Published On: 03/11/20143.8 min read

Gândește-te la relația cu fiecare client pe care îl ai ca pe o investiție. Fiecare contact cu un client este o oportunitate să construiești relații și să îți multiplici afacerea. Atunci când ții prezentări clienților tăi, fii sigur că le oferi informația de care aceștia au nevoie și pe care o vor folosi mai departe.

Cea mai bună metodă prin care poți face aceste lucruri este să înțelegi audiența și să îți personalizezi conținutul prezentării tale astfel încât acesta să aibă un înțeles aparte pentru ei. Uite cum ai putea să faci.

  1. Gândește totul în sens invers

Uită de nevoile și dorințele tale pentru o secundă. Gândește-te la nevoile și dorințele clientului. Care sunt produsele și serviciile pe care le oferi și care vor ajuta clientul să treacă peste provocările care le are și să își îndeplinească obiectivele?

  1. Fă-o personal

Nu ține aceeași prezentare mereu. Este adevărat că va fi nevoie să investești mai mult timp în customizarea conținutului, însă cu cât prezentarea este mai relevantă, cu atât vei avea mai multe șanse să creezi o conexiune mai puternică cu audiența ta. Include totodată un mesaj de bun venit cu numele oamenilor care sunt la acea prezentarea, data, numele companiei și orice altă informație relevantă

  1. Clarifică-ți angajamentele

Oricine are o treabă de făcut, însă de ce ți-ai luat niște angajamente față de ceea ce trebuie tu să faci și față de compania pe care o reprezinți? Spune-le clienților tăi aceste lucruri. Păstrează totul cât mai simplu, însă spune-le de ce crezi în ceea ce faci și de ce ești atât de mândru de asta. Atunci când un client îți înțelege motivația, relația voastră va fi consolidată.

  1. Păstrează totul simplu

Păstrează-ți slide-urile simple, scurte și succinte. Titlurile ar trebui să adauge valoare. De asemenea, regula de 6 se potrivește de minune aici – nu mai mult de 6 rânduri de text, iar pentru fiecare rând nu mai mult de 6 cuvinte. Iar toate detaliile pe care dorești să le prezinți, poți să le integrezi în discuții sau handout-uri.

  1. Împărtășește povești

Poveștile sunt unelte puternice atât pentru crearea conexiunilor, cât și pentru înțelegere. În loc să prezinți doar statistici și numere, adu toate acestea în viață prin prezentarea unor povești despre cum produsele și serviciile au venit în soluționarea unor probleme.

  1. Arată-le oamenilor

O fotografie cu produsele sau serviciile tale este ok, însă să le arăți efectiv aceste lucruri, acolo în încăpere, este mult mai puternic. Fața unui om este o imagine puternică. Aceasta atrage automat mai multă atenție și ajută clienții să se imagineze pe ei înșiși folosind acel produs sau serviciu.

  1. Branduiește

Asigură-te că folosești elementele de branding ale companiei în prezentarea ta. Este mult mai ușor să customizezi prezentarea cu logo-ul companiei, fontul și culorile acesteia. De asemenea, dacă dorești, o simplă căutare pe Google îți poate oferii mii și mii de design-uri simpatice pentru prezentările PowerPoint.

  1. Fă-i să acționeze

Când prezentarea se apropie de sfârșit, asigură-te că incluzi toate informațiile de contact pe ultimul slide. Numele, adresa, numărul de telefon și e-mail-ul sunt obligatorii, însă poți include și un website, ore de muncă și alte informații relevante. Dacă există o promoție în momentul de față, atunci evidenţiaz-o, incluzându-i totodată un termen limită.

  1. Oferă handout-uri colorate

Spune-i audienței că ai o copie a prezentării pentru ei, însă că o vei oferi abia după ce prezentarea este terminată. Nu îți dorești ca aceștia să stea cu nasul în hârtii, pentru că vrei să fie atenți la tine, însă îți dorești ca aceștia să plece acasă cu prezentarea.

  1. Păstrează timp pentru întrebări

Fă o listă cu întrebări potențiale ce ți-ar putea fi adresate de client. Vei fi mult mai pregătit să oferi un răspuns decent în acest fel. De asemenea, cere părerea celor prezenți despre cum ar putea fi îmbunătățită prezentarea. Vei primi un feedback care te va ajuta ca data viitoare să faci prezentarea mult mai personală și mai relevantă.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.