Published On: 01/10/20148.3 min read

Foarte multe aspecte ale vieții moderne ne încurajează să ascultăm pasiv. În timp ce învățăm ascultăm muzică la iPod-uri. Părinții ascultă copiii în timp ce pregătesc masa. Prezentatorii de știri ascultă politicienii în timp ce se uită prin încăpere căutând următorul intervievator. În niciuna din aceste situații nu este descris un ascultător activ.

Acest tip de ascultare pasivă este un obicei, însă la fel este și ascultarea activă. Ascultătorii activi oferă atenția „neîmpărțită” oratorului într-un efort considerabil pentru a înțelege punctul de vedere al acestuia. În conversație, aceștia nu întrerup vorbitorul și nici nu-i termină propozițiile. Atunci când ascultă un discurs, ei nu își oferă confortul de a se lăsa distrași de interferențe interne sau externe, iar aceștia nu judecă vorbitorul. Ascultătorii activi iau ascultarea în serios și fac tot ce le stă în putinţă pentru a rămâne concentrați pe orator și mesajul pe care acesta îl transmite.

Sunt câțiva pași pe care îi poți face pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de ascultător activ. Acestea includ a rezista distragerilor, a nu te lăsa să fii amuzat de felul în care arată vorbitorul, să nu judeci până când nu ai auzit tot discursul, să te concentrezi pe a asculta și să îți dezvolți abilitatea de a lua notițe. În continuare le vom discuta pe toate acestea.

Cum să reziști distragerilor

Într-o lume perfectă, am putea elimina toate distragerilor fizice și mentale. Însă, în lumea reală nu prea avem această posibilitate. Pentru că gândim mult mai rapid decât un orator vorbește, este foarte ușor să ne lăsăm atenția să se „îngrijoreze”. Câteodată este foarte ușor – când în încăpere este prea cald, când o mașinărie de construcții își face treaba chiar lângă fereastră, când oratorul este plictisitor. Însă atenția noastră se poate rătăci chiar și în cele mai bune momente, chiar din motivul că încercăm să ne concentrăm prea mult asupra acestui lucru.

Chiar în acel moment în care ai văzut că acest lucru se întâmplă, fă un efort conștient pentru a-ți redirecționa mintea înapoi pe ceea ce oratorul spune. Apoi forțeaz-o să rămână așa! Un lucru prin care putem face asta este să gândim înaintea oratorului – să ghicim sau să anticipăm ceea ce dorește să spună. Acest lucru nu este la fel ca a judeca sau a trage concluzii. Atunci când tragi concluzii, mai ales pripite, pui cuvinte în gura oratorului și nu asculți ceea ce el are de spus. În cazul de față, vei asculta și vei măsura ceea ce oratorul are de spus împotriva celor anticipate de tine.

O altă metodă foarte bună pentru a fi un ascultător activ bun este să analizezi constant metal discursul astfel încât să vezi dacă înțelegi cu adevărat ce vrea oratorul să transmită.

Nu te lăsa amuzat de felul în care arată vorbitorul

Dacă te duceai la discursul lui Abraham Lincoln din 1860, lucrurile pe care le-ai fi văzut erau următoarele:

O figură lunguiață cu haine foarte lungi unde era scoasă în evidență incapacitatea croitorului de a face o treabă bună. Avea niște picioare lungi și mâini blege, de care el părea să fie conștient. Avea un cap are ce era acoperit de un păr ce nu părea să fi fost îngrijit în ultima lună. Toate acestea au creat o imagine ce nu se integra nici măcar atunci în concepția New York asupra unui orator.

Și cu toate că părea un ciudat, Lincoln a avut un mesaj foarte puternic despre sclavie. Din fericire, audiența de atunci nu a lăsat felul în care Lincoln arăta să le întrerupă atenția.

La fel ca în acest exemplu, trebuie să fii dispus să lași deoparte toate preconcepțiile bazate pe felul în care o persoană arată sau manierele pe care le are. Gandhi a fost un om care nu arăta bine deloc care livra discursuri îmbrăcat în alb. Stephen Hawking avea nevoie de un sintetizator vocal pentru a vorbi. Îți poți imagina cât de săracă ar fi lumea dacă nimeni nu i-ar fi ascultat? Posibil că s-ar putea să ai nevoie de multă toleranță, răbdare și concentrare, însă nu trebuie să lași ca emoțiile negative în legătură cu felul în care arată un orator să te distragă de la a-i asculta mesajul.

Pe de altă parte, încearcă să nu te lași atras prea mult de faptul că un orator doar arată bine. Este ușor să crezi că cineva care arată bine va și vorbi bine, însă nu te lăsa înșelat de aparențe. Unii dintre acei oratori din istorie ce erau lipsiți de scrupule arătau și foarte bine, iar abilitățile lor de vorbit în public erau măsurate în mare parte după felul în care arătau.

