferent care ar fi scopul, conștientizează că ai exact aceleași șanse ca oricine altcineva. Oriunde te-ai afla, trebuie să știi că mereu există o oportunitate care va face lucrurile mai bune. Iar lucrurile, câteodată pot fi neînțelese, absurde sau deloc clare, însă linia de plutire este aceeași și mereu vei reveni la ea. Tu cât de bine ai integrate astfel de principii în viața de zi cu zi?
Sunt câteva principii pe care mintea mea cea optimistă le gândește și pe baza cărora mi-am dus la bun sfârșit absolut toate obiectivele pe care mi le-am propus. Mereu când mi-am dorit ceva, am reușit fie să obțin lucrul respectiv, fie să îmi creez oportunitatea prin care să găsesc ceva asemănător, ceva nu foarte diferit.
Iar în momentul în care mi-au fost luminate, în minte, toate aceste idei, în momentul în care le-am avut clar în minte, am vrut să le trec notez undeva, într-un mod cât mai diferit, pentru a mă asigura că le am întipărite în minte și din punct de vedere vizual. Am luat câteva coli de hârtie și am început să fac câteva desene abstracte. Uite ce mi-a ieșit. În continuare, voi lua pe rând fiecare din cele trei elemente în parte și le voi explica.
1. Noi doi, eu și cu tine, avem șanse egale să obținem același lucru
De obicei avem tendința de a ne agăța de aceeași rutină care ne oferă aceleași lucruri la nesfârșit. Ne învârtim precum un câine fericit după propria coadă, fără să ne dăm seama că ne afundăm între aceeași 4 pereți.
Însă chiar și așa, între cei 4 pereți, șansele ni sunt egale. Indiferent care sunt persoanele pe care le luăm și le comparăm, te asigur că șansele lor de a face ceva sunt absolut egale. Cu toate acestea, a avea șansa de a face ceva, nu înseamnă neapărat că vei și face, iar asta poate fi un avantaj sau dezavantaj. Avantaj pentru cei care sunt super focusați pe ceea ce vor să facă, iar dezavantaj pentru cei care preferă zonele de confort.
Desigur, vor exista excepții în cazul cărora unele persoane vor reuși să se afirme mai mult, însă șansele ni sunt egale.
2. Indiferent de „ce?”, „cine?”, „cum?”, „când?” sau „unde?”, mereu ai parte de oportunități
Pentru că șansele ni sunt egale înseamnă că și oportunităţile ni sunt egale, însă nu înseamnă că sunt aceleași. Și o să vin cu o mică poveste, un lucru ce mi s-a întâmplat la undeva acum 2-3 ani.
Unul din prietenii mei își găsește un job într-un supermarket, făcând nu mare lucru, pe un post în care trebuia să recepționeze marfa. Mi-a spus atunci că mai este încă un post deschis și că, dacă doresc, pot să mă alătur.
În momentul acela puteam să fac două lucruri. Să aleg să iau oportunitatea aceea, să fac niște bani și cu toate acestea să nu mă încânte prea mult activitatea. Sau să aleg să îmi creez singur oportunitatea prin care să fac bani din activitățile care-mi plac. La câteva luni după ce am refuzat propunerea amicului meu, am reușit să îmi găsesc un job de content writer destul de bine plătit.
Concluzia aici ar fi că dacă întindem mâna după oportunitățile celorlalți s-ar putea să ajungem să nu fim neapărat satisfăcuți, ci doar mulțumiți temporar.
3. Indiferent cât de dificilă este situația actuală, totul va fi bine
Sunt de părere că pornim din punctul A și ajungem în punctul B. Și asta-i tot. Adică ne naștem și murim. Însă coperțile poveștii sunt aproape irelevante. Nu contează că te naști fără o mână și că mori la fel, contează ce faci de-a lungul vieții pentru a ajunge să fii fericit.
Desigur, vor fi momente în care vei considera că totul este pe dos, că nimic din ce ți-ai planificat nu se întâmplă, însă oricât de negre ar fi momentele, continuă să faci ceea ce ți-ai propus. Astfel vei ajunge să te redresezi, puțin câte puțin, către linia de plutire. Iar toate acele momente nu sunt nimic mai mult decât experiențe, din care tu alegi exact ce și cât să înveți.
Acum gândește-te la cele trei principii pe care ți le-am propus. Ia-ți un moment de 10 minute în care fă o introspecție și gândește-te dacă acestea sunt prezente în viața ta, la ce nivel și ce intensitate.
Dacă nu sunt, ți-ar plăcea să ai aceste principii în viața ta?
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.