Published On: 08/12/20144.2 min read

Indiferent că ești la început de drum sau că vorbești în fața oamenilor de foarte mult timp, dezvoltarea trebuie să fie una constantă. Atunci când vorbim de dezvoltarea unui vorbitor în public, aceasta nu înseamnă doar a ajunge în fața unei mulțimi de oameni și a transmite un mesaj, ci totodată înseamnă colectarea unui volum de informații care să te ajute să îmbunătățești procesul. Poți face asta prin intermediul următoarelor două cărți.

Și pentru că nimeni nu s-a născut învățat, consider că a citi scrierile altor oameni este foarte important pentru că astfel avem foarte multe de învățat. Și tocmai din acest motiv vin cu două dintre cărțile pe care eu le-am citit și care m-au ajutat foarte mult în drumul meu de până acum, și sunt sigur că mă vor ajuta și de acum înainte.

Sunt două cărţi despre care aș putea spune că sunt total diferite, una din ele fiind o carte tehnică, iar cealaltă fiind mai mult un jurnal cu îndeajuns de multe povestioare care să te facă să înțelegi mai bine această activitate a unui vorbitor în public.

Manualul trainerului profesionist

Aceasta carte este, așa cum zice și titlul, mai degrabă un manual decât o carte. Un manual ce îți pune la dispoziție tot felul de informații tehnice cu ajutorul cărora să înțelegi pașii efectivi ai procesului, să înțelegi cum se livrează o informație, cum se susține o prezentare și cum se concepe aceasta în funcție de audiența pe care o ai în față.

Manualul trainerului profesionist este cartea care, dacă ești la început, va reprezenta bazele pentru tot ceea ce va urma să faci și o vei considera de departe cea mai bună carte citită în materie de traininguri. Dacă ai ceva experiență, atunci această carte are scopul de a-ți reaminti ideile principale ale esenței trainingului.

Confesiunile unui vorbitor public

Un volum pur și simplu extraordinar în care autorul relatează momentele (amuzante sau nu) de care acesta are parte atunci când trebuie să vorbească în fața oamenilor. Volumul este recunoscut drept jurnalul lui Scott Berkun, un vorbitor în public foarte bun ce scoate în evidență cele mai mici detalii de care ar trebui să ții cont înainte de prezentare, în momentul acesteia și după, punându-le în lumină prin prisma prezentărilor pe care acesta le susține de-a lungul anilor.

Confesiunile unui vorbitor public te ajută foarte mult dacă ești la început pentru că, dacă până acum nu ai ales un mentor, atunci cartea acesta va fi mentorul tău. În cadrul acestei cărți vei găsi relatarea unei experienței uimitoare, a unui vorbitor care a ajuns să aibă îndeajuns de multă experiență încât să fie plătit cu 30.000 de dolari pe oră. Dacă deja ai trecut prin destul de multe peripeții, atunci această carte probabil te va amuza și te va face să retrăiești momentele de care ai avut parte.

Aceste două cărți consider că reprezintă un important punct de plecare pentru oricine care dorește să se aventureze în lumea trainingurilor și a vorbitului în public.

Ghidul vorbitorului în public

În această carte vei găsi informații strict legate de procesul comunicării către grupuri de oameni. Însă, indiferent dacă ești la început sau mai ai avut experiență cu vorbitul în public, îți recomand să ții cont de următoarele:

  •  nu te aștepta să fii cel mai bun vorbitor în public după ce citești cartea

Abilitatea oratorică pe care îți dorești să o dezvolți se va dezvolta doar dacă te expui publicului și dacă vorbești în fața oamenilor. Altfel, este doar o informație, ca oricare alta, care ajunge la
creierul tău. Diferențele se vor observa când o vei pune în practică.

  • folosește un pix și o coală de hârtie

Oricare ar fi gândurile tale cu această carte, îți recomand să folosești un pix și o coală de hârtie. Ia notițe constant și încearcă să pui pe coala de hârtie lucrurile care ți se par cu adevărat importante dezvoltării tale.

  • începe cu capitolele care îți prezintă interes

Cartea a fost gândită de așa natură încât să poți să începi studiul de oriunde dorești. Dacă te descurci cu limbajul trupului însă simți că nu știi foarte multe despre controlul întrebărilor răutăcioase, atunci de ce să acorzi prioritate limbajului trupului?

  • informația se repetă pe alocuri

Vei observa că aceeași informație poate apărea în mai multe capitole, uneori sub aceeași formă, alteori într-o manieră diferită. În cazul în care se repetă, înseamnă că este cu adevărat importantă.

Pentru mai multe informații despre carte, click aici: Ghidul vorbitorului în public.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.