Published On: 04/10/20144.8 min read

Când ești mic, destinul ți se pare ca fiind o altă chestie pe care nu o înțelegi. Ajungi să crești, iar pe la 18-20 de ani încă nu înțelegi ce este destinul, însă știi că este unul din acele cuvinte importante pe care trebuie să le iei cu seriozitate în seamă. Și în timp ce mulți se laudă că au un destin bine stabilit, eu consider că habar nu am care mi-este destinul, însă știu că pentru a ajunge ceea ce-mi doresc să fiu, sunt câteva lucruri care trebuie să le fac cel puțin regulat.

Dacă ar fi să definim cu adevărat destinul, cred că ar trebui să întrebăm persoanele de 80-90 de ani care au trecut prin viață, însă pentru fiecare destinul este diferit. Pentru unii, drumul prin viață poate avea obstacole despre care alții nici nu vor auzi vreodată sau obstacole care pentru alții nu reprezintă nimic, iar dacă este așa, cum ar putea fi definiția cuvântului „destin” îndeajuns de clară?

Am căutat și-n dex, însă definiția de acolo mi se pare limitată. Atât de limitată că nici nu-mi vine s-o bag în seamă și prefer să rămân debusolat până când voi simți pe propria-mi piele ce va însemna destinul și care-mi va fi acesta.

Însă orice definiție i-am oferi, consider că sunt 3 lucruri de care dacă avem grijă, destinul nostru va fi unul mult mai simpatic, unul căruia îi vom zâmbi și de care ne vom bucura.

1. Atitudine pozitivă

Ai probleme? Consideri că ai un loc prost de muncă? Crezi că partenerul nu te mai iubește? Vrei să-ți schimbi vecinii pentru că nu te lasă să lucrezi? Deja începe să sune a reclamă la o pastilă magică care face viața mai bună. Toată lumea are probleme și ghici ce? Probleme vor apărea mereu pentru că a avea probleme înseamnă a avea parte de provocări, iar viața este plină de așa ceva.
Dacă întrebi orice persoană care m-a întâlnit doar de câteva ori, ar putea să-ți zică că sunt cea mai fericită persoană din lume și că problemele mă ocolesc. Însă cei care mă cunosc știu că sunt mai ciudat decât mulți alții.

Situații dificile apar mereu și dacă la fiecare situație dificilă începi să emani energie negativă, atunci vei atrage și mai multe probleme și lucruri mai puțin plăcute în jurul tău. Important este să zâmbești, oricât ar fi diferit momentul prin care treci și să îți aduci aminte că este doar un moment, o mică parte din întreaga călătorie numită viață.

2. Răbdare

Ai avut parte de acele momente în care știai că rezultatul unor acțiuni va fi atât de pozitiv și benefic încât simțeai c-o iei razna pentru că nu aveai răbdare ca acele momente să vină natural? Nu ești singurul, nici primul care trece prin asta și nici ultimul. Entuziasmul este unul din motivele pentru care răbdarea s-ar putea să nu fie cel mai plăcut lucru pe care îl experimentezi, însă s-ar putea să fie unul din lucrurile cele mai de valoare.

Cu jumătate de an în urmă am intrat într-un ONG unde scriu proiecte, lucru pe care nu l-am mai făcut până acum într-o echipă. Eram atât de entuziasmat la început, încât simțeam cum tot ceea ce urmează să se întâmple pe viitor va fi extraordinar de pozitiv pentru mine și-mi doream să aflu ce se va întâmpla peste 5 luni, peste 1 an, peste 5 ani.

Nu spun că entuziasmul nu este bun, ci că răbdare n-am avut niciodată cu lucrurile care mă entuziasmează în felul acela, însă am învățat că am nevoie de răbdare pentru a clădi o fundație și pentru a-mi valorifica aptitudinile.

3. Gratificare

Probabil unul din cele mai importante. Probabil cel mai important. În mod sigur cel mai important lucru – să știi să gratifici.

Muncești din greu? De mai bine de două luni lucrezi la același proiect și la fiecare câteva zile îndeplinești câte o sarcină importantă? Sunt curios dacă după fiecare sarcină importantă pe care o duci la bun sfârșit pur și simplu treci la următoarea sau te bucuri că ai un mic succes?

Gratificarea este capacitatea de a te simți bine, în felul tău, după ce ai parte de un rezultat bun, după ce finalizezi o sarcină, după ce ești mulțumit de munca depusă și așa mai departe. Ai terminat de făcut o problemă la matematică? Ia 10 minute pauză și relaxează-te. Ai terminat și ultimul pas al proiectului care-ți va aduce beneficii pe următorul an? Ia-ți liber o zi întreagă și petrece-o făcând ce nu ai mai făcut în ultimul an.

De fiecare dată când faci ceva de care ești mulțumit nu continua să muncești, ci ia o mică pauză și simte-te cu adevărat bine pentru succesul de care doar ce ai avut parte.

Atitudine pozitivă, răbdare și gratificare.

Este important să zâmbim indiferent de situație astfel reușind să evoluăm constant, să știm să valorificăm lucrurile pe care deținem și să avem răbdare ca acestea să se dezvolte și să ne dezvolte și totodată să ne oferim singuri mici stimuli care să ne facă să înțelegem că munca pe care doar ce am depus-o reprezintă un succes.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.