Oportunitatea de a vorbi în public aduce cu ea mai multe responsabilități. Invitația de a vorbi la o conferinţă nu-ți oferă libertatea de a sta în picioare și a spune minciuni. Ba din contră! Oamenii care te-au invitat să vorbești au făcut acest lucru pentru că au încredere în tine că vei spune adevărul. Cu toate acestea, ar trebui să îți iei ceva timp și să te gândești la responsabilitatea de a fi un vorbitor în public.
Spune adevărul
Regula primordială este una pe care deja ți-am sugerat-o: spune adevărul! Acest lucru probabil ți se pare evident, însă implicările pe care le are pot fi mult mai vaste decât te aștepți, având în vedere că este una din responsabilități. De fapt, tot ceea ce urmează în acest articol se va învârti în jurul acestui subiect.
Prima aplicare a acestui principiu este pentru atingerea acurateței. Acest lucru înseamnă că va trebui să faci îndeajuns de multă cercetare înainte să începi să concepi o structură. Nu este îndeajuns să citești una sau două cărți sau câteva articole pe subiectul pe care îl abordezi – va trebui să strângi informație din cât mai multe surse. Acest lucru îți asigură că informația este acurată și precisă, ci nu vei prezenta doar punctele de vedere ale unei singure surse.
Acest lucru necesită ca tu să iei niște notițe de calitate. Dacă vrei să citezi un autor, trebuie să te asiguri că citezi exact ceea ce s-a scris. De obicei tentația este foarte mare să modifici puțin textul pentru că ți se pare că ar produce un efect mult mai bun, însă acest lucru nu este corect față de autor. Specifică întotdeauna de unde ai luat și ce ai luat.
Prezintă toate slide-urile cu un argument
Acest lucru este un alt element de sinceritate. În cazul unui discurs persuasiv, obiectivul ar fi să dovedești că opinia ta este corectă și să convingi audiența să adere la ea, astfel ar fi foarte ușor să îți întărești informația fără să ții cont dacă aceasta este corectă sau nu.
Ironic, prin ignorarea informației, de fapt slăbești argumentul și este aproape sigur că cineva din audiență va fi familiar cu un asemenea tip de informație: dacă audiența nu își dă seama de acest lucru în timp ce vorbești, în mod sigur se va prinde mai târziu. Nu ignora din responsabilități.
La polul celălalt, îți poți întări discursul atunci când prezinți informații contradictorii. Înainte de toate, îi demonstrează audienței că ai făcut o cercetare de calitate, ci nu doar că ai trasat câteva conexiuni între 2-3 idei și cu asta basta. Acest lucru îți va aduce mai multă credibilitate și va face ca ascultătorii tăi să fie mult mai atenți la tine.
Însă unul din cele mai bune avantaje ale prezentării informației în contradictoriu este că te forțează să îți rafinezi propriile puncte de vedere. Este posibil să găsești o informație uimitoare pe care nu o luasei în considerare până atunci, astfel ajungând să îți formezi o nouă opinie.
Un bun discurs persuasiv face următorul lucru: prezintă o formă de încurajare a unei surse care are o opinie diferită, iar apoi explică audienței de ce informația nu poate schimba adevărul teoriilor de bază.
Nu plagia
Plagierea este acțiunea de a lua munca altuia și a spune că este a ta și este considerată a fi ilegală. Motiv pentru care apar drepturile de autor pe cărți, filme, muzică și multe alte documente media – pentru că a plagia înseamnă a fura.
Plagiatul poate fi abordat și din punctul de vedere al primei idei, cea cu adevărul și anume: a pretinde că un material este al tău înseamnă să minți, toate acestea distrugându-ți credibilitatea ca vorbitor.
De asemenea, plagiatul ia în calcul și elementele vizuale sau materialele printate pe care le folosești în cadrul prezentării tale. Dacă în prezentările tale folosești o imagine, ar fi bine să pui acolo și sursa din care imaginea a fost luată. La fel, pentru orice alte fișiere media.
Trebuie să reziști tentației de a împrumuta material sau de a încerca să întărești mesajul cu informații false. Fii sincer și astfel audiența te va respecta.
Fii responsabil și ține cont de aceste responsabilități.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.