Published On: 03/09/20146.6 min read

Felul în care îți poziționezi corpul atunci când vorbești, transmite un mesaj vizual către audiență. O bună postură, spre deosebire de gesturile tale, totodată te ajută să respiri așa cum trebuie și să îți proiectezi vocea cu succes. Dacă stai drept, fii atent să nu te balansezi. Fii sigur că ambele picioare sunt „înfipte” în pământ și că umerii sunt drepți. Nu te apleca, iar atunci când mergi, stai drept. Fii mândru de tine, doar ai un mesaj important de transmis.

Gesturile reprezintă mișcări specifice ale corpului care întăresc mesajul verbal. Marea majoritate a gesturilor sunt făcute cu palmele și brațele. Mâinile tale sunt niște unelte minunate prin care poți comunica. Un gest făcut de tine ca orator poate aduce o semnificație foarte mare cuvintelor pe care le exprimi. Și pentru a fi cât mai eficient, un gest trebuie să fie intenționat, gestul totodată trebuind să aibă același înţeles atât pentru tine, cât și pentru audiență.

Gesturile reflectă nu doar ceea ce se spune, ci și personalitatea din spatele mesajului transmis:

 • Gesturile clarifică și susțin cuvintele. Acestea întăresc înțelegerea audienței asupra mesajului tău verbal.
 • Gesturile dramatizează ideile. Acestea ajută la colorarea unor imagini vii în mințile audienței.
 • Gesturile ajută la empatizare. Acestea scot în evidență sentimentele și atitudinea ta.
 • Gesturile ajută la disiparea tensiunii. Acestea reprezintă o priză bună pentru energia negativă.
 • Gesturile funcționează ca elemente vizuale. Acestea au capacitatea de a atrage ușor atenția audienței.
 • Gesturile stimulează percepția audienței. Acestea te ajută să obții răspunsurile pe care le dorești.

Există 4 categorii de gesturi:

1. Gesturile descriptive

Acestea sunt folosite pentru a clarifica sau dezvolta. Unele gesturi descriptive includ folosirea mâinilor pentru indicarea dimensiunii, formei, locației și funcționează pentru a descrie un munte imens sau o creatură în miniatură.

2. Gesturile empatice

Acestea sunt pentru a scoate în evidență ceea ce spunem. De exemplu, un pumn încleștat semnifică faptul că în mesajul transmis există niște emoții puternice, emoții precum furie sau determinare.

3. Gesturi sugestive

Acestea reprezintă simboluri ale ideilor sau emoțiilor. De exemplu, o palmă deschisă înseamnă a primi sau a oferi, în timp ce o ridicare din umeri poate reprezenta ignoranță sau ironie.

4. Gesturi determinatorii

Acestea sunt folosite pentru a primi anumite răspunsuri dorite din partea audienței. De exemplu, dacă dorești ca audiența ta să ridice mâna, să aplaude sau să facă o altă acțiune, atunci îi poți încuraja prin făcând chiar tu acel lucru.

Unde sunt localizate gesturile

Poți face gesturi sub, deasupra sau în dreptul umerilor, fiecare din acestea producând un efect diferit în ceea ce privește mesajul transmis:

 • Gesturile care se află deasupra umerilor sugerează o înălțime fizică, inspirație sau emoție;
 • Gesturile care se află sub umeri sugerează tristețe, respingere sau condamnare;
 • Gesturile care se află în dreptul umerilor sugerează calmitate și serenitate.

Cele mai frecvente gesturi sunt acelea care implică palmele deschise către audiență. Așa cum am spus mai devreme, a ține o palmă deschisă înseamnă a oferi sau a primi. Din păcate, foarte mulți vorbitori în public folosesc aceste gesturi în mod inconștient ca o mișcare generală fără un înțeles specific. O pală ținută cu fața-n jos exprimă suprimare, secret, finalizare sau stabilitate. O palmă ținută cu fața-n sus exprimă oprire sau sinceritate.

Totodată, palmele ajută la măsurare și cu ajutorul lor putem indica caracteristici precum înalt, scund, mic, lung și așa mai departe. Atunci când îți practici discursul, experimentează cu diverse gesturi pentru a le găsi pe acelea care sunt naturale dar care și scot în evidență mesajul pe care dorești să-l transmiți.

