Published On: 17/10/20143.6 min read

Acest tip de discurs, cel pentru ocazii speciale, este cel la care am putea discuta cel mai mult, fiind genul de discurs care poate fi la fel de bun indiferent că este de 1 minut sau de 30 de minute. Uite câteva exemple de ocazii speciale:

  • A ține un toast pentru mire la o nuntă;
  • Introducerea oratorului principal la un eveniment;
  • Rezumând statusul proiectului într-o întâlnire de afaceri;
  • Elogierea unui prieten la o înmormântare;
  • Prezentarea sau acceptarea unui premiu la o festivitate.

Acestea fiind spuse, există două subtipuri de discursuri pentru această categorie: discursul pregătit și discursul improvizat.

Discursul pregătit la ocazii speciale

Dacă ești anunțat dinainte asupra faptului că vei avea de spus câteva cuvinte în cadrul unei ocazii speciale, atunci vei urma fiecare tehnică pe care am tot discutat-o până acum. Va trebui să te gândești la audiența, luând în considerare cine va fi prezent atunci când tu vei vorbi și ce își vor dori respectivele persoane să audă.

Subiectul tău va fi stabilit de ceilalți. Dacă șeful dorește să prezinți ultimele proiecte, atunci subiectul va fi legat de proiectele respective. Dacă mirele și mireasa doresc ca tu să deschizi ceremonia, atunci subiectul va avea legătură cu fericitul cuplu. Însă ceea ce spui în legătură cu subiectele respective va depinde doar de tine.

Tonul discursului tău este definit de starea pe care dorești s-o creezi. Umorul este foarte adecvat pentru nunți, acesta fiind acceptat totodată și la înmormântări. Trebuie să ai grijă ca tonul tău să nu fie deranjat, iar abia apoi să îți faci o strategie prin care acesta să le ofere o anumită stare celor care te ascultă.

Discursul improvizat la ocazii speciale

Vor exista momente când, la evenimentul la care te vei afla, oamenii își vor dori ca tu să vorbești, fără să te anunțe înainte. Acest lucru poate părea foarte intimidant, însă aceleași principii care se aplică unui discurs improvizat se alică la orice alt discurs: ia în considerare audiența și vorbește despre ceea ce știi!

Acesta este un alt exemplu al zicalei „cel prevenit este cel luat în vizor”. Dacă te duci la o ocazie specială unde există posibilitatea ca tu să fii rugat să vorbești, ar trebui să te gândești mai mult la ceea ce vei spune la evenimentul respectiv, în cazul în care va trebui să vorbești. Acest lucru te va ajuta să nu fi prins nepregătit și totodată te va ajuta să ai un mic discurs de succes.

Atunci când ai un discurs pregătit, probabil vei lucra la el în mod scris și vei avea toate gândurile așternute pe foaie. Astfel, nu există niciun motiv pentru care să nu utilizezi aceeași metodă și în cazul discursurilor improvizate. Întreabă-te ce și-ar dori audiența să audă, care ar fi tonul adecvat pentru a crea o anumită stare de spirit și care sunt lucrurile cu care vrei ca aceștia să rămână. A avea aceste lucruri în minte, cât mai clare, îți va fi de foarte mare ajutor.

Un beneficiu în a vorbi spontan este că nu vei avea îndeajuns de mult timp pentru a te emoționa.

Ce nu ar trebui să faci

În mod sigur nu trebuie să te lălăi. Fii cât mai succint pentru că probabil audiența nici nu se aștepta ca tu să vorbești. La marea majoritate a ocaziilor speciale, audiența se așteaptă doar la câteva cuvinte din fața celor aflați în fața lor, în niciun caz nu-și doresc să afle prea multe informații sau ceva foarte specific. Au venit acolo să se simtă bine, nu să asimileze cât mai multe informații.

Un alt lucru de evitat ar fi umorul care depășește anumite limite. Această regulă se aplică la orice tip de discurs, însă la ocaziile speciale glumele proaste pot reprezenta un extraordinar de mare eșec. Totodată, nu consuma alcool dacă știi că urmează să vorbești, pentru că unul din efectele alcoolului sunt este reprezentat de ineficiența în vorbire.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.