Published On: 05/11/20144 min read

Descoperă 11 sfaturi folositoare în viață, care adesea sunt întâlnite și în vorbitul în public. Probabil că ai mai auzit aceste sfaturi folositoare anterior, însă nu strică niciodată să le revizuiești.

  1. Recunoștința este pasul cu care poți începe

Fiecare ocazie de a sta în fața oamenilor este o onoare. Mulțumește gazdei, mulțumește audienței pentru tot efortul depus pentru a fi prezenți și pentru a te asculta.

  1. A fi pregătit este cel mai inteligent lucru pe care îl poți face

Chiar dacă te poți îmbunătăți doar cu cei mai buni dintre ei, fă o trecere completă în avans prin idei și scrie-le pe cele importante pe o hârtie. Cu o zi înainte de orice discurs este bine să repeți ceea ce ai de spus, iar în ziua respectivă, sau chiar atunci când repeți, rescrie pe o coală de hârtie doar ideile principale a ceea ce vei spune.

  1. Începe cu ceea ce ai mai bun

Fă-ți intrarea. Pune primele cele mai bune idei în prim plan. Începe cu cea mai bună poveste, cu cea mai bună glumă. Nu-i lăsa să aștepte pentru a te vedea cât de mult poți strălucii, ci pur și simplu dă tot ce ai mai bun din prima secundă.

  1. Cunoaște persoanele cărora te adresezi

Este foarte important să cunoști persoanele cărora te adresezi, astfel încât mesajul comunicat de tine să nu fie deranjant pentru receptor. Învață despre cultura oamenilor și totodată fii specific și încearcă să afli cât mai multe despre educația pe care au avut-o și despre joburile din trecut sau prezent.

  1. Respectă-ți audiența

Indiferent care ar fi atitudinea celor care te ascultă, trebuie să le arăți respect. În cele din urmă, pentru că pur și simplu arăți respect și bun simț unei persoane căreia nu te place sau nu este de acord cu tine, aceasta va începe ușor-ușor să te agreeze.

  1. Planifică-ți ieșirea

Încheierea poate fi unul din cele mai dificile lucruri pe care le poți face. Ai un timp foarte scurt în care poți face asta, iar cuvintele pe care le folosești trebuie să aibă un impact care să facă oamenii să acționeze. Tocmai din acest motiv ceea ce spui la sfârșit trebuie pregătit încă de la început.

  1. Crede cu adevărat că oamenii doresc să te asculte

Și da, chiar doresc să te asculte. Chiar vor să afle de la tine o poveste interesantă, vor să afle că ai avut câteva experiențe minunate din care ai învățat, experiențe pe care să le împărtășești cu ei. În schimb, nu vor să te audă cum te bâlbâi sau cum nu ești sigur pe tine.

  1. Nu-ți cere scuze decât foarte rar

Aici este puțin cu dus-întors, pentru că eleganța cu care îți ceri scuze este foarte importantă. Lucruri precum „scuze că am întârziat” sunt de bun simț, însă dacă tot ai întârziat, de ce să riști să deschizi subiectul pe această temă în loc să începi să vorbești despre lucrurile pe care le ai de spus și pentru care te-ai pregătit?

  1. Îmbracă-te bine

Faptul că ești bine îmbrăcat pe scenă va spune despre tine următorul lucru „îmi pasă îndeajuns de mult despre acest eveniment astfel încât să depun efortul de a fi îmbrăcat bine în fața oamenilor ce mă vor asculta”.

  1. Pune întrebări

Încadrează-ți poveștile în câteva întrebări și astfel ai reușit să faci conversație.

  1. Fii conștient de ceea ce vrei să simți atunci când ai terminat de prezentat

În cele din urmă, nu poți controla cu adevărat ce face audiența și dacă încerci, s-ar putea să nu-ți iasă. S-a întâmplat să spun povești care să nu aibă niciun efect și am avut un răspuns foarte mic, aproape deloc, din partea audiențe. Ceea ce poți face însă, este să știi cum vrei tu să te simți și să te ancorezi de respectiva emoție, urmând să ai parte de niște momente pline de energie.

Când părăsesc scena, vreau să simt că m-am conectat cu cel puțin o marte a membrilor audienței într-un mod cât mai personal și totodată vreau să știu că am făcut tot ce puteam pentru a crea respectiva conexiune.

Cum ți s-au părut aceste 11 sfaturi folositoare? Sunt de ajutor în viața ta de zi cu zi?

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.