Amintirea discursului, a ceea ce trebuie să spui și a materialelor pe care le ai de prezentat te poate intimida uneori, chiar dacă ai ceva experiență în oratorie. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să te îngrijorezi, deoarece există foarte multe metode prin care îți poți ajuta memoria pentru amintirea discursului, toate aceste metode ajutând totodată la creșterea încrederii atunci când te afli în fața unui audiențe.
4 tehnici pentru amintirea discursului
Cele mai comune 4 tehnici pentru amintirea discursului sunt următoarele:
Să aruncăm o privire asupra fiecărei tehnici în detaliu, incluzând lucrurile pro și contra. Vei observa că o parte din sfaturi se aplică tuturor metodelor, însă acest lucru este ok pentru că îmi doresc, în principal, să scot în evidență importanța acestor lucruri.
1. Memorarea discursului
Probabil cea mai dificilă din cele 4 metode, memorarea este tehnica cu care marea majoritate a vorbitorilor în publici neexperimentați încep, deoarece aceștia consideră că așa se concep și susțin toate discursurile. De fapt, nu ți-aș recomanda nicidecum memorarea discursului – cu toate că rezultatul ar putea fi unul foarte bun, memorarea discursului cuvânt cu cuvânt și susținerea acestuia va necesita foarte multă practică.
Pentru început, va trebui să scrii pe o coală de hârtie sau la calculator discursul. Din moment ce foarte mulți oameni nu scriu așa cum vorbesc, acest lucru pare să fie o problemă. De exemplu, gesturile și inflexiunile vocii în concordanță cu un discurs memorat tind să fie plane și deloc în acțiune. Chiar dacă te descurci foarte bine cu gesturile și ai un ton al vocii extraordinar, este destul de probabil să uiți anumite bucăți ale discursului.
Dacă vei căuta pe YouTube discursuri, sunt sigur că vei găsi și acele discursuri în care chiar și cei mai experimentați uită ceea ce aveau de spus. Odată cu memorarea discursului va apărea și blocajul mental și nu mai este vorba despre dacă vei uita, ci când și cei vei uita. Poți memora un discurs? În mod sigur! Ar trebui să memorezi un discurs? Eu nu recomand.
Vorbitorii în public care se bazează pe un discurs memorat sunt mult mai aproape de eșec.
Un alt factor de risc cu un discurs memorat este reprezentat de dispariția spontaneității. Tendinţa va fi să spui discursul mult mai rapid, concentrarea ta fiind alocată cuvintelor, ci nu ideilor, și totodată probabil vei părea mult prea formal. Cel mai nasol, dacă uiți ceea ce aveai de spus și faci o greșeală, fluența discursului tău va fi întreruptă. Vei ajunge să te emoționezi, să pierzi încredere în tine și să începi de la început nu-i nici măcar o soluție.
2. Citirea discursului
Foarte mulți oameni „urăsc” să asculte pe cineva cum citește un discurs, chiar dacă oratorul face efortul de a crea contact vizual cu audiența. Probabil audiența va ajunge să spună că „dacă a venit să ne citească discursul, la fel de bine îl pot citi și eu singur”. Sunt sigur că nu doar o singură dată ai avut parte de cineva care a citit discursul și a făcut-o într-un mod foarte monoton.
În continuare sunt câteva motive pentru care consider că discursurile sunt citite slab:
- Oratorul își pierde inflexiunile vocii deoarece uită esența ideilor din spatele cuvintelor. Ascultă pauzele. Un discurs natural conține și pauze.
- Textul scris care acum este citit, nu a fost scris într-o manieră a unei „limbi vorbite”. Foarte des discursurile sunt scrise într-o manieră business, care este dificil de citit și mult mai dificil de ascultat.
- Oratorul face puțin sau deloc contact vizual. Orice contact vizual este cu coala de hârtie din față, nu cu audiența. Pentru a putea face contact vizual cu audiența și să și citești textul așa cum trebuie, ai nevoie de multă practică.
Nu mă înțelege greșit, sunt foarte multe momente în care consider că un discurs ar trebui citit. De exemplu, declarațiile consider că ar trebui citite, caz în care pentru a evita greșelile, textul trebuie citit cuvânt cu cuvânt.
Dacă a citi un discurs este absolut necesar, atunci îți sugerez să pari cât mai profesional. Uite câteva sfaturi:
- Acordă atenție inflexiunilor vocii
Pentru a suna cât mai natural trebuie să repeți des, ținând cont de pauze. Întreabă-te dacă cuvintele pe care le scrii sună așa cum îți imaginezi că le-ai vorbi. Înregistrează-te și ascultă-ți propria voce. Notează-ți unde trebuie să apară schimbări și unde nu.
