„De ce te grăbești să renunți la visul tău?”
În ultimul timp îmi tot pun întrebarea aceasta și, sincer să fiu, nimeni nu mă face să înțeleg cu adevărat. În ultimii ani am cunoscut îndeajuns de multe persoane cu visuri mărețe, care doreau să facă ceva diferit decât cei care termină o facultate și iau primul job ce li se oferă. Sunt oameni care gândeau ca mine, care considerau că pot să facă multe și nu-mi dădeau niciodată de înțeles că vor ajunge să renunțe la ceva ce înseamnă pasiune pentru ei.
N-o să vă ofer exemple specifice, în schimb, pentru a vă ajuta să vă faceți o idee (cu toate că sunt sigur că ați înțeles) voi spune următorul lucru: ești pasionat de un lucru atât de mult, încât te vezi peste 2-5-10 ani cum încă faci lucrul respectiv și pe viitor vezi un impact atât de mare în urma acțiunilor tale încât ești entuziasmat în fiecare zi. Am cunoscut astfel de oameni care cu toate că pasiunea pentru ceea ce făceau li se citea în privire, au ajuns să renunțe. Și au renunțat pentru un job de 8-12 ore de stat într-un birou, în corporații, unde nu fac nimic care să aibă legătură cu ce făceau anterior.
Și văzând că se întâmplă asta în jurul meu, m-am gândit să pun câteva întrebări în speranța că oamenii mă vor lămuri, însă tot ceea ce primeam erau răspunsuri banale, precum „e ceva temporar”sau „m-a trimis mama”. Însă simțeam cum acel gram de adevăr vital nu există în afirmația lor.
Așa că, de ce te grăbești să renunți la visul tău?
Acum 10-20 de ani, probabil puteai spune că nu ești încurajat de nimeni să-ți urmezi visul, însă dacă intri pe Google, cauți „dezvoltare personală”, în mod sigur pe fiecare din site-urile afișate la rezultate va exista cel puțin un articol în care ți se explică frumos, pe înțelesul tuturor, de ce ar trebui să-ți urmezi visul.
Poate nu te încurajează familia și sincer să fiu nici nu înțeleg cum ar putea s-o facă, pentru că ei nu au avut parte de aceste timpuri în care totul este foarte accesibil. Poate nu te încurajează prietenii, iar dacă nu te încurajează, aș avea un mare semn de întrebare. Și dacă nu ești încurajat de acele persoane pe care-ți dorești să te încurajeze, atunci de ce nu cauți în altă parte? Ca specie, suntem foarte voluntari și ne place să ajutăm, așa că cere ajutorul acelor persoane care te pot ajuta.
Și revin la întrebare. DE CE TE GRĂBEȘTI SĂ RENUNȚI LA VISUL TĂU? Mai citește-o încă o dată. DE CE TE GRĂBEȘTI SĂ RENUNȚI LA VISUL TĂU? Ai cumva 30-40 de ani și trebuie neapărat să întreții o familie? Ai nevoie de cantități mari de bani pentru a fi fericit acum și trist peste 2-5-10 ani? M-am gândit la 3 motive principale pentru care consider că graba strică treaba în cazul acesta:
1. Ești descurajat
Dacă tot am vorbit mai sus despre asta, m-am gândit să continui. De-a lungul timpului atragem în jurul nostru tot felul de persoane, care nu știm dacă sunt potrivite pentru noi sau nu. Și cu toate că ajungem să le cunoaște, ajungem să vedem cât de apropiați ne sunt, dacă ne vor binele sau răul, nu facem nimic pentru a rămâne doar cu acele persoane cu care avem o conexiune și ajungem să le păstrăm pe toate. Partea proastă este că din 100 de persoane pe care le întâlnești, cu 50-70 din acestea ajungi să te împrietenești și doar cu 2-5 să te înțelegi cu adevărat bine. Acum gândește-te cât de mic este procentul persoanelor pe care ar trebui să le păstrezi lângă tine.
