Published On: 05/03/20154.4 min read

Bazându-ne pe ce spun specialiștii, este nevoie de numai 4 secunde pentru formarea unei prime impresii și de alte 20 pentru a consolida acea primă impresie. Cu alte cuvinte, avem nevoie de numai 24 de secunde pentru a putea judeca pe cineva.

De ce alegem să judecăm? Pentru că mereu simțim nevoia (proastă) de a ne compara cu cei din jurul nostru și pentru că ne place să gândim. Însă, pe lângă faptul că atunci când gândim ne autoprogramăm prost, ne și blocăm șansele reale de a cunoaște cu adevărat persoanele din jurul nostru.

Și cum nu toată lumea realizează importanța acestor secunde și nu conștientizează scurta lor durată, pot spune că prima impresie este unul dintre cei mai mari dușmani într-o eră a vitezei și a detaliului.

Felul în care ai gulerul aranjat, faptul că ai un accesoriu la mână sau nu, culorile hainelor pe care le porți, și multe altele, sunt elemente vizuale ce ajută la formarea și consolidarea primei impresii, însă ceea ce transmitem conștientului contează într-o proporție mult mai mică.

Felul în care privim celelalte persoane, felul în care ne folosim mâinile atunci când gesticulăm, felul în care salutăm pe cineva, felul în care ne raportăm la ceilalți prin intermediul limbajului corpului nostru, toate acestea sunt elemente care transmit subconștientului celeilalte persoane dacă avem încredere în noi sau nu. Iar nivelul încrederii în propriile forțe are o foarte mare legătură cu cele 24 de secunde prețioase.

Imaginează-ți că te întâlnești cu o persoană nouă și observi că are o cicatrice veche pe obrazul stâng, are umerii lăsați mult în față, hainele pe care le poartă sunt vechi și deteriorate, iar volumul vocii este unul scăzut. Gândește-te la ce-ți transmit aceste detalii și la cât de mult te-ar influența acestea în misiunea ta de a cunoaște cu adevărat acea persoană.

Aș putea să vin cu câteva tipare pe care detaliile de mai sus le formează, însă am să aleg să nu povestesc despre niciun tipar, pentru că a asocia o persoană unui tipar înseamnă a presupune că deja cunoști persoana respectivă, ceea ce este total greșit.

Decât să-i judeci pe ceilalți, încearcă să-i înțelegi

Nu ai de unde să știi cum a fost ziua, săptămâna sau luna persoanei respective și cât de mult a influențat-o. Nu ai de unde să știi care sunt experienţele de care a avut parte în copilărie și cât de fericite sau triste au fost acestea. Nu ai de unde să știi dacă este fericit cu ceea ce are în momentul de față sau dacă își dorește mai mult.

Nu ai cum să afli toate aceste lucruri decât dacă îți dorești să le afli, pentru că cele 24 de secunde, în urma cărora ajungem să ne creăm o primă impresie superficială, nu te vor ajuta să afli nimic cu adevărat despre persoana din fața ta. Sunt 24 de secunde care ne fac să gândim mai mult și să simțim prea puțin, 24 de secunde care mai mult încurcă societatea decât s-o facă să se apropie mai mult.

Dacă vrei cu adevărat să cunoști o persoană, n-o trimite în sentința de judecată după cele 24 de secunde, ci încearcă să înțelegi de ce este demotivată sau fericită – încearcă să-i înțelegi starea de spirit, nu s-o judeci.

Și pentru că până la urmă prima impresie este importantă pentru noi toți, am câțiva pași practici pentru tine ce-ți pot îmbunătăți prima impresie pe care o creezi:

1. Primele 4 secunde ce creează prima impresie

Sunt 4 secunde pe care nu ai cum să le controlezi în momentul respectiv, ci sunt 4 secunde în care se investește dinainte. Asta înseamnă că din punct de vedere estetic trebuie să arăți cât mai bine. Asigură-te că ai cravata aranjată, cămașa băgată în pantaloni, părul aranjat, toate hainele (și în special încălțămintea) curate și așa mai departe.

2. Cele 20 de secunde ce consolidează prima impresie

Acestea sunt secundele în care efectiv spui salut. Iar felul în care îl spui este extraordinar de important pentru că trebuie să ții cont de următoarele: CONTACTUL VIZUAL (cel mai important), felul în care strângi mâna, felul în care îți spui numele.
Dacă ai avut grijă ca aceste 24 de secunde să fie investite eficient în relațiile tale, atunci vei avea parte de beneficii, pentru că aceia care își doresc cu adevărat să cunoască cine ești sunt puțini.

3. Ar mai fi un al treilea pas ce are legătură cu cât de deschis ești

Acesta este pasul de o importanță majoră atunci când oamenii vor să afle mai multe despre tine, iar dacă nu ești deschis să le oferi informații cât mai personale și private despre tine, atunci aceștia vor rămâne doar la prima impresie, lucru care poate fi benefic sau nu.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.