A trecut o săptămână. Acum fix o săptămână a fost TEDxYouth la Craiova, organizat de cei de la Interact Craiova. A fost un eveniment la care am fost surprins, atât în mod plăcut, cât și neplăcut, însă per total, pot spune că mi-a plăcut foarte mult. Nu știu dacă evenimentul s-a ridicat sau nu la nivelul așteptărilor craiovenilor, însă pot spune că s-a ridicat la nivelul evenimentelor organizate aici, în Craiova.
TEDxYouth a avut parte de un public numeros, plin de tineri dornici să cunoască mai multe despre ce le poate aduce viitorul și despre ce pot face ei în prezent pentru ca viitorul să fie unul plin de succes și de voie bună. Asta mi-a plăcut super mult. Aveau foarte multă energie pozitivă și absorbeau fiecare cuvânt și fiecare idee pe care le auzeau.
Conceptul nu știu dacă a fost pur 100% TEDx, pentru că lucrurile nu au decurs tocmai așa cum se aștepta cineva care a mai participat la TEDx-uri sau care le urmărește pe youtube ca un dependent nebun. A avut câteva elemente care pe mine m-au debusolat și m-au făcut să mă întreb dacă încă sunt la TEDxYouth Craiova sau la o altă conferință pentru tineret.
Mi-ar plăcea să am înregistrările, pentru că astfel ai înțelege ceea ce urmează să zic. Însă poate mi le oferă organizatorii. Fiecare vorbitor a avut ceva aparte, și mi s-a părut super tare faptul că au avut ceva important de transmis, ceva cu care publicul să rămână și la care să se gândească pe viitor:
- Cristian Toaxen a ilustrat ideea că practica este întotdeauna mai bună decât teoria, cu ajutorul unor portocale și câtorva voluntari din audiență;
- Eu, David Mitran, am ilustrat, tot cu ajutorul unor portocale, ideea că putem convinge pe orice, orice, atât timp cât avem argumentele necesare prin care s-o facem;
- Ariel Constantinof ne-a povestit despre traseul său până în prezent și despre cum pasiunea pe care o ai pentru lucrurile pe care le iubești poate crea o schimbare majoră;
- Andrei Ilie a vorbit despre motivație și despre importanța ei în cadrul lucrurilor pe care le facem în fiecare zi;
- Shurubel, zis și Andrei Lăcătuș, ne-a povestit despre începuturile lui și despre cum orice ai face poate fi transpus în ceva creativ care să te ajute să ieși din anonimat;
- Radu Zernoveanu ne-a făcut să înțelegem că este important să perseverăm în viață, și să continuăm indiferent de cât de grele ar putea fi momentele de care vom avea parte.
Fiecare din cei 6 vorbitori au fost speciali, au avut ceva aparte. Însă, sunt câteva lucruri care nu mi-au plăcut la câțiva dintre ei și la conferință în general, lucruri care m-au făcut să cred, așa cum spuneam, că mă aflu la o altă conferință, ci nu la TEDxYouth.
În primul rând, sunt o persoană meticuloasă, care vrea să vadă că lucrurile sunt bine făcute. Mi-a plăcut că cu toate că conferința începea la ora 10:00, organizatorii au pus check-in-ul de la ora 9:30. 30 de minute sunt suficiente ca lumea să intre în sală, să se așeze și conferința să înceapă. Ceea ce nu mi-a plăcut, este faptul că, cu toate acestea, conferința a început cu o întârziere de 20 de minute. Tot văd că în Craiova, la conferințele și mari și mici se întârzie începutul. Este un lucru care mi-ar plăcea să fie schimbat.
În al doilea rând, timpul a fost lungit și de vorbitori. Atunci când am vorbit cu Ariel și l-am întrebat dacă vrea să fie prezent, mi-a spus că 15-20 de minute nu îi ajung, așa cum avea fiecare vorbitor, așa că i-am oferit 30 de minute și toată lumea a fost fericită. Însă Shurubel a vorbit undeva la 45 de minute, iar Zernoveanu a depășit o oră.
Înțeleg că îți place să vorbești și că vrei să transmiți niște idei minunate oamenilor, însă „regulile conferinței” spun că ai cel mult 20 de minute la dispoziție. De ce să nu ținem cont de acest timp și să încercăm să nu încurcăm organizatorii?
În al treilea rând, dacă nu ești Bill Gates, Anthony Robbins sau orice altă persoană care are succesul respectiv, mi se pare aiurea să vi să pui manele în cadrul unei conferințe cu renume la nivel internațional. Shurubel, să știi că înțeleg importanța videoclipului respectiv pentru tine, cel cu care ai început, însă aici vorbim de etică.
Acestea sunt doar câteva lucruri le care aș vrea să le văd schimbate la următorul TEDx din Craiova. Însă, așa cum ziceam, per total conferința mi-a plăcut și apreciez efortul depus de organizatori pentru a face conferință să se întâmple.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.