Published On: 13/09/20143.9 min read

Foarte mulți vorbitori în public se feresc de întrebările audienței, pe când mie chiar îmi place deoarece consider că este o provocare. Sesiunea de întrebări și răspunsuri reprezintă o oportunitate pentru ca audiența să afle mai multe despre subiectul tău și pentru a vedea cât de bine ești pregătit. Dacă reușești să faci față cu brio, atunci aceștia vor arăta și mai mult respect.

Vrei să te pregătești pentru întrebările audienței? Te sfătuiesc să ții cont de următorii 8 pași:

  1. Ascultă întreaga întrebare

Foarte mulți vorbitori în public nu își iau timp pentru a asculta cu adevărat întrebarea. Câteodată chiar încep să răspundă înainte ca cel care o adresează să termine de vorbit. Dacă nu asculți întreaga întrebare, nu vei avea cum să oferi un răspuns satisfăcător.

  1. Repetă întrebarea pentru audiență

Pentru a te asigura că ai auzit și înțeles întrebarea cum trebuie, repet-o audienței. Această abordare te va ajuta din trei puncte de vedere. În primul rând, vei fi sigur că toată lumea din audiență va auzi întrebarea. În al doilea rând, prin simplul fapt că repeți întrebarea, acest lucru îți va oferi timp de gândire. În al treilea rând, dacă întrebarea nu a fost adresată cum trebuie și nu ai înțeles-o, atunci îi oferi ocazia, celui care a adresat-o, s-o repete.

  1. Mulțumește pentru întrebare

Dacă din partea audienței ai primit o întrebare pe care o consideri inteligentă sau foarte bună, atunci specifică acest lucru. De exemplu – „mulțumesc, aceasta este o întrebare excelentă”. De notat faptul că dacă faci așa cu un participant, ar trebui să menţii cam același nivel cu restul participanților.

  1. Fii sincer

Dacă nu cunoști răspunsul la o întrebare, nu încerca să găsești unul. Fii sincer, spunând că în acel moment nu ai un răspuns la întrebare și că vei face tot posibilul să-i răspunzi într-un mail. Dacă ești sincer, audiența va continua să te respecte chiar dacă nu cunoști fiecare detaliu al subiectului pe care l-ai abordat. Asigură-te că persoanei care a pus întrebarea dificilă îi vei lua un număr de telefon / e-mail pentru a putea să o contactezi.

  1. Construiește către următoarea întrebarea

După ce ai răspuns unei întrebări, adresează următoarea întrebare participantului: „ceea ce am spus ți-a răspuns la întrebare?” sau „a fost aceasta informația pe care o căutai?”. Din momentul în care ai primit un răspuns pozitiv, poți trece la următoarea întrebare.

  1. Cere-i participantului să se ridice

Acest lucru te va ajuta să vezi persoana care ți-a adresat întrebarea, să faci contact vizual cu aceasta și astfel că simtă că discuți în mod direct cu ea. Totodată, acest lucru va face ca participantul să nu mai aibă același curaj în a-ți adresa o întrebare neplăcută.

  1. Oferă hârtie pentru întrebările audienței

Este posibil ca participanții să nu se simtă confortabil în picioare adresând întrebări. Este posibil totodată ca aceștia să prefere să scrie întrebarea pe o coală de hârtie. Încurajează audiența să scrie întrebări pe coli de hârtie, ca apoi tu să le citești cu voce tare și să răspunzi la ele.

  1. Scrie întrebările

La toate acele întrebări la care nu poți oferi un răspuns sau pentru care nu mai este timp, pur și simplu scrie-le pe o coală de hârtie și revino cu un răspuns pe mail. De asemenea, dacă nu intenționezi să faci acest lucru, pentru că nu este obligatoriu, nu le promite participanților.

Ce se întâmplă dacă întrebările audienței nu apar?

Liniștea de la sfârșitul discursului sau prezentării tale este definitorie. Poți evita această liniște având în vedere următoarele:

  • Pune întrebări. Întreabă audiența dacă așteptările au fost satisfăcute și dacă s-a simțit bine alături de tine.
  • Pune-ți singur întrebări. Acest lucru este mai simplu decât crezi. După ce ajungi la sfârșitul unei idei, dacă nimeni nu are întrebări, adresează-i publicului o întrebare în legătură cu ideea respectivă.
  • Selectează un membru al audienței care să-ți adreseze prima întrebare. În cazul în care nimeni nu este voluntar, acest lucru pare o idee bună. Însă ai grijă să alegi un participant care a părut interesat de prezentarea ta.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.