Published On: 07/11/20143.1 min read

Următoarele tehnici de a face față membrilor dificili, numite de altfel și intervenții, pot fi folosite în mod special atunci când apar probleme în cadrul unei sesiuni de training. Acestea pot fi folosite în mod separat, însă sunt mult mai eficiente când sunt folosite împreună, într-un mod combinat. Intervențiile nu au o forță foarte mare atunci când vine vorba de confruntări, însă acestea pot ține perturbatorii sub control.

 1. Pune grupul să decidă dacă cineva refuză să stea la ceea ce tu ai pregătit, dacă cineva îți tot dea peste cap agenda sau contrazice felul în care tu îți desfășori activitatea.
 2. Folosește agenda și reguli de bază dacă cineva pare să nu aibă bunul simț de a respecta cursul trainingului, discută cu cei din jurul său de-a lungul trainingului sau îi atacă verbal pe ceilalți.
 3. Fii sincer, spune ceea ce gândești dacă cineva încearcă să te intimideze, te simți dezamăgit de ceva anume sau dacă ai nevoie de ajutorul grupului.
 4. Folosește umorul dacă este foarte multă tensiune în grup, oamenii nu sunt confortabili la training, sunt speriați sau intimidați de faptul că participă activ, ești văzut ca un „outsider” și așa mai departe.
 5. Acceptă, ia o decizie sau delegă. Acceptă dacă ceea ce spun participanții este adevărat, nu-i ignora. Ia decizia de a oferi mai mult timp discuțiilor de grup, dacă acestea o necesită. Delegă decizia grupului și lasă-i pe aceștia să construiască mai departe.
 6. Folosește limbajul trupului pentru a ajuta oamenii să participe, să îi faci să se concentreze pe ceea ce spui. Poți să îi faci să fie mai atenți la tine prin contact vizual, prin faptul că zâmbești sau prin postura pe care o ai.
 7. Ia o pauză – confruntă perturbatorii în afara încăperii în care are loc trainingul – dacă tot ce ai făcut până în momentul respectiv nu a dat roade și dacă cei care îți perturbă activitatea continuă să o facă constant.
 8. Confruntă-i în încăpere dacă este ceva decent și nu va crea prea multă agitație, dacă grupul te va susține sau dacă ai încercat deja celelalte metode și nu au fost eficiente.

Când vine vorba de a preveni toate aceste lucruri venite din partea membrilor dificili ai audienței, sunt 3 tehnici importante care par să dea roade. Tehnici ce au ca scop prevenirea celor care perturbă sesiunea de training, astfel încât să nu fie necesară implementarea uneia din metodele de mai sus.

 • Ascultă pentru a înțelege

Nu te preface că asculți la ceea ce ți se transmite. Oamenii își pot da seama cu ușurință dacă te interesează părerea celorlalți sau nu. Ascultă cu atenție pentru a înțelege ceea ce vrea să spună cel care vorbește, după care repetă cele spuse de el – acest lucru te va ajuta să îl înțelegi și mai bine și totodată îți va oferi timp pentru a gândi răspunsul.

 • Rămâi la rolul pe care îi ai

Nu poți fi atât trainer cât și participant în cadrul aceleiași sesiuni. Atunci când faci ambele lucruri, riști să întorci participanții împotriva ta și să pierzi controlul asupra lor.

 • Nu fi defensiv

Dacă primești atacuri sau critici din partea membrilor dificili ai audienței tale, fă un pas în spate și gândește-te la ceea ce vei spune, înainte să răspunzi atacului. Odată ce ai devenit defensiv, riști să pierzi încrederea grupului, de acolo totul devenind mult mai neplăcut, din foarte multe puncte de vedere.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.