Published On: 19/11/20143.1 min read

Peste o săptămână, o lună sau poate un an va trebui să vorbești în public, și probabil că acum nu ești foarte convins de asta, însă se va întâmpla. Probabil chiar vei ajunge să te întrebi „de ce eu?”, iar aceasta este întrebarea la care avem câteva răspunsuri.

De cele mai multe ori, un vorbitor este ales din următoarele motive:

 • Are experiență pe un subiect anume

La televizor poți vedea adesea un doctor care vorbește despre un subiect ce are legătură cu problemele de sănătate ale oamenilor, un avocat despre un caz judecătoresc, un general ieșit la pensie despre inițiativele armatei sau despre războaie și așa mai departe. Însă, de avut în vedere următorul lucru: dacă cineva are foarte multă experiență pe un subiect, acest lucru nu înseamnă că știe totodată să vorbească foarte bine.

 • Este seniorul unei echipe sau organizații

Acesta este adesea ales să vorbească deoarece este persoana cu cea mai mare influență, credibilitate și cu o perspectivă de ansamblu asupra proiectelor organizației.

 • Este o persoană cu conexiuni „politice” pentru audiență

Persoana „conectată” servește ca un pod de conexiune între audiență și ceilalți vorbitori.

 • Este voluntar să vorbească

Această persoană ar trebui să fie un vorbitor excelent, cel care confortabil cu audiența și subiectul.

 • Este un vorbitor de succes

Această categorie poate fi combinată cu oricare din celelalte.

Desigur, motivele pot fi și altele, însă acestea par să fie cele mai întâlnite și totodată să răspundă cel puțin parțial la întrebarea „de ce eu?”. Însă indiferent care ar fi motivul, depinde de tine felul în care scrii și transmiți discursul. Fiecare prezentare este o oportunitate de a te prezenta în cea mai bună formă.

Cum te pregătești mental să vorbești în public?

Depinde doar de tine felul în care vezi această prezentare. Este o amenințare sau o oportunitate? Atitudinea ta joacă un rol foarte important pentru succesul tău. Totodată, pregătirea mentală nu ține doar de felul în care gândim, ci și de felul în care facem lucrurile.

Am găsit un acronim interesant în limba engleză pentru frică (FEAR – False Evidence Appearing Real) și m-a dus cu gândul la următorul lucru: găsește date care sunt prezente în momentul respectiv și schimbă-ți atenția pe ceea ce consideri că este adevărat. Odată cu acest lucru, conștientizează și observă cum inima nu mai bate la fel de tare, cum începi să respiri mai ușurat și să simți cum totul începe să fie mai bine.

Uite câteva lucruri pe care ai putea să le faci:

 1. Cunoaște persoanele care formează audiența căreia vei vorbi – cine sunt, cu ce se ocupă, ce vor să învețe, cât de mulți vor veni;
 2. Du-te cu două ore mai devreme pentru a testa echipamentul și pentru a interacționa cu oamenii care ajung mai devreme;
 3. Vizitează cu câteva zile înainte încăperea în care vei vorbi. Repetă acolo dacă poți;
 4. Pune un prieten să te ajute cu o filmare video în momentul în care repeți. Te va ajuta să vezi unde greșești;
 5. Uită-te peste înregistrarea respectivă de 3 ori: o dată fără sunet, o dată fără imagine și încă o dată cu sunet și cu imagine;
 6. Imaginează-ți că ești în momentul în care susții prezentarea și fii cât mai pozitiv în legătură cu asta;
 7. Nu lăsa nimic necunoscut. La orice întrebare pe care o ai, încearcă să găsești un răspuns.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.