Published On: 17/08/20143.7 min read

Oricare ar fi metoda prin care ai măsura, lumea în care trăim astăzi este un loc mult mai bun decât a fost ieri. Așteptările noastre sunt ridicate, nivelul de sărăcie este mai scăzut, chiar și indicatorii statistici au început să arate îmbunătățiri care să te facă să fii optimist.

Însă aceasta nu este niciodată povestea. Povestea este mereu cum că lumea, în ciuda progresului pe care l-a avut în ultimii 10, 100, 1000 de ani, se va deteriora treptat-treptat.

De ce este pesimismul la modă?

Din punctul meu de vedere, pesimismul este ceva sigur, cea mai sigură atitudine pentru convingerile pe care le avem. Dacă ești optimist, greșești, posibil chiar ești luat de fraier în unele situații. Dacă însă urmărești un destin, nimeni nu-ți spune ce e greșit în asta.

Este mult mai ușor observabil de ce pesimismul este la modă, dacă vorbim din punctul te vedere a teoriei jocului. Pesimistul, dacă greșește, are parte de puțină umilire în public, în sensul că primește „laude” dacă ar alerta oamenii în privința unui posibil dezastru. În schimb, optimistul este un fraier atunci când greșește și primește foarte puține „laude” când are predicții corecte.
Având în vedere aceste două rezultate, beneficiile par să fie mai mari și mai ușor de obținut pentru un pesimist.

Pericolul în pesimism

Problema este că pesimismul nu are cum să se întâmple fără câteva costuri. A fi atent din nou și din nou la riscurile de care ai parte te expune unui pericol. Un astfel de caz a avut loc la un moment dat în Africa, unde isteria faptului că un tip de mâncare provoacă o boală, a făcut ca foarte mulți oameni să moară de foame.

Cea mai sigură gândire este gândirea rațională. Optimismul poate fi la fel de periculos precum pesimismul.

Riscuri mai puține, atitudine cinică

Există câteva paralele între pesimism, a avea încredere că lucrurile se întâmplă și a fi cinic. A fi entuziast în legătură cu un proiect sau un obiectiv este riscant. Dacă obiectivul tău eșuează, ești naiv. Sau cel puțin asta este părerea celorlalți.

Înainte de a atinge succesul, cu toții suntem naivi și ignoranța celorlalți ne poate face să credem că dacă nu am obținut lucrurile conform așteptărilor noastre, ar trebui să renunțăm la ele. Oare cât de naiv vor considera că ai fost când succesul tău este unul din care beneficiază și ei?

Cea mai bună gândire ar fi cea rațională pentru că aceasta este cea mai sigură, însă în zilele noastre mai este ceva sigur? Trebuie să ne asumăm riscuri în fiecare zi, în fiecare acțiune pe care o avem.

Dacă ar fi să începi o nouă afacere, ai putea fi cinic și să spui că peste 80% din afaceri ajung să eșueze, iar atunci te-aș întreba de ce mai începi afacerea respectivă. Sau ai putea să fii foarte optimist și simpla credință că afacerea ta va fi de succes îți va și aduce succesul.

Da – viitorul este necunoscut. Nu – predicțiile nu vor satisface niciodată toate necunoscutele. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne aflăm într-o extremă.

Este nevoie de curaj pentru a fi optimist

În foarte multe cazuri, oricum ai face calculele, acestea nu-ți ajută entuziasmul. Însă, calculele parcă fac entuziasmul cea mai bună opțiune. Când m-am aventurat în lucrurile cu care mă ocup acum, nu aveam nici cea mai vagă idee cu ce se mănâncă, nici ce ar trebui să fac, încă sunt multe lucruri pe care nu le cunosc. Dacă nu aș fi avut entuziasmul pe care încă îl am, probabil nu aș fi ajuns niciodată la momentul în care sunt acum.

Eșecurile sunt prezente, mereu vor fi, însă este important să învățăm din ele. Exact aceeași este situația și în cazul riscurilor. Obiectivele tale nu au fost niciodată naive sau prostești, iar dacă consideri că au fost așa, atunci a fi cinic pentru tine probabil că este o strategie bună.

Te provoc să fii optimist, entuziast și cu poftă de viață în privința obiectivelor tale. Cine știe, poate că …

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.