Published On: 19/08/20145.7 min read

Pentru foarte mulți oameni, crearea conținutului unui discurs este un task foarte dificil de îndeplinit. Despre ce voi vorbi? Cum voi face ca ceea ce spun să fie interesant? Problema este că procrastinezi – adică stai prea mult să te gândești la astfel de întrebări și aștepți ca cineva să îți ofere răspunsul, mai ales pe partea de introducere. Gândește-te fix la conținutul discursului și structurează-l în câteva segmente, iar după ce termini partea aceasta, revin-o la introducere și încheiere.

De ce este recomandat să faci acest lucru? Introducerea și încheierea sunt elemente foarte importante ale unui discurs, poate mai importante decât cuprinsul, astfel ești tentat să acorzi o mai mare importanță lor, iar dacă ești o persoană meticuloasă, vei pierde mai mult timp decât crezi pe două elemente ale discursului care cu toate că sunt importante, nu necesită foarte multe resurse pentru a fi realizate. Poți reveni la ele după ce conținutul (cuprinsul) discursului este creat, realizând introducerea și încheierea în funcție de cuprins.

5 pași pe care îți recomand să îi ai în vedere pentru crearea unui discurs

1. Strânge cât mai multă informație care să aibă legătură cu subiectul ales

Totodată, caută acele detalii mărunte care crezi că ți-ar fi de ajutor. Folosește internetul, cărți, reviste și orice altceva pentru a aduna resurse. Notează fiecare informație pe care o consideri interesantă și structurează-le așa cum ai structurat și discursul (secvențial, pe categorii, problemă și soluție sau contrast și comparație).

2. Analizează informația pe care ai structurat-o pentru a determina pe care dorești s-o folosești

Cât de mult material folosești depinde de timpul alocat discursului. Dacă îți este permis să vorbești numai 5 minute, în mod sigur te vei axa doar pe câteva detalii și volumul informațiilor va fi în mod sigur mai mic decât dacă ar trebui să vorbești pentru 30 de minute.

3. Organizează-ți informația astfel încât să o poți prezenta într-un mod coerent

Aici nu ar trebui să te îngrijorezi neapărat de lungimea discursului tău, ci mai degrabă ți-ai face griji dacă informațiile transmise de tine nu sunt aranjate într-o ordine logică.

4. Prioritizează-ți cele mai importante idei ale discursului

Încearcă să determini cât de mult îți va lua să vorbești despre fiecare idee în parte, astfel vei ajunge să știi care idei pot fi integrate și care nu în discursul tău. Pentru a știi cât vei vorbi despre fiecare, pur și simplu înregistrează-te, însă ține cont că totul depinde de cât de multe detalii folosești.

5. Finisează-ți discursul cu abordarea următoare:

  • Spune-i audienței care sunt ideile principale prin care vei trece;
  • Scoate în evidență unul sau două din acestea pentru a stârni interesul;
  • Începe discursul;
  • Concluzionează cu o recapitulare a ideilor pe care dorești ca audiența să le țină minte.

BONUS: Structurarea eficientă a discursului pentru timpul alocat

Unul din lucrurile pe care ar trebui să le faci ultima dată înainte de susținerea discursului ar fi să înglobezi toate informațiile respective în timpul pus la dispoziție. Pentru a face acest lucru eficient, așa cum am mai spus-o și o s-o tot spun, înregistrează-te, fie video, fie doar audio, și astfel vei avea posibilitatea să știi cât durează discursul ce urmează să-l susții.

Este foarte ciudat faptul că foarte mulți oameni nu își înregistrează deloc discursul, nici măcar nu și-l cronometrează atunci când repetă în fața unei oglinzi. Și mai ciudat este faptul că mulți oameni nici măcar nu-și practică discursul înainte, ajungând astfel să nu se încadreze în timp.

De asemenea, pe lângă a vedea efectiv cât de mult durează discursul tău, o structurare eficientă ar trebui să arate în felul următor:

  • Introducerea între 10 și 15 procente;
  • Cuprinsul între 70 și 80 de procente;
  • Încheierea între 10 și 15 procente;

Să privim următorul exemplu:

Să spunem că trebuie să susții un discurs de 10 minute. Folosind procentele de mai sus pentru crearea unui discurs, ar trebui să aloci 15 procente din cele 10 minute (1 minut și jumătate) pentru introducere și încă atât pentru încheiere. Asta face ca cele 7 minute rămase să le păstrezi pentru cuprins. Dacă îți dorești să ai sesiune de întrebări și răspunsuri, va trebui să aloci timp și pentru acel lucru, posibil undeva la 2 minute, ceea ce înseamnă că întregul tău discurs (introducere, cuprins, încheiere) va avea, de fapt, 8 minute. Fie poți să recalculezi procentele, fie păstrezi doar 5 minute pentru cuprins – în niciun caz 10 minute cum credeai la început.

Acum ar urma al doilea pas. Văzând că ai doar 5 minute în care poți să vorbești cu adevărat și să presupunem că ai 3 povești de spus, ce e de făcut? Prima întrebare pe care ți-o vei adresa probabil ar fi următoarea: „mai am timp de cele 3 povești?” Dacă nu, este simplu. Folosește doar două din ele, sau chiar una. În continuare, te uiți la înregistrarea ta și observi că ai o poveste de trei minute, alta de patru și alta de șase. În total sunt 13 minute. Trebuie să iei o decizie:

  • Dacă vrei cu adevărat să folosești toate cele 3 povești, le poți micșora atât de mult încât să aibă loc în 5 minute? Ține minte că trebuie să oferi și un rezumat al fiecărei povești în parte. Chiar dacă fiecare rezumat are 20-30 de secunde, îți va trebui un minut pentru toate rezumatele, ceea ce înseamnă că de fapt vei avea la dispoziție 4 minute, cel mult.
  • Sau poți apela doar la 2 povești, însă din moment ce o poveste nu poate fi spusă cum trebuie în mai puțin de două minute, și aici s-ar putea să apară o dificultate.
  • Cel mai recomandat este să spui prima poveste foarte rapid (în cel mult două minute sau chiar și unul dacă se poate) iar cealaltă, sau celelalte două, să fie spuse în timpul rămas.

Crearea unui discurs este simplă. Atunci când vine vorba de numărul poveștilor pe care dorim să-l spunem, ar fi nebunesc ca în 4-5 minute să spunem 3 povești, mai ales dacă nu au nicio legătură între ele. Cel mai indicat este ca la fiecare 5-7 minute să încadrezi o poveste, astfel încât aceasta să poată capta atenția și să transmită mesajul dorit într-un mod cât mai clar, cât mai memorabil.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.