- Spune cuvintele cu voce tare
Atunci când practici pentru amintirea discursului, citește-l cu voce tare de câteva ori astfel încât să îți poți auzii tonul și inflexiunea. Cu cât practici mai mult cititul discursului, cu atât vei fi mai familiar cu cuvintele respective. Folosirea acestei metode face ca discursul să fie mult mai ușor de citit pentru tine, iar pentru audiență de audiat.
- Folosește notițe
Pe marginea colii de hârtie, în subsol sau antet, poți adăuga diferite notițe care să te ajute. De exemplu, în dreptul unui paragraf poți pune o acoladă urmată de cuvântul „pauze”, astfel știind că acolo va trebui să folosești pauzele mai des decât de obicei.
- Folosește gesturi
Foarte mulți vorbitori în public sunt prea ocupați cu citirea corectă a textului, astfel că aceștia ajung să eșueze în comunicarea non-verbală. O strategie ar fi să lași câte un rând liber între fiecare rând scris al discursului tău și să adaugi notițe pentru fiecare cuvânt la care trebuie să empatizezi cu audiența. În mod sigur vei avea nevoie de practică, însă această strategie este foarte ajutătoare.
- Înregistrează-te video
Este cel mai bun lucru pe care ai putea să-l faci atunci când vine vorba de un discurs, chiar dacă acesta este citit. Mai ales când îl susții pentru prima dată. După ce te-ai filmat, îți recomand să iei o coală de hârtie, un pix (probabil și niște popcorn) și să îți notezi schimbările pe care le-ai face în legătură cu discursul tău.
Uite procesul pe care ar trebui să-l urmezi:
Prima revizuire: Vizualizează întreaga înregistrare (singur) fără să fii prea critic. Vizualizeaz-o ca și cum ai fi în audiență și ai vedea pentru prima dată acest lucru.
A doua revizuire: Întunecă imaginea sau pur și simplu stai cu spatele la monitor astfel încât să-ți poți auzi doar vocea. Scrie pe coala de hârtie care sunt lucrurile care nu îți plac la vocea ta.
A treia revizuire: Oprește sunetul și privește-te pur și simplu. Privește-ți gesturile, mimica, expresiile faciale, orice obiceiuri ciudate pe care le ai. Din nou, scrie pe foaie lucrurile pe care dorești să le schimbi.
A patra revizuire: Vizualizează din nou înregistrarea, de data aceasta cu sunetul pornit. Vezi dacă e ceva ce ai omis în timpul celorlalte revizuiri.
A cincea revizuire: Mai ia un prieten la tine, de data asta asigură-te că ai popcorn, și cere-i părerea sinceră despre ceea ce vede pe înregistrarea video. Cu cât prietenul tău va fi mai critic, cu atât tu vei avea mai multe de câștigat.
Acest proces al revizuirii este probabil cea mai bună tehnică cu ajutorul căreia îți poți îmbunătăți felul în care susții un discurs.
BONUS: Cum să-ți pregătești discursul din punct de vedere fizic
În continuare sunt câteva sfaturi prin care să îți pregătești discursul din punct de vedere fizic astfel încât să nu sune atât de rău când îl citești în fața audienței.
- Scrie în felul în care vorbești
Așa cum am spus mai devreme, oamenii care citesc discursurile, nu fac mai deloc contact vizual cu audiența. Pentru a evita acest lucru, scrie discursul în vocea cu care ești obișnuit să discuți cu familia și cei apropiați. Apoi, scrie-ți discursul folosind majuscule și minuscule, lucru care îți face discursul mult mai ușor de citit. SCRIIND TOTUL CU MAJUSCULE AȘA CUM AM FĂCUT ACUM FACE CA TEXTUL SĂ FIE MULT MAI DIFICIL DE CITIT – îmi și imaginez că l-ai citit mult mai lent decât de obicei.
- Păstrează paragrafele scurte și la obiect
Începe un nou paragraf la fiecare câteva propoziții, așa cum observi adesea în ziare. Unii oameni merg atât de departe încât schimbă culorile paragrafelor. De asemenea, să nu faci NICIODATĂ greșeala de a începe un paragraf pe o pagină și a-l termina pe cealaltă. Fiecare pagină nouă trebuie să înceapă cu un nou paragraf – acest lucru îți va oferi posibilitatea de a adăuga încă o pauză.
- Pune paginile discursului la un loc
Capsează paginile când pleci de acasă și scoate capsa atunci când ajungi la eveniment. De asemenea, foarte important, numerotează paginile. S-a întâmplat de foarte multe ori ca respectivele coli să pice pe jos și să nu fie numerotate. Ghiciți, pe o scară de la 1 la 10, cât de mare a fost dezastrul. Ține minte faptul că va trebui să manevrezi respectivele coli, iar acest lucru trebuie făcut fără a atrage atenția.
Cu foarte multă practică și o pregătire adecvată, poți avea succes la citirea unui discurs.
