Published On: 21/09/20144.4 min read

Cât timp petreci zilnic vorbind cu alte persoane? Media este undeva la 30%, în cazul adulţilor. Până în momentul în care citești acest articol, probabil ai ajuns să-ți dezvolți abilitățile de vorbit în public atât de mult încât să te perfecționezi. S-ar putea să n-o realizezi, însă deja ai foarte multe abilități dezvoltate atunci când vorbești cu oamenii.

Aceste abilități includ următoarele:

1. Îți organizezi gândurile logic

Dacă ar trebui să ghidezi pe cineva să ajungă la tine acasă, în mod sigur nu ai face-o în felul următor:

Când ieși de pe autostradă, vei vedea un restaurant mare pe dreapta. Însă înainte de asta, stai pe autostradă până la ieșirea E. De obicei, câțiva câini ai vecinului sunt pe stradă, deci mergi încet în zona aceea. Venind dinspre casa ta, vei intra pe autostradă pe Strada Pomilor. Dacă treci de fast food-ul în formă de hamburger deja ești prea departe. Casa este albastră.

N-are nicio logică, nu? Însă, în loc să povestești așa, vei lua lucrurile pe rând, pas cu pas, de la casa lui până la casa ta. Vei organiza, pur și simplu, mesajul.

2. Îți croiești mesajul pentru audiență

Să presupunem că ești un geolog. Două persoane te întreabă din ce sunt formate perlele, una din ele fiind colegul tău de apartament, iar cealaltă fiind sora ta de 9 ani. Răspunsurile ar trebui să fie următoarele:

Pentru colegul de apartament: atunci când un bob de nisip intră în scoica unei stridii, stridia secretă o substanță numită sidef, care este în mare parte carbonat de calciu și este același material care căptușește scoica stridiei. Sideful acumulat în straturile nucleului formează perla.

Pentru sora de 9 ani: imaginează-ți că ești o stridie pe fundul unui ocean. Un bob de nisip intră sub scoica ta și te face să te simți inconfortabilă, astfel că decizi să îl acoperi cu un material numit mama-perlelor. Acest lucru va crește în jurul bobului de nisip și va forma o perlă.

3. A spune o poveste cu un impact maxim

Să presupunem că-i povestești unui prieten de un incident amuzant de la meciul de fotbal de săptămâna trecută. Nu vei începe cu punctul culminant, ci vei construi frumos povestea, ajustându-ți cuvintele și tonul vocii astfel încât să ai parte de cel mai bun efect.

4. Adoptarea feedback-ului unui ascultător

Oricând vorbești cu cineva, ești conștient de reacțiile fizice, faciale și verbale ale persoanei respective.

De exemplu, explici un lucru care ți s-a întâmplat astăzi unui prieten. Prietenul se uită ciudat la tine, îndreaptă mâna către tine ca și cum ar vrea să te oprească și spune „Hă?”, după care tu începi să-i explici iar.

Toate acestea sunt abilități pe care le deți deja și pe care le-ai căpătat în timp, pentru că ai ales să te dezvolți. Abilități pe care le folosești atât în conversații, cât și în cazul în care vorbești în public.

În ciuda similarităților despre care am discutat mai sus, vorbitul în public și conversațiile de zi cu zi nu sunt identice. Imaginează-ți că spui o poveste unui prieten. Acum imaginează-ți că spui aceeași poveste unui grup de 5-7 oameni. Din nou, aceeași poveste, la 25-30 de oameni. Cu cât audiența este mai diferită, cu atât mesajul livrat va fi ambalat diferit.

1. Vorbitul în public este mult mai structurat

De obicei apare chiar și un timp limită în care trebuie să vorbești, timp pe care nu-l poți depăși. În marea majoritate a cazurilor, ascultătorii nu au voie să te întrerupă pentru întrebări. În pregătirea discursului, oratorul va trebui să anticipeze întrebările care pot apărea în mințile ascultătorilor și să răspundă la acestea. Așa cum te-ai gândit deja, vorbitul în public are nevoie de mai multă planificare și pregătire decât conversația obișnuită.

2. Vorbitul în public necesită un limbaj mai formal

Jargonul, gramatica slabă sau alte lucruri de genul acesta nu își au locul în vorbitul în public. Oricât de supărat ai fi în legătură cu subiectul pe care îl abordezi, nu te poți trezi în fața unei mulțimi de oameni înjurând și spunând tot felul de chestii nepoliticoase. E nevoie ca, în fața audienței tale, să-ți păstrezi profesionalismul, altfel vei pierde respectul acesteia.

3. Vorbitul în public necesită o metodă diferită de livrare

Atunci când conversează informal, marea majoritate a oamenilor vorbesc încet, folosind jargon, adoptând o postură cazuală și folosesc pauze verbale deranjante precum „ăăăăă”. Un vorbitor în public în ajustează vocea astfel încât audiența să-l poată auzi cum trebuie.

Cu multă practică, vei putea ajunge să stăpânești aceste diferențe și să-ți dezvolți abilitățile conversaționale în unele ce te vor ajuta să susții discursuri.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.