Published On: 09/01/20154.4 min read

Conform unor studii, se spune că avem undeva în jur de 70000 de gânduri pe zi. Așa că sunt sigur că te-ai gândit la „cum ar fi dacă …” și ai rămas câteva minute bune pe gânduri. Fiecare dintre noi avem lucruri pe care ni le dorim și, din anumite motive, nu le putem obține. Tu cât de multe vrei să știi despre ce îți dorești?

Dacă ar fi să abordăm perspectiva necesității în cazul lucrurilor pe care ni le dorim, atunci ar putea să conștientizăm că ceea ce ne dorim noi atât de mult să nu fie o necesitate, ci doar o simplă dorință. Îmi doresc să călătoresc, îmi doresc să îmi cumpăr bicicleta aia nouă, îmi doresc să îmi cumpăr pantofii pe care i-am văzut în magazinul X, etc. Perspectiva necesității îmi spune că ar trebui să-mi doresc să supraviețuiesc, nimic mai mult. Însă este doar o perspectivă.

Ca indivizi absorbiți de societate ne dorim parcă din ce în ce mai multe. Ne dorim să devenim de succes fără să știm ce înseamnă succesul pentru noi, ne dorim să cunoaștem cât mai multă lume fără, ca înainte de toate, să ne dorim să ne cunoaștem pe noi. Ne dorim atât de mult să avem ceea ce nu avem pentru că au ceilalți. Și ajungem să ne facem o listă imensă de dorințe care să ne sece fericirea și optimismul pentru că atât fizic, cât și mental, nu vom fi în stare să ne îndeplinim toate dorințele.

Tu ce-ți dorești? Tu! Spune-mi ce îți dorești cu adevărat să obții? Îți dorești să îți găsești vocația? Atunci definește ce înseamnă vocația pentru tine. Îți dorești să fii mai fericit? Atunci definește ce înseamnă acum fericirea pentru tine și cum poți avea ceva mai mult de atât. Înțelegi unde bat, nu?

Dacă crezi că îți dorești cu adevărat ceva, pune-ți niște întrebări care să te ajute să ai o imagine mult mai clară asupra lucrurilor pe care ți le dorești. Astfel s-ar putea să-ți dai seama că nu sunt dorințele tale, ci dorințe ale altora, care la un moment dat ți se păreau interesante, însă a avea un interes față de un lucru nu se apropie câtuși de puțin de a-ți dori acel lucru.

Totul începe de la tine

Tu ești persoana care ar trebui să cunoască totul despre tine. Însă, din păcate, nu ne vom cunoaște niciodată întru totul, însă putem încerca să ne cunoaștem cât mai bine. Problema apare când ne interesează mai mult persoanele din jurul nostru decât propria persoană. Și astfel ajungem ca în scurt timp să ne dorim ceea ce își doresc ceilalți, iar atunci când obținem lucrurile respective, să nu avem satisfacție.

Cum să ne focusăm mai mult pe noi, ci nu pe ceilalți? Nu-i deloc ușor, mai ales dacă bârfa este una din pasiunile tale primare. Însă dacă conștientizezi că ceea ce faci nu este tocmai sănătos, atunci schimbarea poate apărea, iar acesta ar fi tocmai primul pas către o schimbare:

1. Conștientizează că ceea ce îți dorești nu sunt, de fapt, lucrurile dorite

Un joc de cuvinte ce s-ar putea să te debusoleze, însă indiferent care ar fi lucrul pe care dorim să-l schimbăm, acesta trebuie întâi conștientizat. Faptul că am văzut la vecinul de la scara alăturată că și-a luat cine știe ce mașină de lux și acum ne dorim și noi, s-ar putea să fie doar un impuls. Faptul că prietenul cel mai bun și-a găsit o iubită super atrăgătoare parcă ne face și pe noi să vrem să găsim ceva la fel, însă s-ar putea să fie doar un impuls.

2. Ceea ce simțim este impuls, nu dorință

Impulsul este de fapt un lucru spontan determinat de acțiunea stimulenților nervoși. În schimb, dorința este mai mult o stare sufletească.

3. Timpul îți este cel mai bun prieten

De fiecare dată când nu știam dacă îmi doresc cu adevărat un lucru, îl puneam în „cutia viitorului” și aveam răbdare. Dacă dorința de acum va fi la fel de puternică și peste 6 luni, atunci în mod sigur îți dorești cu adevărat lucrul respectiv. Testul timpului funcționează foarte bine aici, fiind probabil cea mai bună unealtă în măsurătoarea aceasta.

Nu ai nevoie de nimic mai mult decât să înțelegi că dorințele pe care consideri că le ai fie sunt impulsuri, fie sunt lucruri dorite de alții, fie chiar sunt dorințele tale. Dacă din aceste trei categorii ajungi să te hotărăști în privința uneia, atunci te felicit. Dacă nu, apelează la timp. Te va ajuta indiferent de situație.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.