Published On: 10/10/20144.2 min read

Titlul articolului este ambalat într-o metaforă pe care o voi explica puțin mai târziu și este adresat în mare parte celor ce nu au împlinit încă 30 de ani și sunt oarecum la aceeași vârstă cu mine. Aș putea vorbi despre fericire, însă din punctul meu de vedere fericirea este diferită și se împarte pe mai multe categorii. Tu cauți să fii fericit acum?

Când eram mic, aveam jucării, aveam prieteni cu care să mă simt bine, aveam și locurile de joacă în care să îmbin jucăriile cu prietenii și toate acestea reprezentau fericirea mea, o fericire pe plan personal.

Din momentul în care am înaintat în vârstă, am început să realizez că nu este singura fericire de care am parte, apărând treptat – treptat și alte lucruri ce acumulează tot felul de abilități și competențe înglobându-le în așa numita carieră. Și odată cu procesul acesta a mai apărut o fericire, cea pe plan profesional.

Și acum ar fi cazul să revin asupra metaforei și să te mai întreb o dată: îți dorești să fii fericit acum sau după 30 de ani?

Până acum sunt sigur că în mintea ta ți-ai oferit un răspuns, însă dă-mi voie să-ți prezint și perspectiva mea asupra acestei metafore.

Dacă ar trebui să împărțim viața în două etape delimitate de intervale de timp, acestea ar fi 0-29 și 30-100. Nu am ajuns încă la 30, sunt abia la 23, însă ceva îmi spune că sunt încă în perioada în care sunt singura persoană de care trebuie să am grijă, singura persoană în care trebuie să investesc și am responsabilitatea de a ajuta această persoană să se dezvolte personal și profesional.

Până la vârsta de 30 de ani sunt de părere că toate eforturile și investițiile nu ar trebui să fie în active care să ne aducă din ce în ce mai mulți bani, ci ar trebui să fie în noi, în abilitățile noastre, în creșterea încrederii în ceea ce facem acum pentru ca pe viitor să fim imbatabili.

Acest prim interval este o călătorie în care cred că ai de făcut o alegere și anume: fie alegi să faci exact ceea ce îți place și să câștigi poate nu atât cât te aștepți sau cât îți dorești, fie alegi să muncești (în mare parte ceva ce nu îți place) și să câștigi atât cât te aștepți.

Aici intră două categorii de excepții: prima în care sunt prezente acele persoane ce au confortul material și-și permit să facă ceea ce le place fără să se gândească la o sursă de venit și ce-a de-a doua categorie în care sunt prezente persoane care fac ceea ce le place și câștigă și foarte bine.

Revenind, acest prim interval de până la vârsta de 30 de ani ar trebui să reprezinte dezvoltarea competențelor, abilităților și a tuturor celor necesare pentru ca atunci când acest interval se termină să poți avea stabilitatea financiară dorită pentru a călători, pentru a cunoaște și, totodată, pentru a face în continuare ceea ce iubești. Sau poate chiar pentru întreținerea unei familii într-un mod decent.

Trecând la cel de-al doilea interval, și anume de la vârsta de 30 de ani în colo, pot spune că acesta este foarte mult influențat de primul. Dacă în prima parte a vieții alegi să faci ceea ce îți place și să îți dezvolți niște obiceiuri care să meargă mână-n mână cu pasiunea ta, atunci în ce-a de-a doua parte a vieții nu doar că vei fi la fel de fericit ca în prima ( sau poate chiar mai mult ), însă nici nu vei avea cum să te plângi de situația financiară.

Totodată, dacă în prima parte a vieții muncești pentru că îți dorești să câștigi ceva mai mult, s-ar putea ca în această primă parte a vieții să nu ai oportunitatea de a te dezvolta profesional în cadrul job-ului, însă acest lucru depinde foarte mult de domeniul și compania la care lucrezi.

Până și cele două categorii de excepții influențează cel de-al doilea interval de vârstă, fiecare în felul ei, pozitiv sau negativ.

Însă, pot spune că totul se rezumă la o teorie simplă care sună în felul următor: nu banii sunt importanți în viață, pentru că de la un nivel în colo o să realizezi că banii nu-ți vor aduce satisfacție și fericire. Satisfacția și fericirea în viață sunt aduse de lucrurile simple și importante.

Probabil cuvântul fericire este folosit cu o oare care exagerare în metafora mea, însă revin: îți dorești să fii fericit acum sau după 30 de ani?

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.