Din nou, amintește-ți să reacționezi la mesajul care îți este transmis, ci nu la felul în care oratorul este îmbrăcat.

Încetează să judeci

Dacă, în viață, nu ascultăm doar oameni care gândesc exact așa cum o facem și noi, vom ajunge să auzim lucruri cu care nu suntem în totalitate de acord. Atunci când acest lucru se întâmplă, reacția noastră naturală este să ne contrazicem mental cu mesajul primit sau să negăm tot mesajul. Însă niciuna din aceste reacții nu este corectă, ambele făcând ca mesajul să nu mai ajungă la noi.

Acest lucru înseamnă că trebuie să fii de acord cu tot ceea ce auzi? În niciun caz! Însă înseamnă că ar trebui să asculți ceea ce oamenii au de zis înainte ca tu să începi să judeci și astfel să devii un ascultător activ. Încearcă să le înțelegi punctul de vedere, să le asculți ideile, iar apoi ia o decizie. Ținta unei ascultări active este să-ți setezi propriile prejudicii, cadrane de referință și dorințe oricât de departe se poate de lumea oratorului.

Așa cum bine știi, o minte închisă este una goală.

Concentrează-te pe a asculta

Așa cum am observat, un ascultător activ experimentat nu încearcă să absoarbă fiecare cuvânt al oratorului. Mai degrabă, ei se concentrează pe lucruri specifice ale unui discurs. Uite câteva sugestii prin care tu ai putea să-ți îmbunătățești abilitatea de a asculta.

Ascultă ideile principale

Marea majoritate a discursurilor au între 2 și 4 idei principale. În cazul în care un orator nu este „zăpăcit”, ar trebui să fii în stare să-i detectezi ideile principale din discurs. Adesea, un orator va oferi câteva idei la începutul discursului despre ceea ce urmează să spună. De asemenea, odată cu parcurgerea discursului, ar trebui să menționeze fiecare idee la momentul ei. Acelea sunt momentele cu care ar trebui să începi, momentele cărora ar trebui să le acorzi atenție.

Ascultă pentru dovezi

A identifica ideile principale s-ar putea să nu fie îndeajuns. Totodată trebuie să cauți acele argumente care aduc dovezi la ceea ce spune. S-ar putea să crezi pur și simplu ceea ce un orator are de zis doar pentru că are o funcție înaltă, însă amândoi știm că funcția nu înseamnă neapărat și credibilitate.

Adresează-ți întrebări de genul:

  • Sunt aceste informații clare?
  • Sunt luate din surse obiective?
  • Sunt relevante pentru ceea ce spune oratorul?
  • Sunt îndeajuns de bune pentru a susține punctul de vedere al oratorului?

Ascultă pentru tehnică

Am spus mai devreme că felul în care un orator arată nu ar trebui să te distragă de la mesajul pe care acesta îl transmite. Cu toate acestea, dacă tu îți dorești să ajungi un orator de succes, trebuie să studiezi metodele prin care ceilalți oratori vorbesc eficient.

Analizează introducerea: Care sunt metodele prin care oratorul captează atenția? Este acesta ușor de urmărit? Poți să identifici principalele idei? Poți să fii atent atunci când oratorul se plimbă prin încăpere?

Studiază limbajul oratorului: Este clar, plin de viață, decent? Se adaptează oratorul ușor la audiență? Este fluent, convingător, dinamic? Are capacitatea de a întări ideile pe care le prezintă? Cât de bine își folosește gesturile, contactul vizual și elementele vizuale?

Atunci când ești un ascultător activ, concentrează-te pe elementele pozitive și negative ale oratorului, astfel vei știi ce poți face și tu sau ce nu ar trebui să faci pentru a avea un discurs de succes.

Dezvoltă-ți abilitatea de a lua notițe

Această abilitate ar trebui să-ți fie dezvoltată încă de pe băncile facultății, însă nu este neapărat o regulă. Cu toate acestea, dacă vrei ca notițele tale să fie cât mai clare, cât mai eficiente, în mod sigur nu ar trebui să scrii propoziții întregi. Nu pentru că nu ar fi bine, însă în mod sigur nu vei avea timp.

Cel mai indicat este fie să scrii ce scrie pe slide, acolo în mod normal fiind foarte puține cuvinte, fie să folosești cuvintele cheie din frazele rostite de orator și să le notezi pe o coală de hârtie. Aici subconștientul va juca un rol important, deoarece acesta va avea capacitatea să-și aducă aminte întreaga frază spusă de orator în momentul în care tu vei citi cuvintele cheie aferente frazei respective.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.