Published On: 25/02/20152.6 min read

O vorbă înţeleaptă spune că repetarea este mama învățăturii. Iar acest lucru este adevărat, însă numai în condițiile în care cineva repeta discursul într-un mod eficient. Vei avea parte de foarte mici îmbunătățiri dacă felul în care repeți discursul este unul aleatoriu. Tocmai din acest motiv îți împărtășesc o metodă formată din 5 pași prin care poți face acest lucru.

1. Dă-ți seama de tipul de discurs pe care-l ai

Treci prin tot discursul tău, citindu-l cu voce tare, pentru a verifica dacă ce ai scris poate fi transmis într-un mod clar, concis. Discursul tău este prea lung sau prea scurt? Ideile principale sunt exprimate cât mai coerent? Materialele ajutătoare sunt distincte, convingătoare, interesante? Introducerea și confuzia sunt conectate? Odată cu momentul răspunderii la aceste întrebări, revizuiește-ți discursul.

2. Pregătește-ți structura discursului

Pentru a face acest lucru, asigură-te că urmărești ghidul prezent în articolul Cum să oferi o structură discursului pentru a avea impact. Folosește aceleași idei prezentate acolo și asigură-te că totul este cât mai ușor de înțeles.

3. Asigură-te că fiecare idee este la locul ei

Repetă de mai multe ori discursul, cu voce tare, asigurându-te de faptul că treci prin fiecare idee principală și prin fiecare exemplu. Dacă discursul tău conține elemente vizuale, prezintă-le în timpul repetării ca și cum ai fi în mijlocul prezentării oficiale. În primele încercări posibil vei uita anumite detalii sau informații, însă nu-ți face griji, pentru asta sunt făcute repetările.

Continuă să repeți până când discursul tău este transmis așa cum îți dorești. Concentrează-te pe controlul asupra ideilor – nu lăsa discursul să fie unul linear.

4. Finisarea detaliilor și detaliile privind finisarea

Acum începe să finisezi fiecare bucată a discursului. Practică felul în care îl livrezi în fața unei oglinzi și totodată înregistrează-te video și audio pentru a-ți putea oferi feedback în ceea ce privește felul în care te miști, tonalitatea vocii, volumul acesteia și așa mai departe. Iar mai important decât toate acestea, cheamă niște prieteni la tine și pune-i să te asculte, deoarece discursul tău este conceput pentru oameni, ci nu pentru oglinzi sau camere foto.

5. Fă-o exact ca în momentul oficial

În sfârșit și în cele din urmă, oferă discursului tău cele mai bune condiții pentru repetare. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ultima repetare pe care o ai ar trebui să fie cât mai apropiată de momentul oficial. Indiferent de locația sau momentul în care are loc ultima repetare, aceasta ar trebui să fie una foarte încrezătoare, plină de energie pozitivă!

Orice metodă pentru a-ți repeta discursul vei alege, asigură-te că nu o pui în aplicare cu o noapte înainte de evenimentul în care ai de susținut discursul. O singură sesiune de repetare, indiferent cât de lungă, nu este niciodată îndeajuns.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.