3. Folosirea notițelor
Notițele capturează marea majoritate a secțiunilor și a punctelor principale ale fiecărei secțiuni în parte. Aceasta este cea mai comună metodă pentru amintirea discursului. Utilizarea notițelor are un avantaj față de cititul discursului deoarece îți folosești inflexiunea normală a vocii și faci mai mult contact vizual cu audiența. Uite câteva sugestii în cazul în care decizi să utilizezi notițele.
- Păstrează totul scurt
Nu scrie pe notițe paragrafe întregi de text. Pune acolo doar cuvinte sau fraze cheie care să îți ajute memoria pentru amintirea discursului. De asemenea, ai mai putea nota și câteva idei.
- Amintește-ți să numerotezi paragrafele
- Include citate, statistici sau liste
- Dacă te miști, lasă-ți notițele la pupitru
Să nu-ți fie frică să te miști de lângă notițe și să ieși din zona de confort. Foarte mulți oratori se ascund în spatele pupitrului și astfel își blochează limbajul trupului. Dacă ai notițele în mână, nu vei gesticula prea des.
- Practică folosindu-ți notițele
Practica te ajută nu doar să te obișnuiești cu notițele, însă să ți le și analizezi. De exemplu, dacă ți se pare că le acorzi prea multă atenție, atunci probabil va trebui să mai reduci din informația scrisă acolo.
- Folosește imagini sau hărți
Nu trebuie să folosești doar cuvinte pe notițele tale. Imaginile sau hărțile te vor ajuta să vizualizezi mai bine punctele cheie ale discursului tău. În unele cazuri este ideal să desenezi o schiță sau o diagramă pe notițele tale. Alteori, un simplu desen este tot ce ai nevoie. De asemenea, folosește imagini mentale pentru a crea o poveste în mintea ta. Aici vei avea nevoie de creativitate, însă efortul se merită.
4. Folosirea materialelor vizuale
Materialele vizuale simple sunt foarte eficiente și servesc ca titluri sau subtitluri pentru subiectul tău, oferindu-i audienței posibilitatea să observe ceea ce se discută. Creează titluri semnificative și practică folosirea acestora ca indicii. Posibil vei avea nevoie de practică și aici, ca la orice altă tehnică, însă acest lucru te va ajuta cu amintirea discursului prin internalizarea acestuia.
De exemplu, „Cum să structurăm o prezentare” poate fi un element vizual, tu continuând să vorbești, într-un mod conversațional, despre cum știi tu că se structurează o prezentare. Atunci când am o prezentare la un discurs, folosesc slide-uri. Uite cum ar arăta în cazul în care discursul ar fi „Cum să depășești frica de vorbit în public”:
- Simptome ale fricii de vorbit în public
o Anxietate
o Mâini transpirate
o Nervozitate
- Tehnici mentale pentru reducerea fricii de vorbit în public
o Pregătire și repetiție
o Gândire pozitivă
o Fii natural și entuziasmat
- Tehnici fizice pentru reducerea fricii de vorbit în public
o Plimbă-te puțin înainte de a susține discursul
o Folosește exerciții pentru respirație
o Nu sta cu picioarele încrucișate
Folosirea materialelor vizuale adecvate pentru prezentarea ta reprezintă o parte importantă din design-ul și conceperea acesteia. În continuare sunt câteva sfaturi pe care să le iei în considerare când folosești materialele vizuale:
- Folosește metoda KISS
Acesta este un acronim de la „Keep It Short And Simple”. Nu folosi mai mult de o idee pentru fiecare material vizual. De asemenea, nu folosi mai mult de 6 linii de text pentru fiecare paragraf, iar fiecare rând să nu aibă mai mult de 6 cuvinte – regula de 6.
- Folosește titluri descriptive
Titlul fiecărui material vizual ar trebui să descrie foarte pe scurt ceea ce urmează. Un titlu clar va atrage atenția audienței și totodată va ajuta audiența să rețină mesajul principal.
- Folosește același stil (design) pentru fiecare material vizual
Folosește aceeași culoare, mărime și font ale textului. Nu trebuie să fie nimic sofisticat, ci totul cât mai simplu.
- Ai grijă ca toate acestea să fie scrise corect
Gramatica este foarte importantă. Corectează și recorectează. Apoi pune pe altcineva să mai corecteze încă o dată doar ca să fii sigur. Acest lucru te va ajuta nu numai să corectezi totul din punct de vedere gramatical, însă vei avea posibilitatea de a analiza în detaliu prezentarea. Nu considera niciodată că o singură corectură este îndeajuns, de obicei nu este. Și nu apela la unelte care să te ajute. Expresiile nu vor fi corectate niciodată cum trebuie de programe.
Ține minte faptul că materialele vizuale nu sunt limitate la cuvinte. Acestea pot fi totodată diagrame, desene, imagini sau chiar și obiecte.
Indiferent care ar fi metoda pe care o folosești pentru amintirea discursului, nimic nu te poate ajuta mai mult decât o pregătire adecvată și o practică constantă.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.