Published On: 13/10/20143.9 min read

Un discurs demonstrativ este foarte apropiat de discursul informativ deoarece se centrează pe oferirea informației audienței. Cu toate acestea, diferența principală este că discursul demonstrativ este o prelegere „cum-să”. În cadrul acesteia nu doar oferi informație audienței, ci o înveți câteva abilități practice.

Cea mai bună metodă prin care să pregătești un discurs demonstrativ ete să-ți adresezi întrebări care încep cu „de ce” și „cum”. De exemplu: „cum funcționează un calculator?”, „de ce se topește gheața?” sau „cum cumpăr o casă nouă?” și așa mai departe. Apoi, tot ce ar trebui să faci ar fi să răspunzi la aceste întrebări cu ajutorul unei demonstrații practice.

De exemplu, dacă dorești să explici cum funcționează un calculator, probabil că ar trebui să ai un calculator lângă tine și să te folosești de el în demonstrația ta. Totodată, vei avea nevoie de elemente vizuale precum grafice sau diagrame care să te ajute să explici mult mai ușor procesul folosirii unui calculator.

Cheia unui astfel de discurs demonstrativ este să te concentrezi pe partea practică a acestuia, nu pe statistici și altă informație abstractă. Obiectivul tău este să înveți audiența cum să, ci nu să o informezi în legătură cu subiectul respectiv – vrei să le arăți cum se face o prăjitură, nu să le povestești.

Uite câteva subiecte pe care le-ai putea folosi și care să-ți clarifice totodată ideea de discurs demonstrativ:

  • Cum să faci ceva
  • Cum să repari ceva
  • Cum să nu faci sau repari ceva ( folosește umorul pentru a învăța pe cineva ceva )
  • Cum funcționează ceva
  • Cum să cânți la un instrument, să pictezi, să scrii o carte, să crești un animal de companie, etc.
  • Cum să faci un buget, să economisești bani, să începi o afacere, etc.
  • Cum să crești copiii, să alegi o școală, să găsești un partener, să plănuiești o nuntă, etc.
  • Cum să citești, scrii, vorbești o limbă străină, etc.

Ce ar trebui să faci dacă discursul tău este unul demonstrativ

Folosește elemente vizuale! Acestea sunt de ajutor în cadrul oricărui discurs, însă pentru un discurs demonstrativ nu sunt doar de ajutor, ci sunt vitale. Așa cum ziceam, dacă vrei să demonstrezi cum funcționează un calculator, atunci cel mai probabil vei avea nevoie de un calculator pentru a putea demonstra. Același lucru nu s-ar putea întâmpla pentru lucruri mai abstracte precum plănuirea unei nunți sau învățarea unei limbi străine.

Elementele vizuale s-ar putea să nu fie la fel de eficiente atunci când demonstrezi cum funcționează un calculator, însă va ajuta audiența să înțeleagă pașii practici pe care tu îi prezinți.

Iar practica este elementul principal pe care se axează orice discurs demonstrativ. Ține minte să te concentrezi pe cum să, ci nu pe ce este. Înainte să începi să scrii discursul, stabilește care este abilitatea practică pe care vrei ca audiența ta s-o învețe. Apoi întreabă-te care sunt pașii implicați în obținerea acelei abilități – astfel vei avea și ideile majore ale discursului organizate foarte bine.

Ce ar trebui să eviți într-un discurs demonstrativ

Elementele vizuale sunt de o importanță critică pentru discursul tău demonstrativ, însă trebuie să ai grijă ca acestea să nu distragă audiența de la prezentarea efectivă. Sunt două grupuri care pot fi distrase de elementele tale vizuale: audiența ta și tu!

Vrei ca audiența să ofere o atenție primară cuvintelor și acțiunilor tale, cu o atenție secundară pe elementele tale vizuale. Ține minte că elementele vizuale reprezintă doar o parte din prezentarea ta, ci nu prezentarea însăși. Dacă faci diagrame și grafice pentru discursul tău, atunci ai grijă ca acestea să conțină exact strictul necesar de informații.

Totodată, ține minte că vorbești unei audiențe, ci nu unor elemente vizuale. Probabil ai văzut oratori care vorbeau către prezentare, ci nu către audiență – aici fiind una din cele mai mari capcane pe care elementele vizuale le au.

Așa cum foarte multă informație poate strica un discurs informativ, la fel și prea multe elemente vizuale pot strica un discurs demonstrativ, acestea ajungând să distragă audiența. Ai grijă să folosești doar strictul necesar pentru a demonstra ceea ce spui și totul va fi minunat!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.