Published On: 09/10/20144.3 min read

Vei dori să adaugi condimente discursului folosind citate pertinente, povestiri amuzante, scurte bucăți din poezii, statistici, anecdote și tot felul de materiale calitative ce au legătură cu subiectul pe care l-ai ales. Acesta nu este un proces care se întâmplă o singură dată, ci mai degrabă seamănă cu o expediție de vânătoare pe parcursul căreia îți strângi aceste materiale memorabile. Pe de altă parte, colectarea materialelor pentru condimentarea discursului poate fi un obicei productiv în care adaugi mereu în agenda ta materiale de calitate.

Construirea și întreținerea unei agende sau a unei colecții cu condimente pentru discurs este mai mult un hobby. Probabil că atunci când erai mic, îți plăcea să colecționezi monede sau ștampile. O persoană care colecționează monede este într-o continuă alertă pentru diferite tipuri de monede care l-ar putea interesa. După un timp, acest proces devine un obicei natural ce face parte din organismul tău.

Acesta este același obicei pe care îl vei cultiva din momentul în care începi să colecționezi materiale pentru condimentarea discursurilor viitoare. În continuare îți sunt prezentate câteva elemente de care ar trebui să ții cont pe viitor.

Obiceiuri de bază privind cititul

Indiferent ce ai citi în mod regulat, creează-ți un obicei prin care să salvezi orice se poate dovedi folositor pentru viitorul tău discurs. Ceea ce citești se va baza pe interesele tale personale, iar regula de bază în vorbitul în public este să vorbești strict pe subiectele care te interesează. În consecință, ceea ce citești de obicei va fi o sursă naturală pentru condimentarea discursurilor tale, la fel ca și atunci când ai vorbi despre un subiect pe care îl cunoști.

Acestea pot include:

 • Ziare
 • Reviste
 • Povești
 • Cărți
 • Website-uri
 • Multe altele

Anecdote personale

Oricând te lași copleșit de amintirile personale legat de ceva ce a avut loc în trecut, adu-ți aminte să notezi lucrul respectiv în agenda ta cu condimente pentru discurs. Nu trebuie să intri foarte mult în detalii – doar notează strictul necesar care să-ți aducă aminte de respectivul eveniment și adaugă-l într-o categorie care i se potrivește.

Poate ai întâlnit la un moment dat un atlet important și ai avut cu el o scurtă conversație. Experiența respectivă poate fi folosită într-un discurs despre setarea obiectivelor sau orice altceva ar avea legătură cu scurta conversație.

Nu te limita doar la poveștile tale, de asemenea. Dacă un prieten îți spune o poveste amuzantă, adaugă povestea respectivă la condimentele eventualelor discursuri, însă ține minte să specifici că nu este povestea ta, ci a unui prieten.

Glumele tale

Ai făcut vreodată o glumă doar pentru a face lumea să devină confuză în legătură cu detaliile unui subiect? Această experiență este foarte comună și poate fi destul de jenantă. Imaginează-ți cum ar fi să spui o glumă foarte ciudată exact în mijlocul discursului.

Tocmai din acest motiv este important să adaugi glume de calitate condimentelor tale pentru discurs, acestea putând fii foarte puternice dacă sunt folosite în momentul potrivit. Însă nu încerca niciodată să fii mai amuzant decât ești în viața de zi cu zi pentru că vor fi șanse mari să dai greș.

Amuzamentul popular

O foarte bună sursă pentru condimentele tale poate veni din amuzamentul popular ce include:

 • Filme
 • Muzică
 • Artă
 • Televiziune
 • Radio
 • Publicitate

Amuzamentul popular poate fi extraordinar de eficient din simplul motiv că audiența ta se poate conecta foarte ușor la sursa ta de referință. De exemplu, dacă te-ai referit la o scenă dintr-un film popular care a apărut recent, audiența va știi filmul și va vedea imediat conexiunea pe care tu încerci s-o creezi.

Versurile melodiilor pot fi totodată o foarte bună sursă pentru condimentele tale, în timp ce sloganele publicitare vin cu un impact mare într-o frază scurtă. Până la urmă, din fiecare categorie anterior expusă poți extrage câteva lucruri care să ajute la condimentarea discursurilor tale.

Căutarea pe internet

În cele din urmă, atunci când lucrezi la construirea discursului, poți face o căutare și pe internet pentru a-ți condimenta discursul. Vei avea posibilitatea să găsești statistici, citate memorabile și multe alte lucruri pe care să le poți adăuga discursului tău.

Din câte vezi, întreaga lume este plină de condimente. Tot ce trebuie să fac este să începi să colecționezi!

Exersează

Începe astăzi să adaugi condimente în agenda ta și pentru următoarele două săptămâni să colecționezi astfel de condimente. Include informație la fiecare condiment în felul următor:

 • Numele autorului, artistul, filmul, etc. și locul din care ai luat informația.
 • Citatul complet care include numele complet al autorului, titlul lucrării, cine a publicat-o, data la care a fost publicată și așa mai departe.
 • Categoria la care se aplică și felul în care se intersectează cu alte categorii.
 • Ziua conversației, dacă este o anecdotă, o glumă sau altceva de genul acesta.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.