Și așa ajungem să ne înconjurăm cu tot felul de persoane – persoane care nu au aceeași energie ca noi, persoane care nu ne împărtășesc perspectivele, persoane care vor să le urmezi lor visul, ci nu să-l urmezi pe al tău. Așa că, nu neapărat în mod conștient, ajungi să renunți la ceea ce iubești mai mult și să te îndrepți către altceva, care consideri că ți-e mai benefic doar pentru că așa zic alții.
2. Te grăbești
Poate că în momentul de față nu ai tocmai situația financiară pe care ți-o dorești. Poate că în momentul de față nu ești atât de cunoscut precum îți dorești. Poate că în momentul de față nu ești tratat așa cum îți dorești. Poate că …
Și ce dacă?! Preferi să renunți la fiecare cărămidă pe care ai pus-o până acum podului pe care îl construiești și să te duci să continui la construcția podului altuia doar pentru un confort temporar? Gândește-te bine la ceea ce ai acum și conștientizează faptul că ești fericit!
Vorbeam acum ceva timp cu un blogger la blog meet. Tipul are succes, este cunoscut la nivel național și câștigă destul de bine din asta (nu mi-a zis, însă sunt sigur). Are o experiență de 6 ani în lumea blogosferei și mi-a povestit că a stat de vorbă cu persoane care au început când a început și el, însă au renunțat la scurt timp, iar acestea îi ziceau că „dacă aș fi continuat și eu, oare unde aș fi fost acum?”.
La fel și în cazul pasiunii și visului tău. Dacă ai continua și nu ai renunța, oare peste 5 ani unde ai ajunge? Nu ești curios să aflii?
3. Îți este frică
Atât faptul că ești descurajat și faptul că te grăbești nu fac altceva decât să crească nivelul de disconfort și să te facă să eziți din ce în ce mai mult, ajungând să simți doze mici de frică, până când renunți. Oamenii care te descurajează și îți spun că nu poți, împreună cu dorința ta de a face lucrurile să se întâmple imediat, acționează împotriva ta.
Probabil ai ajuns să-ți pui întrebări precum:
- Dacă acum continui și peste 2 ani sunt la același nivel? Probabil că nu observi, însă te contrazici! A continua ceea ce faci înseamnă a evolua! Așa că nici dacă-ți dorești nu vei ajunge să rămâi la același nivel. Ești doar speriat de faptul că nu ști cum va arăta viitorul, ceea ce e complet normal, toți trecem prin asta, așa că relaxează-te!
- De ce fac atât de multe lucruri și nu am parte de nimic? Ești sigur că faci ATÂT de multe lucruri și totodată că nu ai parte de nimic? Poate așteptările tale sunt prea sus și dacă ești la început de drum, beneficiile de care ai parte sunt multe, însă sunt în cantități foarte mici. Setează-ți atenția pe lucrurile mărunte pe care le obții, cele majore vin puțin mai târziu.
Și întrebările sunt multe, lista poate continua. Important este să ai încredere în tine, să nu te grăbești și să ai în jurul tău persoane care nu vor nimic mai mult decât să te ajute. DA! Încă există astfel de persoane și sunt foarte multe, mai multe decât îți imaginezi!
Construiește-ți visul!
Nu fugi de el, așa cum face mai toată lumea care se sperie la primul eșec. Imaginează-ți că această construcție este un proces disponibil tuturor, însă fiecare proces are nivele de dificultate și ca în orice activitate ce este pe nivele de dificultate, vei începe de la cel mai ușor. Pe măsură ce înaintezi, nivelul de dificultate crește și tu ai tendința să renunți.
Construcția acestui vis, pe care toată lumea îl are (evident, în forme diferite) reprezintă exact acea capacitate de a trata dificultatea cu zâmbetul pe buze și de a continua către nivelul următor, indiferent care ar fi obstacolele.
Nu spun că este ușor, însă spun că poți să ajungi să-ți construiești visul! Oricine poate, iar tu faci parte din grupul acelora care pot!
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.