Cum să gesticulezi în mod eficient

Gesturile reflectă personalitatea fiecărui vorbitor în public în parte. Ce este bine pentru un orator, s-ar putea să fie total greșit pentru un altul. Cu toate acestea, dacă ții cont de următoarele 7 reguli, vei deveni un vorbitor în public dinamic, încrezător, care folosește gesturile într-un mod adecvat.

1. Răspunde natural la ceea ce gândești, simți sau vezi

Este natural să gesticulăm, pentru fiecare dintre noi. Dacă îți reprimi impulsul de a gesticula, probabil te vei emoționa.

2. Creează condiții pentru a gesticula, nu pentru gesturi

Atunci când vorbești, ar trebui să fii implicat întru totul în comunicare – ci nu doar pe jumătate. Greșeala apare când începi să te gândești la ce gesturi ar trebui să faci, concentrarea ta devenind bidirecționată. Gesturile tale ar trebui să fie motivate pur și simplu de prezentarea ta.

3. Atașează acțiunea cuvântului

Mesajele vizuale și cele verbale trebuie să funcționeze în parteneriat pentru comunicarea aceluiași gând. Fiecare gest pe care îl faci ar trebui să fie intenționat și să reflecte cuvintele astfel încât audiența va observa efectul, ci nu gestul.

4. Nu abuza de gesturi

Dacă abuzezi, în mod sigur totul va arăta ciudat și vei îndepărta audiența. Audiențele tinere sunt atrase de obicei de oratori care folosesc gesturi puternice, însă audiențele în vârstă ar putea fi iritate de astfel de gesturi.

5. Gesturile tale trebuie să fie convingătoare

Acestea sunt îndeajuns de puternice încât să fie convingătoare și totodată îndeajuns de slabe încât să fie vizibile fără să iasă în evidență. De exemplu, dacă arătați entuziasmul față de un subiect sau o idee din discursul vostru, atunci faceți-o simplu, printr-un zâmbet. Dacă ești entuziasmat și nu arăți entuziasmul sau îl arăți greșit, atunci mesajul transmis va fi unul negativ. Gesturile tale trebuie să fie în concordanță cu cuvintele tale la nivelul la care dorești să fii convingător.

6. Gesturile trebuie făcute la timp

Această regulă este nu doar cea mai importantă, ci și cea mai dificilă. De ce? Pentru că gesturile trebuie să fie planificate în avans, astfel vei avea ocazia să le integrezi în discurs la momentul potrivit. În plus, sesiunile de practică îți vor oferi posibilitatea de a-ți da seama cum trebuie să fie gesturile tale și când să le folosești. Fiecare gest are trei părți:

 • Abordarea – atunci când corpul tău începe să se miște în anticipare;
 • Gestul – pur și simplu gestul în sine;
 • Întoarcerea – atunci când te întorci la poziția inițială.

Felul în care decurge un gest – abordarea, gestul, întoarcerea – trebuie să fie executat cât mai natural, astfel încât doar gestul în sine să fie evident pentru audiență.

Și pentru că am specificat că trebuie ca gesturile să fie practicate, vreau să subliniez faptul că acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie și memorate. Memorarea gesturilor ar face ca acestea să nu mai fie naturale, iar lucrurile care nu sunt naturale sunt percepute ca fiind negative de audiență.

7. Fă gesturile spontane, naturale să devină un obicei

Primul pas pentru a ajunge să folosești gesturile așa cum trebuie este să-ți dai seama cum și cât de bine le folosești în momentul de față. De exemplu, acordă atenție gesturilor în fiecare moment al zilei, în fiecare conversație pe care o ai cu persoanele din jurul tău. Ba chiar îți recomand ca atunci când ai ocazia să te înregistrezi și să îți conștientizezi gesturile. Te va ajuta să schimbi ceea ce nu îți place și să creezi un obicei constructiv și benefic.

Pentru a-ți îmbunătăți gesturile, tot ce trebuie să faci este sa practici. Însă niciodată în timpul unui discurs.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.