În mod sigur nu este prima dată când citești că eșecurile te pot ajuta și că poți învăța de pe urma eșecului, ba poate chiar ai simțit-o pe propria piele, ceea ce înseamnă că știi cât de benefice sunt, cu toate că exact în momentul în care ai parte de unul s-ar putea să nu te bucuri atât de mult de el.
Eșecurile sunt parte din viața noastră, sunt parte din succesul nostru, iar cel care, de-a lungul unei vieți, nu simte eșecul pe propria piele, nu va ajunge niciodată să atingă succesul. Este ceva ce se află în natura noastră, ca specie fiind nevoiți, într-un fel, să greșim pentru a putea ajunge la succesul imaginat. De menționat că succesul este diferit pentru fiecare dintre noi, și cu toate că îl vedem diferit, în drumul către succes fiecare dintre noi are parte de un număr de eșecuri.
Principiile eșecului reprezintă câteva elemente importante după care să te poți ghida, având totodată rolul de a te face să conștientizezi că eșecul nu este unul din acele lucruri de care ar trebui să fugi, ci unul din acele lucruri care necesită înțelegere. Înțelege că eșecul este parte din viața și succesul tău și apoi învață din el – este singurul lucru benefic pe care ai putea să-l faci.
1. Apreciază eșecul
Așa cum spuneam, eșecul nu este de neglijat, el fiind unul din factorii importanți din viața ta. Învață să-l apreciezi, să-l valorifici și să-l integrezi în echipa ta. Creează-ţi un obicei în a face din eșecul tău un succes. Conștientizează faptul că eșecul are scopul de a te întări, astfel că cu fiecare eșec de care ai parte, personalitatea, caracterul și valorile tale devin mai puternice, mai demne de lupta către succes.
2. Nu lăsa eșecul să te afecteze
Sau, spus altfel, nu-l lua personal. Și cred că aici este un element decizional. Foarte mulți oameni iau oferă eșecului foarte multă valoare și îl iau personal, iar atunci când lucrurile nu merg tocmai așa cum își doreau încep să își spună că sunt ratați, că nu vor ajunge niciodată să obțină ceea ce își doresc, ba chiar consideră că nu ar fi trebuit să încerce în primă instanță.
Genul acesta de atitudine nu te va duce niciodată către succes, tu devenind propria-ți barieră permanentă, eșecul fiind doar ceva temporar. Probabil că nu ai ajuns atât de departe încât să consideri că ești un ratat și ai renunțat de tot la visul tău, însă sunt destui care au făcut-o, iar aceia care au făcut-o au ajuns să îi facă și pe alții să renunțe la visul lor. Nu te înconjura cu astfel de persoane, nu ești un ratat și niciodată nu vei fi. Eșecul este temporar – nu-l face să devină permanent!
3. Eșecul te poate ghida
Dacă în fiecare zi mergi pe aceeași stradă și de fiecare dată te împiedici, poate că ar fi cazul să ocolești puțin și să vezi dacă te mai împiedici sau nu. Câteodată, eșecul este un semn că ceea ce faci nu faci așa cum ar trebui și că, probabil, ar trebui să aplici o abordare diferită. Oricât de încăpățânat ai fi, dacă aceeaşi greșeală apare în același loc de mai multe ori, iar tu nu contorizezi niciun progres, atunci o altă abordare în mod sigur te va ajuta. Oferă eșecului posibilitatea să te ghideze.
4. Continuă să zâmbești
Zâmbetul este cel mai simplu, însă și cel mai important lucru pe care ai putea să-l faci atunci când ai parte de un eșec. Suntem obișnuiți să zâmbim atunci când lucruri bune ni se întâmplă, acțiunea aici fiind în mare parte întreprinsă cu ajutorul subconștientului, însă dificultatea apare atunci când trebuie s-o conștientizăm și s-o întreprindem când avem parte de un eșec.
Orice gram de stres să-l tratezi cu calmitate și orice situație dificilă cu un zâmbet – Cheia Fericirii.
5. Tu ești responsabil pentru eșecul tău
Avem tendința ca atunci când un eșec apare, să dăm vina pe cei din jurul nostru sau pe anumiți factori pe care nici măcar nu-i putem controla, însă așa cum succesul este un rezultat al acțiunilor noastre, la fel se întâmplă și cu eșecul. Din punctul meu de vedere, diferența dintre eșec și succes o reprezintă capacitatea de a reuși (sau nu) să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus.
Astfel că, data viitoare când consideri că cineva este responsabil pentru eșecul tău, mai analizează o dată situația și încearcă să îți dai seama care a fost implicarea ta și de ce aceasta nu a dat roade.
6. Continuă să continui
Am amintit-o mai sus – eșecul nu este permanent, noi îl facem. Dacă fiecare om care a existat vreodată renunța după primul eșec, probabil încă am fi în epoca de piatră sau mai rău. Este important să vezi beneficiile eșecului tău și să te ridici. Toți avem parte de eșecuri. Important este ca după fiecare eșec să continui ceea ce îți propusesei până când obții lucrul pe care îl dorești!
7. Nu renunța
Punctul anterior oarecum se referă la a nu renunța, însă de data aceasta vreau să vezi imaginea de ansamblu, în adevărata ei valoare. Oricare ar fi visul tău și indiferent de câte ori ai renunțat până acum la el, dacă începi din acest moment (cu promisiunea că nu vei mai renunța niciodată), probabil vei avea parte de cele mai frumoase momente ale vieții tale.
Dacă studiezi istoria tuturor oamenilor care sunt de succes în momentul de față, vei observa că aceștia au dat-o-n bară de foarte multe ori, poate de mult mai multe ori decât îți poți închipui, însă au avut tăria de a continua. Sunt sigur că și tu ai această capacitate de a te ridica după fiecare eșec și de a continua. Tot ce trebuie să faci este s-o utilizezi!
* citește despre alți oameni care au ajuns să aibă succes în urma a foarte multe eșecuri: articol 1, articol 2.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.