Mișcarea corpului, schimbarea poziției sau a locației atunci când vorbești în fața unei audiențe este cea mai mare, vizibilă acțiune pe care o poți face. Prin urmare, fie te poate ajuta să transmiți un mesaj puternic, plin de emoții, fie îți va aduce eșecul – chiar și în cazul celui mai bine planificat discurs.
Mișcarea corpului tău într-o manieră controlată îți oferă 3 beneficii:
- Întărește mesajul pe care îl transmiți;
- Atrage atenția audienței;
- Arde energia negativă și te scapă de stres.
Cu toate acestea, ține minte o regulă: niciodată nu te mișca fără un motiv.
Așa cum spuneam în articolele anterioare, ochiul este în mod inevitabil atras de un obiect aflat în mişcare, deci orice mișcare a corpului din timpul discursului atrage atenția. Prea multă mișcare, chiar și în cazul în care consideri că este adecvată, poate deveni deranjantă pentru audiență.
Ține minte următoarele tipuri de mișcări și semnificația acestora atunci când vorbești în fața unei audiențe:
- A te deplasa cu un pas înainte semnifică faptul că ai ajuns la un punct important al discursului tău;
- A te deplasa cu un pas înapoi semnifică faptul că ai ajuns la concluzia unei idei și îți dorești ca audiența să se relaxeze pentru un moment;
- A te deplasa în lateral semnifică o tranziție – indică faptul că treci de la o idee la alta.
Ultimul motiv pentru mișcarea corpului pare să fie cel mai banal și anume: pentru a ajunge dintr-un loc în altul. În aproape fiecare situație în care te afli în fața unei audiențe, va trebui să te deplasezi de la pupitrul tău către audiență și invers, mai ales dacă folosești elemente vizuale.
Probabil că te întrebi de ce ar trebui să te miști. Faci acest lucru pentru ca oamenii audienței tale să te poată urmării și să se concentreze pe tine. Felul în care mergi de la scaun la locul în care vei vorbi este foarte important. Atunci când ești prezentat, ar trebui să transmiți dorința de a vorbi audienței. Foarte mulți oratori se duc către pupitru de parcă cineva ar urma să-i omoare.
- Pășește încrezător de la scaun către pupitru. Fă o pauză de câteva secunde și apoi mută-te lângă pupitru pentru că nu vrei să te ascunzi în spatele lui;
- Zâmbește înainte de a spune primele cuvinte;
- Nu sta prea aproape și nici în spatele primelor rânduri ale audienței;
- Nu te mișca prea mult. S-ar putea ca de la un punct în colo să devină obositor pentru audiență;
- Faptul că te miști prea mult s-ar putea să îți ruineze ideile discursului tău. Este esențial să te miști cu un scop, nu doar să schimbi pozițiile aiurea.
- Să ai în minte mereu trei poziții. Poziția principală este lângă locul în care ți-ai început discursul. Următoarele două sunt la 1 și 3 metri de poziția principală. Nu încerca să te deplasezi cu mai mult de 3 metri de locul în care ți-ai început discursul decât dacă ai ceva important de scos în evidență.
- Practică-ți mișcările și formează-ți cele trei poziții. Acestea ar trebui să fie planificate la fel cum îți planifici gesturile.
- Păstrează o postură prin care să transmiți încredere atunci când nu te miști.
Este foarte important să îmbini mișcările corpului cu gesturile, cuvintele și expresiile faciale. Tu ești unealta care dă putere mesajului tău.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.