Published On: 02/02/20153 min read

Cel puțin o dată în viață, fiecare din noi va trebui să se poziționeze neașteptat în fața unui public și să vorbească pentru că fiecare din nou are ceva important de spus la un moment dat, fie că ne-am dorit, fie că altcineva s-a gândit că vom aduce un plus de valoare evenimentului respectiv. A vorbi fără a te pregăti este cunoscut ca un discurs improvizat.

Te poți afla la o conferință din orașul tău în care se discută noile legi ce vor fi puse în aplicare, conferință la care nu ai nicio intenție în a vorbi, însă opiniile tale bine argumentate în privința acestui subiect parcă te împing de la spate să te ridici în picioare și să vorbești. Sau, în cadrul altei situații, ești chemat de manager-ul tău la un meeting al staff-ului unde trebuie să raportezi cele întâmplate în ultima lună în cadrul proiectului tău și habar nu ai ce ar trebui să spui sau care vor fi întrebările ce-ți vor fi adresate.

Cum te poți descurca în astfel de situații astfel încât să ai succesul așteptat? În cazul în care nu îți dorești ca tot ceea ce scoți pe gură să sună ciudat și să nu transmită nimic, atunci avem o formulă destul de simplă pentru tine.

Nu ezita. Acționează și bucură-te de această oportunitate de a vorbi. Evită să-ți spui că nu știi ce să vorbești în fața oamenilor sau că nu ai niciun gând de împărtășit. Fii încrezător și începe prin a face afirmații. De exemplu, dacă vrei să împărtășești câteva gânduri despre reciclare, ai putea începe cu „Cred cu tărie că ar trebui să avem evenimente bisăptămânale prin care să reciclăm și să îi îndemnăm și pe alții să facă acest lucru.” Iar apoi folosește lucruri evidente pentru a-ți ilustra opinia și include experiențe personale ce ilustrează ceea ce ai de spus.

Odată ce ți-ai exprimat opinia, termini prin a face aceeași afirmație. Acest lucru îți oferă înțelegerea celorlalți, fiind o metodă organizată și ușor de înțeles de a-ți exprima opinia.

Nu vorbi mai mult de câteva minute. Între unul și două minute poate fi mai mult decât suficient. Orice trece de această durată, mai ales în cadrul conferințelor în care nu ești invitat ca orator sau ca moderator, îți poate crea o imagine negativă. Ai fost invitat acolo ca participant sau pur și simplu să-ți oferi opinia în legătură cu un lucru. N-o lungi – fii concret și la obiect!

Nu poți pregăti un discurs improvizat, însă înainte de a fi prezent la un eveniment, te poți gândi la subiectele care vor fi abordate și la felul în care îți poți exprima opinia în legătură cu ele. A te gândi dinainte îți va oferi ceva mai multă siguranță pentru că vor fi șanse din ce în ce mai mici să fie pus pe masa de discuții un subiect la care nu te-ai gândit.

Cu siguranță, un discurs pregătit are mult mai mult impact, însă nu de fiecare dată ai minunata ocazie de a-ți pregăti discursul, așa că descurcă-te cu ceea ce ai sau cu ceea ce ți se oferă, și spune acel ceva important pe care îl ai de spus.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.