Vine un timp când trebuie să pui suflet în pregătirea prezentării. Vei investii ore sau chiar zile pentru a te asigura că toate elementele prezentării tale (notițe, elemente vizuale, gesturile, sala în care vei ține prezentarea, etc.) sunt toate mai mult decât în regulă. Cu toate acestea, atunci când ajungi la locația cu pricina, vei observa că echipamentul sau locația nu sunt așa cum te așteptai, sau poate amândouă. Pe scurt, lucrurile neașteptate își vor face apariția.
În cele ce urmează, și probabil și alte câteva articole în viitorul apropiat, îți voi prezenta câteva idei care te vor ajuta să ai control față de lucrurile neașteptate. Cheia stă la baza anticipării, deoarece cu cât anticipezi mai mult problemele ce ar putea apărea, cu atât vei fi mai pregătit. Și crede-mă când îți spun că va veni un timp în care ceva neașteptat se va întâmpla.
A te îngrijora mai mult și mai mult în legătură cu aceste situații duce la anxietate, nervozitate, lipsa încrederii în tine. Cu toate acestea, dacă accepți faptul că este posibil ca oricând problemele să apară, atunci te poți pregăti pentru lucrurile neașteptate.
Cum să te pregătești pentru lucrurile neașteptate
Vorbitorii în public ce se află la început de drum consideră că prezentarea lor trebuie să fie perfectă sau audiența nu-i va respecta. Această convingere n-ar putea să fie mai distanțată de adevăr. Audiența, prin natura ei, își dorește ca tu să reușești să-ți prezinți materialul și dacă va avea ocazia te va ajuta.
Hai să aruncăm o privire asupra problemelor pe care vorbitorii în public le întâlnesc și totodată să vă prezint și câte o soluție pentru fiecare în parte, astfel încât, dacă vi se va întâmpla, să știți ce ați putea face.
Probleme cu microfonul
În zilele noastre, există câteva tipuri de microfoane foarte populare pe care vorbitorii în public le folosesc, iar fiecare are nevoie de ceva exercițiu pentru a putea fi folosit cum trebuie. De exemplu, a ține un microfon în mână în timp ce vorbești este diferit de folosirea acelui microfon care este prins de pupitru.
Problema #1 – Microfonul „moare” în mijlocul prezentării
Soluție. În cazul în care microfonul „moare” în mijlocul prezentării și nu ai unul de rezervă, pur și simplu oprește-ți microfonul ( da, din buton ). Cere-ți scuze audienței și apropie-te de aceasta, astfel încât vocea ta să se poată auzi până în spatele încăperii. În momentul în care ajungi la sfârșitul unei idei importante din discursul tău, fă o pauză și vezi dacă poți înlocui microfonul defect cu un altul.
Problema #2 – Se creează distorsiuni
Soluție. Mută microfonul puțin mai departe de gură. Dacă folosești un microfon wireless, atunci fixează-l într-o poziție în care să nu stea lipit de gură.
Probleme cu elementele vizuale sau echipamentul
Cu cât folosești mai multe elemente vizuale la prezentarea ta, cu atât este mai probabil ca ceva negativ să se întâmple. Este important să ai grijă de fiecare element în parte și să te asiguri că totul va fi perfect.
Problema 1 – În mod accidental îți cad notițele și își pierd ordinea
Soluție. Asigură-te că înainte să ajungi la eveniment, notițele tale sunt numerotate. Dacă atunci când îți cad și acestea sunt numerotate, vei putea să le rearanjezi rapid. Încearcă să faci acest lucru fără să atragi atenția prea mult asupra notițelor tale. Totodată, încearcă să nu ai prea multe notițe. De la 5 în sus deja vor fi prea multe.
Problema 2 – Echipamentul tău încetează să mai funcționeze
Soluție. Dacă nu poți determina și corecta problema, continuă-ți prezentarea fără niciun element vizual. Nu face audiența să aștepte până tu îți rezolvi problema. Dacă ai nevoie neapărată de elementele vizuale, ia o pauză scurtă și remediază problema.
Problema 3 – Slide-urile tale o iau razna
Soluție. Oprește proiectorul și încearcă să repari prezentarea. De obicei, slide-urile se blochează dacă ai apăsat de prea multe ori într-un timp prea scurt pe telecomandă.
Problema 4 – Proiectorul se arde, lucru care probabil se întâmplă foarte des
Soluție. Aici nu prea ai ce face, doar dacă ai un proiector de rezervă la tine. În cazul în care nici organizatorii nu au unul, atunci vei fi nevoit să continui prezentarea fără elemente vizuale. În momentul în care când o practici, asigură-te că o poți susține și fără acestea.
Probleme cu lumina în încăpere
De foarte multe ori va fi nevoie ca încăperea să fie ceva mai luminată atunci când vorbești în public. Este un lucru vital pentru orator să știe unde sunt întrerupătoarele, astfel încât să poată modifica nivelul luminii fără prea mult deranj.
Problema 1 – Becurile din încăpere este posibil să nu aibă un întrerupător
Soluție. Dacă nu există un întrerupător la îndemână, cel mai bine ar fi ca înainte de prezentare să îți setezi lumina așa cum vrei, iar în cazul în care acest lucru ajunge să fie pe placul tău, poți să scoți câteva becuri astfel încât lumina să nu fie atât de puternică.
Probleme cu platforma
Câteodată este nevoie să vorbești de pe o scenă. Din moment ce marea majoritate a scenelor sunt pregătite dinainte și sunt acolo doar temporar, asigură-te că este în perfectă stare și că în timpul discursului nu va cădea.
Problema 1 – Platforma nu este stabilă
Soluție. Mergi pe întreaga platformă pentru a-i verifica stabilitatea. De asemenea, observă zgomotele produse de aceasta atunci când mergi. Vezi dacă există o zonă în care dacă te deplasezi platforma nu scoate niciun sunet.
Sper că toate aceste informații îți sunt de folos și că acum vei fi cu un procent mai încrezător atunci când vei avea de susținut un discurs.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.