Published On: 25/08/20146.6 min read

Când vine vorba de discursul pe care îl susții, acesta poate fi fie plictisitor, cu o voce monotonă ca și cum ai citi o carte în fața audienței, fie interesant, într-un mod conversațional. Însă oricare ar fi discursul sau prezentarea ta, audiența trebuie să primească respectul pe care îl primesc familia, prietenii și apropiații tăi. Și pornind de la ideea că înțelegi acest lucru îndeajuns de bine încât nu trebuie să intru în lux de amănunte, îți voi prezenta în continuare câteva modalități prin care poți arăta mai mult respect în fața audienței tale.

Salută-ți audiența

Una din cele mai eficiente strategii este să saluți membri audienței tale atunci când aceștia păşesc în încăpere. Acest lucru demonstrează faptul că ești accesibil și abordabil. De asemenea, asigură-te că ajungi mai devreme pentru ca totul să fie pregătit așa cum ar trebui. Astfel, vei avea ocazia să saluți membri audienței tale și să te conectezi cu ei imediat.

Începe la ora stabilită

Dacă ai setat o oră pentru a începe și peste 80% din audiența ta și-a făcut apariția, atunci începe la ora stabilită. Am observat de foarte multe ori că se așteaptă încă câteva minute în ideea că poate vor mai apărea alte câteva persoane, însă nu sunt de acord. Ar trebui să arăți respect acelor persoane care au depus un efort și au ajuns la ora stabilită. De ce aceștia ar trebui să aștepte?

Fă contact vizual

Se spune că ochii reprezintă oglinda sufletului, iar a face un contact vizual bun cu audiența demonstrează faptul că ești cu adevărat interesat de ea. Acest lucru este în mod special de luat în considerare atunci când ai o conversație cu o singură persoană, poate chiar înainte să ajungi în fața audienței tale. Fă contact vizual cu cât mai mulți membri cu putință ai audienței. Ai grijă să nu vorbești cu aceeași oameni din primul rând.

Oferă atenție

Atunci când oamenii îți adresează o întrebare sau comentează la ceea ce tu spui, arată-le respect prin atenția pe care le-o oferi asupra celor spuse de ei. De exemplu, atunci când cineva îți adresează o întrebare, poți repeta întrebarea și totodată să folosești și numele persoanei care ți-a adresat întrebarea.

Planifică pauze

Oferind membrilor audienței tale cel puțin o pauză, le oferă posibilitatea să se întoarcă pentru o secundă la rutina lor (să dea telefoane, să verifice mail-uri, etc) și să se odihnească. Totodată, îți oferă și ție timp să te amesteci printre membri audienței și să-i cunoști mai bine. Conversațiile spontane te pot ajuta să afli ce părere au membri audienței despre prezentarea ta până la punctul respectiv. De asemenea, este foarte important să specifici oamenilor când ar trebui să se întoarcă din pauze.

Oferă premii pentru participare

Este foarte probabil ca atunci când ai o prezentare, oamenii să interacționeze cu tine și să participe la activitatea pe care o desfășori. Astfel, cei care sunt cu adevărat activi merită premii. Fie că oferi bomboane, fie că oferi materiale sau informații de calitate, este important ca membri activi ai audienței tale să se simtă apreciați pentru implicarea lor.

Fii disponibil

Mi se pare de bun simț ca oratorul să fie disponibil la telefon sau mail tuturor persoanelor din audiență. Acest lucru le oferă ocazia să pună mai multe întrebări, iar tu arăți că îți pasă de faptul că ei vor să învețe mai multe.

Sper doar să nu fiu plictisitor

Până acum am vorbit despre cum ar trebui să tratezi audiența, ajungând astfel să creezi o conexiune între tine și membri audienței. Acum, avându-i așezați în fața ta, una din marile tale dorințe ar trebui să fie să nu-i plictisești pe oamenii respectivi. În continuare sunt 9 sfaturi care să te ajute să ții audiența trează și alertă.

1. Folosește o tranziție eficientă

Tranzițiile reprezintă acea parte care face ca prezentarea să decurgă foarte frumos, foarte natural. Cu toate acestea, foarte mulți vorbitori în public uită să-și planifice tranzițiile. În continuare sunt câteva exemple:

  • Cuvinte sau fraze de tranziție. Acestea ar putea fi „în plus”, „în timp ce”, „cu toate acestea”, „în adiție”, „în cele din urmă”, „și așa mai departe”. Cu toate acestea, încearcă să nu abuzezi de ele.
  • Punct cu punct. „Am făcut trei puncte pentru a recapitula. Primul este …, al doilea este …, iar al treilea este …”
  • Pauză. Chiar și o simplă pauză, utilizată inteligent, poate reprezenta o tranziție. Acest lucru oferă audienței posibilitatea să se gândească la ceea ce spuneai și îi oferă timp pentru a asimila lucrurile.

2. Păstrează membrii audienței implicați între ei

Oferă-i fiecărui participant oportunitatea de a fi implicat în prezentarea ta prin oferirea anumitor activități pe care să le întreprindă cum ar fi să salute persoana din stânga sau să adreseze o întrebare unui alt membru al audienței. Uite câteva exemple pentru a ține membri audienței implicați:

  • Întrebare: „Câți dintre voi … ?”
  • Recapitulare: „Vă amintiți ce am spus despre … ?”

3. Mișcă-te

Atunci când ești în fața audienței, nu sta într-un singur loc atunci când vorbești. Mișcă-te în încăpere și forțează audiența să te urmărească cu privirea. Acest lucru le face ca atenția să fie focusată pe tine.

4. Zâmbește

Zâmbetul este un gest universal înțeles de toată lumea în același fel. Funcționează extraordinar.

5. Fă un contact vizual bun

Fă un efort pentru a stabili un contact vizual cu fiecare membru al audienței. La fel cum te ajută să creezi un raport și o conexiune cu audiența, te va ajuta și să o menţii implicată. Ideea este nu să te holbezi la audiență în timp ce vorbești, însă să privești cât mai mulți membri din audiență îndeajuns de mult încât să creezi o conexiune, de obicei fiind nevoie de 5 secunde pentru fiecare persoană în parte.

6. Implică audiența mental și fizic

Adresează membrilor audienței tale întrebări provocatoare. Forțează-i să gândească răspunsurile și oferă-le posibilitatea de a face mai mult decât să asculte. Totodată, oferă membrilor audienței tale câteva activități de întreprins, cum ar fi de la ridicatul mâinilor până la activități în echipă.

7. Oferă audienței tale direcții clare

Oferă audienței tale instrucțiuni clare în legătură cu ce îți dorești ca aceștia să facă. Dacă sunt confuzi se vor plictisii. Confuzia este o stare foarte apropiată de plictiseală, amândouă fiind negative pentru prezentarea ta.

8. Acceptă întrebări în mod regulat

După fiecare capitol al prezentării tale, verifică dacă audiența are întrebări sau comentarii în legătură cu informațiile pe care le-a primit. Nu aștepta până la sfârșitul prezentării – în mod sigur va fi prea târziu. De asemenea, întreabă audiența dacă se simte confortabil și dacă are nevoie de apă sau de pauză.

9. Interacționează cu audiența ta

Audiența va iubi faptul că din timpul pe care l-ai alocat prezentării, vei rupe puțin pentru a face conversație cu ei. Acest lucru îți oferă totodată posibilitatea de a afla mai multe despre audiența ta, din domenii precum responsabilităţi, viața personală și pasiuni.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.