Published On: 05/02/20152.8 min read

Există multe tipuri de exemple pe care un vorbitor în public le poate folosi pentru a ajuta audiența să înțeleagă mai bine subiectul și punctele cheie ale prezentării tale. Astfel de exemple pot include situații, probleme sau chiar și povești concepute să ajute audiența să ilustreze un principiu, o metodă sau un fenomen. Învață cum să te folosești de exemple pentru a te exprima clar.

În articolul de astăzi povestim despre felul în care putem folosi exemplele fie pentru a ne clarifica ideile, fie pentru a ne întări ideile.

Cum să folosești exemple pentru a clarifica idei

Probabil că folosești exemple de clarificare în mai fiecare conversație pe care o ai. Dacă ai explica unui prieten despre diferitele tipuri de corpuri, ai putea spune „Privește-l pe profesorul M. El este un ectomorf tipic: înalt și slab.”

Exemplele sunt o modalitate excelentă pentru a clarifica idei complexe sau nefamiliare. Acestea ajută la mutarea ideilor abstracte în cadrul unor termeni concreți pe care ascultătorul îi poate înțelege cu ușurință.

Acest principiu funcționează extraordinar de bine în discursuri. Să presupunem că ar trebui să oferi o descriere tehnică precum „Podurile suspendate au o șosea suspendată de cabluri verticale prinse de două sau mai multe cabluri principale. Cablurile principale sunt prinse de vârful a două turnuri și au capetele înfipte în beton.”

Dacă membri audienței tale ar fi familiarizați cu podurile suspendate, atunci probabil că aceştia ar putea vizualiza felul în care arată un pod suspendat. Însă pentru acei ascultători care nu cunosc nicio informație despre un astfel de pod, ai putea adăuga un exemplu simplu precum „două poduri suspendate bine cunoscute sunt Golden Gate Bridge în San Francisco și Brooklyn Bridge în New York.”

Pentru că aproape toată lumea a văzut o poză cu unul din cele două poduri suspendate, folosirea acestora ca exemple clarifică ceea ce spuneai, într-un mod eficient și rapid.

Folosirea exemplelor pentru întărirea ideilor

În cadrul unui discurs numit „După Război: drumul către casă”, un vorbitor s-a concentrat pe tulburarea de stress post-traumatică de care aveau parte soldații ce se întorceau din Irak, procentul celor afectați de această tulburare fiind de 18%. A mai explicat și marea majoritate a simptomelor, printre care coșmaruri, depresii, anxietate, abuz de droguri și alcool.

Pentru a-și întări ideile, oratorul l-a folosit ca exemplu pe un pușcaș marin din Peru, care a făcut parte din primul rând de soldați trimiși în Irak. Oratorul a povestit cum pușcașul marin și-a pierdut soția și a început să consume foarte mult alcool după ce s-a întors acasă, în cele din urmă alungându-i pe toți din viața lui. A mai povestit cum visele pușcașului erau aproape în totalitate cu memorii din timpul războiului.

Acest exemplu a fost foarte eficient deoarece reușea să scoată în evidență câteva idei medicale în ceea ce privește tulburarea de stress post-traumatică, în termeni pe care oricine îi putea înțelege. Când folosești un astfel de exemplu, asigură-te că este reprezentativ – că nu are de-a face cu un caz rar sau excepţional.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.